Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
4. 2. 2021,
6.57

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

11

Natisni članek

karantena Koronavirus Tirolska Avstrija

Četrtek, 4. 2. 2021, 6.57

3 leta, 2 meseca

V Avstriji se lahko zgodi drugi Ischgl

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

11

Koronavirus Avstrija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji so vse bolj zaskrbljeni zaradi širjenja novih različic koronavirusa na Tirolskem. Virologinja Dorothee von Laer, ki je ena od glavnih svetovalk vlade na Dunaju, je predlagala, da se deželo za en mesec izolira. Opozorila je, da se lahko zgodi "drugi Ischgl". Zdravstveno ministrstvo razmišlja o uvedbi prepovedi gibanja v tej deželi.

17:04

Iran dobil rusko cepivo

15:30

Preiskava WHO na Kitajskem

14:00

Cepljenje v Srbiji

13:08

Švedska z digitalnimi potrdili

09:51

Odpiranje šol na Slovaškem

08:36

Milijon okuženih na Češkem

  • 17:04

    Iran dobil rusko cepivo

    Iran je danes prejel prve odmerke ruskega cepiva proti covid-19 z imenom Sputnik V. V državo je prispelo 500 tisoč odmerkov. V prihodnjih tednih naj bi sledili novi odmerki, poroča STA. V Iranu s približno 83 milijoni prebivalcev naj bi se množično cepljenje proti covidu-19 začelo konec februarja ali v začetku marca. Prednostno nameravajo cepiti zdravnike, medicinske sestrein starejše ljudi.

    Iranska zdravniška zbornica je še v začetku tedna imela pomisleke glede učinkovitosti ruskega cepiva Sputnika V. Te je razblinila mednarodna raziskava, ki je potrdila, da je rusko cepivo 91,6-odstotno učinkovito. Iranski znanstveniki so sicer zahtevali, da politična in ideološka merila ne bi smela igrati nobene vloge pri izbiri cepiv iz tujine.

    Iranski parlament se je namreč minuli mesec zaradi političnih razlogov zavzel za prepoved cepiv proti bolezni covid-19 iz zahodnih držav, zlasti iz ZDA. Iranski minister za zdravje Sajid Namaki je glede tega poudaril, da v zvezi z dobavo cepiv proti covid-19 ne razmišlja in niti ne deluje politično. Iran naj bi tako po njegovih navedbah poleg ruskih, kitajskih in indijskih cepiv uvozil tudi švedsko-britansko cepivo AstraZeneca, poroča STA.

  • 15:30

    Preiskava WHO na Kitajskem

    Vodja strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki v Wuhanu raziskujejo izvor izbruha pandemije covida-19, Peter Ben Embarek je v pogovoru za  AFP dejal, da so bili pogovori s kitajskimi znanstveniki zelo odkriti.

    Po besedah Ben Embarka so se pogovarjali tudi o teoriji, da naj bi novi koronavirus ušel iz kitajskega laboratorija, ki so ga obiskali v sredo. Ne da bi poimensko navedel določene teorije, je Ben Embarek nekatere od njih označil za iracionalne in dodal, da ne bodo zapravljali časa s preiskovanjem najbolj neverjetnih teorij, poroča STA.

    Dodal je, da so lahko te teorije dobra osnova za filmske scenarije ali scenarije za televizijske serije v prihodnjih letih. Poudaril je, da bodo preiskovalci WHO pri svojem delu "sledili znanosti in dejstvom", preden bodo sprejeli kakršnekoli zaključke-

    "Pogovori so bili zelo odkriti. Razpravljali smo o številnih znanih teorijah in tako dalje, ter kaj je bilo storjenega za njihovo razlago," je po telefonu iz Wuhana, kitajskega mesta, kjer so novi koronavirus prvič zaznali decembra 2019, dejal Ben Embarek, strokovnjak za varno hrano pri WHO. "Če bomo začeli preganjati in loviti duhove, se ne bomo premaknili nikamor," je še dejal Ben Embarek, ki je od leta 2009 dve leti deloval tudi v uradu WHO v Pekingu.

