Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2016,
12.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Natisni članek

Ceta Belgija

Četrtek, 27. 10. 2016, 12.37

6 let, 6 mesecev

V Belgiji dosegli dogovor o Ceti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Ceta protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Belgiji so dosegli dogovor, ki bo omogočil podpis trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta), je po srečanju s predstavniki regij, ki so blokirale sklenitev sporazuma, sporočil belgijski premier Charles Michel. Članice EU so že potrdile belgijski dogovor.

Odbor stalnih predstavnikov držav članic pri EU (Coreper) je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil dogovor Belgijcev glede Cete. Novico je za dpa potrdil neimenovan vir iz EU.

Predstavniki držav so v paketu danes obravnavali tako besedilo sporazuma Ceta kot več spremljevalnih dokumentov. Vlade držav članic morajo dogovoru zdaj prižgati zeleno luč še v pisnem postopku, kar naj bi se zgodilo do petka do polnoči. Nato pa bodo lahko evropski in kanadski predstavniki sporazum vendarle podpisali.

Kot vir še citira agencija, v Bruslju zdaj upajo, da bodo po koncu vseh postopkov lahko tudi formalno sporočili, da je EU pripravljena na podpis Cete.

Kanada je še naprej pripravljena podpisati Ceto

Zaradi tega je bil odpovedan tudi za danes predvideni vrh EU - Kanada, saj je kanadska delegacija zaradi zastoja v pogovorih z belgijsko stranjo v sredo zvečer po krajevnem času odpovedala udeležbo na vrhu v Bruslju. Kanada je še naprej pripravljena podpisati Ceto, ko bo EU na to pripravljena, so navedli.

Belgija je namreč edina od 28 držav članic EU, ki ni privolila v podpis sporazuma, saj zvezna vlada ni dobila potrebne podpore vseh regij in skupnosti. Informacij o tem, kdaj bosta EU in Kanada podpisali trgovinski sporazum, ki bo po navedbah zagovornikov povečal gospodarsko rast in prispeval k ustvarjanju novih delovnih mest, še ni.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki jo vodi Samo Hribar Milič, pozdravlja odločitev Belgijcev, da podajo soglasje k podpisu Cete. Sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU, so zapisali v odzivu na razvoj dogodkov v Belgiji. | Foto: Matej Leskovšek Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki jo vodi Samo Hribar Milič, pozdravlja odločitev Belgijcev, da podajo soglasje k podpisu Cete. Sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU, so zapisali v odzivu na razvoj dogodkov v Belgiji. Foto: Matej Leskovšek

Tusk vesel dobre novice

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pozdravil po njegovem mnenju "dobre novice" iz Belgije, ob tem pa dodal, da morajo biti odstranjene vse ovire za podpis sporazuma, preden bo kontaktiral kanadskega premierja Justina Trudeauja.

"Valonija je srečna, ker so bile naše zahteve upoštevane"

Med glavnimi nasprotniki podpisa Cete so bili Valonjci. Predsednik valonske vlade Paul Magnette je danes dejal, da so Belgijci končno dosegli dogovor, ki ga bodo zdaj posredovali evropskim institucijam in evropskim partnerjem. "Valonija je izredno srečna, da so bile naše zahteve upoštevane," je dejal.

Predstavniki Valonije, regije s 3,5 milijona prebivalci, so v pogajanjih zahtevali zagotovila, da Ceta ne bo prizadela lokalnih kmetov in ne bo škodila drugim interesom regije. Magnette je še posebej kritiziral dele sporazuma, ki bi po njegovih besedah tujim vlagateljem omogočali, da bi lokalne oblasti lahko prisilili v spremembe zakonodaje, ki ne bi bile skladne z željami in interesi lokalnega prebivalstva.

Ne spreglejte