Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 12. 2013,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

konjsko meso Belgija

Petek, 27. 12. 2013, 18.04

8 let

V Belgiji zaplenili skoraj 17 ton oporečnega konjskega mesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Belgijske zdravstvene oblasti so sporočile, da so zaplenile 16,8 tone konjskega mesa spornega izvora.

Del mesa naj bi bil povezan z najnovejšim prehranskim škandalom v Franciji, v katerem so v prehransko verigo poslali meso konj, uporabljenih v farmacevtski industriji.

Francija je Belgijo prejšnji teden obvestila o dobavi 17,5 tone napačno označenega mesa konj, ki so jih znanstveniki uporabili pri proizvodnji cepiv proti steklini in drugih serumov. Francoska policija je ta mesec v južni Franciji opravila vrsto aretacij, potem ko je prejela informacije, da je 300 konjev, vključno s 60, ki so bili v lasti farmacevtskega velikana Sanofi, končalo v klavnicah s ponarejenimi zdravstvenimi certifikati.

Belgijska agencija za varnost hrane AFSCA je v izjavi sporočila, da so oporečno meso odkrili v večji pošiljki skupno 82 ton konjskega mesa. 63,3 tone te pošiljke so razdelili po vsej Evropi, največji del je končal v Franciji in na Nizozemskem. V Belgiji so skupno 1,6 tone mesa prodali februarja in marca kot sveže meso. Preostanek so zamrznili, oblasti pa so ga zaplenile ta teden.

Francoski tožilci poudarjajo, da je bilo meso napačno označeno in ne bi smelo biti prodano, a kljub temu ni dokazov, da bi bilo škodljivo za zdravje ljudi. Evropo je letos že pretresel ločen škandal, povezan s konjskim mesom, ki so ga odkrili v več deklarirano 100-odstotno govejih proizvodih.

Sanofi, pri katerem francoske oblasti niso našle dokazov o napačnem ravnanju s konji, je pojasnil, da so od živali pridobivali kri za proizvodnjo različnih cepiv. Zagotovili so, da živali niso uporabljali za testiranje zdravil. Uživanje konjskega mesa je v Evropi zelo razširjeno v Belgiji, Franciji, Španiji in Italiji, a je v upadu.

Ne spreglejte