    Strokovnjaki WHO naj bi obisk Wuhana končali naslednji teden. Kot je dejal Ben Embarek, to še ne bo privedlo do končne ugotovitve, kako je virus preskočil z živali na ljudi: "Ne bomo dokončno popolnoma razumeli izvora tega virusa, vendar bo to dober prvi korak. To bo zelo trdna in jasna osnova za nadaljevanje."

    Strokovnjaki WHO so na Kitajsko prispeli sredi januarja. Po koncu obvezne 14-dneve hotelske karantene minuli teden so do zdaj obiskali številne kitajske kraje, ki jih povezujejo z izvorom pandemije, vključno s tržnico morske hrane, kjer so zaznali prve primere bolezni covid-19.

    Sredin obisk wuhanskega inštituta za virologijo velja za enega od vrhuncev misije strokovnjakov WHO na Kitajskem. Izvor pandemije naj bi bil po eni od teorij, ki velja za sporno, prav v tam. Ob začetku pandemije so se pojavila ugibanja, da bi lahko virus po nesreči ušel iz laboratorija v Wuhanu, čeprav doslej niso našli nobenih dokazov, ki bi podprli to teorijo.

    Znanstveniki so v laboratorijih doslej izvedli vrsto raziskav o najnevarnejših bolezni sveta, vključno z različico koronavirusa pri netopirjih, ki je podoben novemu koronavirusu, ki povzroča covid-19, poroča STA.

  • 14:00

    Cepljenje v Srbiji

    Srbija je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepila že več kot pol milijona prebivalcev. Cepljenje z drugim odmerkom, ki je potreben za celovito zaščito pred boleznijo, bodo v državi začeli prihodnji teden, poroča srbska nacionalna televizija RTS.

  • 13:08

    Švedska z digitalnimi potrdili

    Švedska namerava do poletja uvesti digitalna cepilna potrdila, ki bodo med drugim dokazovala tudi cepljenje proti covidu-19. Kot je danes sporočila švedska vlada, so uvedbo digitalnih potrdil o cepljenju naložili več pristojnim oblastem. Vso potrebno digitalno infrastrukturo za izdajo digitalnih cepilnih potrdil nameravajo vzpostaviti do 1. junija.

    Danska, južna soseda Švedske, je že včeraj napovedala uvedbo digitalnega potnega lista o cepljenju, ki naj bi olajšal predvsem službena potovanja.

  • 09:51

    Odpiranje šol na Slovaškem

    Slovaška bo prihodnji teden ob strogih protikoronskih ukrepih postopoma odprla šole in vrtce, je napovedala slovaška vlada. Vsi vrtci in šole na Slovaškem so zaradi epidemije covida-19 zaprti od sredine decembra, nekatere šole že od sredine oktobra. 

    V šolske klopi se bodo kot prvi vrnili učenci prvih štirih razredov osnovnih šol ter dijaki zadnjih razredov nekaterih srednjih šol.

    Mlajši učenci bodo morali pred vstopom v učilnico predložiti negativni test na okužbo z novim koronavirusom svojih staršev v zadnjem tednu. Starejši šolarji bodo morali predložiti lasten negativni test.

  • 08:36

    Milijon okuženih na Češkem

    Na Češkem je število doslej potrjenih okužb z novim koronavirusom v sredo preseglo milijon, do danes je v pandemiji umrlo skupno že več kot 16.800 bolnikov s covidom. Zdravstvene oblasti so v zadnjih 24 urah potrdile 9567 novih primerov okužbe, izhaja iz podatkov na spletni strani češkega zdravstvenega ministrstva. Epidemiološke razmere so še posebej težke na zahodu države, na območju okrog mesta Karlovy Vary, kjer so oddelki intenzivne nege polni.

