Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2016,
7.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Istanbul terorizem napad Turčija

Nedelja, 11. 12. 2016, 7.53

6 let, 7 mesecev

V dvojnem napadu v Istanbulu ubitih 38 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Istanbul, teroristični napad, Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred nogometnim stadionom v Istanbulu sta v soboto zvečer eksplodirali dve siloviti eksploziji, v katerih je bilo po podatkih notranjega ministra Süleymana Soyluja ubitih najmanj 38 ljudi, še 166 pa jih je ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela kurdska celica TAK. Turški predsednik je napovedal povračilne ukrepe.

Cilj napada so bili očitno policisti, ki so pred tem varovali nogometno tekmo.

Eksploziji sta odjeknili kaki dve uri po koncu tekme med Besisktasem in Bursasporjem na novi Vodafone Areni v Istanbulu, ki so jo odprli letos. Navijači so stadion večinoma že zapustili, ostali so le policisti, ki jih je bilo na tej tekmi zaradi visokega varnostnega tveganja veliko.

Razstrelil se je sredi gruče policistov

Kot je danes zjutraj povedal minister Soylu, je najprej pred stadionom eksplodiral avtomobil bomba, manj kot minuto zatem pa se je na bližnjem parkirišču sredi gruče policistov razstrelil še samomorilski napadalec.


Morda vas zanima tudi:

-> Katja je v Kolumbiji izpolnila svojo dolgoletno željo
-> Zakaj je Slovenija mikavna za Japonce
-> Eni so grozili s Ciprom. Drugi bodo zaslužili.


Najprej je pred stadionom eksplodiral avtomobil bomba, manj kot minuto zatem pa se je na bližnjem parkirišču sredi gruče policistov razstrelil še samomorilski napadalec. | Foto: Reuters Najprej je pred stadionom eksplodiral avtomobil bomba, manj kot minuto zatem pa se je na bližnjem parkirišču sredi gruče policistov razstrelil še samomorilski napadalec. Foto: Reuters

Med ubitimi je najmanj 30 policistov, sedem civilistov in neidentificirana oseba, je povedal minister Soylu. Pred tem je sporočil, da so v povezavi z napadom že prijeli deset ljudi. Kdo naj bi stal za napadom, minister ni povedal. "Bilo je kot v peklu. Ogenj se je dvignil do neba," je dejal eden od očividcev.

V preteklem letu so podobne napade v Istanbulu že izvedli kurdski separatisti, pa tudi džihadisti teroristične skupine Islamska država.Turčija je današnjo nedeljo že razglasila za dan žalovanja. Premier Binali Yildirim je ukazal spust zastav na polovico drogov.

Istanbul, teroristični napad, Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Erdogan napoveduje povračilne ukrepe

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal povračilne ukrepe. "Turčija se bo do konca borila proti terorizmu," je ob obisku ranjenih povedal novinarjem. Podatkov o domnevnih storilcih ni razkrival, je pa dejal, da bodo morali "plačati visoko ceno".

Erdogan je že ponoči ostro obsodil napad. Enako so se odzvali tudi iz ZDA. "Stojimo ob strani Turčiji in našim zaveznikom v Natu v našem boju proti teroristom, ki ogrožajo ZDA ter svetovni mir in stabilnost," je sporočil predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Ned Price.

Tekma z visokim varnostnim tveganjem

Tekma med Besiktasem in Bursasporjem je veljala za tekmo z visokim varnostnim tveganjem. Na stadionu je bilo veliko policistov, da bi preprečili morebitne spopade med navijači, kakršni so se že dogajali v preteklosti. Navijači Bursasporja so bili zaradi tega tudi kaznovani in sobotna tekma je bila celo prva po več letih, ko so jih spustili na tekmo z Besiktasem.

Na televizijskih posnetkih je bilo mogoče videti številna reševalna vozila in obsežno razdejanje, ki ga je povzročila eksplozija avtomobila bombe. Uničenih je bilo več vozil, med njimi tudi minibus in policijski vodni top.

Ne spreglejte