Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2011,
17.29

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Beograd Nato konferenca

Torek, 14. 6. 2011, 17.29

8 let, 1 mesec

V Beogradu začetek konference Nata in partnerskih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Beogradu se je začel delovni del konference o strateškem vojaškem partnerstvu zveze Nato in partnerskih držav.

Konferenco je uradno odprl vrhovni poveljnik zavezniških sil za preoblikovanje, general Stephane Abrial, ki je poudaril, da se tovrstno srečanje prvič odvija v Beogradu, kar po njegovem predstavlja jasen znak za prihodnost regije.

Glavna tema partnerstvo in razvoj Na srečanju, ki se je s slovesnim sprejemom pričelo v ponedeljek zvečer, zaključilo pa se bo v sredo, poleg držav članic Nata in partnerskih držav sodelujejo še predstavniki Partnerstva za mir, Mediteranskega dialoga in Carigrajske pobude. V Beogradu so prisotni predstavniki 55 držav, od tega 28 držav članic Nata. Med njimi je tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Alojz Šteiner.

Prva tovrstna konferenca, ki jo organizira poveljstvo Nata za preoblikovanje, se je odvila v Makedoniji leta 2006, nazadnje pa lani na Finskem. Glavna tema pogovorov tokratne pete konference med visokimi vojaškimi predstavniki bosta po Abrialovih besedah partnerstvo in razvoj.

Kot je še poudaril Abrial, so vojaška partnerstva zelo pomembna. Vrh Nata v Lizboni novembra lani pa je po njegovih besedah ustvaril nov duh: fleksibilnost, medsebojno zaupanje in medsebojno korist. "Ni drugorazrednega prispevka in vsi smo bratje po orožju," je dejal Abrial. Izrazil je tudi zadovoljstvo s številom držav, s katerimi Nato sodeluje zunaj uradnega partnerstva.

"Izjemno velik vojaški značaj" Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je medtem dejal, da ima strateška konferenca v Beogradu izjemno velik vojaški in ne politični značaj. Cilj srečanja je po njegovem mnenju pokazati, da je Srbija zanesljiv partner, na katerega se lahko naslonijo ne le članice Nata, temveč tudi ostale države, katerih predstavniki so v Beogradu.

Srbija bo sicer okrepila svoje obrambne sile in si dvignila mednarodni ugled tudi prek večje prisotnosti v mirovnih misijah, je napovedal Šutanovac.

Ob sodobnih izzivih, tveganjih in grožnjah je po njegovem mnenju neizogibno sodelovati na njihovem odvračanju. "Izolacija od procesa sodelovanja nas ne bo pripeljala do izolacije problema," je dejal in poudaril, da je srbsko obrambno ministrstvo zato v zadnjem času vzpostavilo visoko raven sodelovanja z vsemi prijateljskimi vojskami.

Srbski nacionalisti protestirali v Beogradu Načelnik generalštaba srbske vojske, general Miloje Miletić je medtem dejal, da organizacija konference v Beogradu predstavlja veliko priznanje Srbiji in njenemu obrambnemu sistemu za dosedanje rezultate pri reformah in prispevek k regionalni stabilnosti.

Zaradi konference so sicer v ponedeljek srbski nacionalisti, ki so še vedno jezni zaradi Natovega bombardiranja Srbije leta 1999, po katerem je Srbija izgubila Kosovo, protestirali v Beogradu. A kot je danes dejal Šutanovac, so odgovornost za organizacijo srečanja prevzeli ob tem, da se popolnoma zavedajo, "kakšne emocije v Srbiji vzbuja Nato". Globoko namreč verjamejo, da je to "splošni interes in dobro zaradi prihodnosti".

Šteiner: V ospredju so bile tri teme Kot je po glavnem delu srečanja povedal Šteiner, so bile v ospredju tri teme. Prva tema, ki je bila deležna tudi največ pozornosti, je bila pogled na partnerstvo po vrhu Nata v Lizboni novembra lani. Novi strateški koncept, ki je bil takrat sprejet, namreč prisega na "široko partnerstvo znotraj zavezništva", je poudaril Šteiner.

V tej luči so udeleženci spregovorili o pomenu partnerstva in tudi o orodjih za politično in vojaško sodelovanje v različnih operacijah. V skoraj vseh Natovih operacijah namreč sodelujejo tudi države partnerice ali celo države, ki niso vključene v partnerstvo, je dejal Šteiner.

Druga tema je bila posvečena skupni izgradnji zmogljivosti, je pojasnil in v tem okviru omenil dve iniciativi - večnacionalni in inovativni pristop znotraj Nata ter souporaba in združevanje zmogljivosti znotraj EU. Natov pristop združevanje zmogljivosti med državami, skupne nabave, področje izobraževanja in usposabljanja, področje logistike in področje inovativnih rešitev.

Tretja tema je bila posvečena zagotovitvi dostopa do skupnih globalnih dobrin - mednarodne vode, zračni prostor, vesolje in kibernetika kot novo področje -, kar je ključnega pomena za nedeljivost in stabilnost varnosti znotraj zavezništva in širše, je dejal Šteiner, ki je še razkril, da bo konferenca o vojaškem partnerstvu naslednje leto potekala na Hrvaškem.

Ne spreglejte