Von Laerjeva je zelo kritična do tirolskih deželnih oblasti, češ da so zamudile precej časa pri ukrepanju. Tirolska je namreč po njenih besedah postala evropsko žarišče južnoafriške različice novega koronavirusa. Ta ni le bolj nalezljiva, ampak naj bi povzročala tudi ponovne okužbe in tudi dozdajšnja cepiva naj bi bila proti njej manj učinkovita, poroča STA. 

A to še ni vse, von Laerjeva je včeraj opozorila, da sta se na Tirolskem, kot kaže, razvili še dve ali tri nove različice južnoafriškega seva. Katere značilnosti imajo te, za zdaj še ugotavljajo, je pojasnila virologinja.

Avstrija covid-19
Novice Zaostrovanje v Avstriji: negativen test obvezen tudi za dnevne migrante

Želijo si širokega testiranja prebivalstva

Zaradi epidemiološkega položaja na Tirolskem so zaskrbljeni tudi na avstrijskem zdravstvenem ministrstvu. Kot so pojasnili za časnik Die Presse, še proučujejo vzorce iz Tirolske. Ko bodo rezultati na voljo, bodo z deželnimi oblastmi govorili o sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa, predvsem pa si želijo kar najbolj širokega testiranja prebivalstva. Več naj bi vedeli v prihodnjih 48 urah, so dodali.

Von Laerjeva je sicer menila, da bi bilo treba Tirolsko povsem izolirati tako od preostale Avstrije kot od sveta. O tem bo razpravljala tudi posebna vladna skupina za boj proti koronavirusu, je po poročanju STA še napovedala virologinja.

Zillertal
Trendi So tirolski hotelirji z golfa v Južni Afriki prinesli novi sev virusa?

Danska in Norveška starejših ne bosta cepili s cepivom AstraZenece

Danska in Norveška sta se medtem danes odločili, da s cepivom proti novemu koronavirusu proizvajalca AstraZeneca ne bosta cepili starejših od 65 let. Kot je pojasnila direktorica norveškega inštituta za javno zdravje Camilla Stoltenberg, k tej odločitvi ni pripomoglo dejstvo, da cepivo ne bi bilo učinkovito. Razlog je v zelo omejeni dokumentaciji za to starostno skupino. Kot je dejala, je pri kliničnih testiranjih cepiva AstraZenece sodelovalo malo ljudi, ki so bili starejši od 65 let.

Danska in Norveška sta se danes odločili, da s cepivom proti covid-19 proizvajalca AstraZeneca ne bosta cepili starejših od 65 let. | Foto: Reuters Danska in Norveška sta se danes odločili, da s cepivom proti covid-19 proizvajalca AstraZeneca ne bosta cepili starejših od 65 let. Foto: Reuters

Danske pristojne oblasti so danes prav tako izdale podobno ustrezno priporočilo o cepljenju starejših z omenjenim cepivom proti bolezni covid-19. Podobno odločitev so do zdaj sprejele tudi Švedska, Finska in Nemčija in pri tem navedle nezadostne podatke britansko-švedskega podjetja AstraZeneca o učinkovitosti cepljenja za to starostno skupino. Na Danskem in Norveškem cepijo tudi z ameriško-nemškim cepivom podjetij Pfizer/BioNTech in cepivom ameriškega podjetja Moderna.

Ti dve cepivi uporabljajo tudi za starejše od 65 let z resnimi zdravstvenimi težavami. Evropska agencija za zdravila (EMA) je pretekli teden odobrila cepivo AstraZenece za cepljenje proti novemu koronavirusu v državah EU in pri tem navedla, da zagotavlja dober imunski odziv. Švicarski regulator Swissmedic pa je v sredo sporočil, da podatki, ki jih je za odobritev cepiva v Švici predložila AstraZeneca, ne zadoščajo za odobritev. Od podjetja je regulator zahteval nove študije, poroča STA.

Ne spreglejte