Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
18.19

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

CERN Alessandro Strumia Fabiola Gianotti fizika

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 18.19

5 let, 6 mesecev

V Cernu razburil govor znanstvenika o vlogi žensk v fiziki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Fabiola Gianotti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Znanstvenik Alessandro Strumia z univerze v Pisi je v petek razburil s svojim nastopom v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern), ko je med drugim dejal, da so "fiziko izumili in zgradili moški" ter da moške znanstvenike diskriminirajo zaradi ideologije, ne glede na zasluge. Cern je govor označil za zelo žaljivega.

Alessandro Strumia, ki sicer redno dela za Cern, je na delavnici o spolu in visokoenergijski fiziki, na kateri so bile večinoma fizičarke, govoril, da njegovi rezultati "dokazujejo", da fizika ni seksistična proti ženskam. "Ampak resnica ni pomembna, ker je del političnega boja, ki prihaja od zunaj," je dodal.

V predstavitvi je prikazal več grafov, ki prikazujejo, kako so raziskovalke dobile zaposlitev, čeprav so bila dela raziskovalcev večkrat citirana v delih drugih znanstvenikov, kar je sicer eden od indikatorjev uspešnosti. Na drugem grafu je prikazal, kako so bili moški v karieri uspešnejši, čeprav so imeli na začetku enako število citiranj kot ženske, poroča britanski BBC.

Ob tem je dodal osebno izkušnjo, ko so na razpisu izbrali žensko, čeprav je bil sam domnevno bolj kvalificiran.

"Moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi"

Nadaljeval je, da "moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi" ter da je razlika opazna že v otroških letih, ne da bi bili otroci podvrženi kakšnim družbenim vplivom.

Cern
Novice Nov zgodovinski trenutek za znanstvenike v Cernu

Cern, ki ima sedež v Ženevi, je predstavitev umaknil s svoje spletne strani "v skladu s pravili vedenja, ki ne dovoljujejo osebnih napadov in žalitev". V izjavi so dodali, da organizatorji pred dogodkom niso bili obveščeni o vsebini predavanja.

Cern | Foto: Reuters Foto: Reuters "Cern je kulturno raznolika organizacija, ki združuje ljudi iz več deset držav. Je kraj, kjer so vsi dobrodošli in imajo enake možnosti, ne glede na etničnost, verovanja, spol ali spolno usmerjenost," so dodali pri centru, ki ga od leta 2016 vodi Fabiola Gianotti, prva ženska na tem položaju.

Ne spreglejte