Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2011,
7.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA

Torek, 6. 9. 2011, 7.12

8 let

Upokojeni general David Petraeus prevzema vodenje Cie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Upokojeni ameriški general David Petraeus stopa na položaj direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia, kjer bo nasledil Leona Panetto, ki se je preselil na položaj ministra za obrambo.

Senat je 58-letnega Petraeusa soglasno potrdil na položaj že 30. junija. V družbi najslavnejših generalov David Petraeus se je odlikoval s svojo strategijo proti upornikom v Iraku in Afganistanu, s čimer se je po besedah načelnika štaba združenih poveljstev admirala Mikea Mullena uvrstil v družbo najslavnejših generalov, kot so Dwight Eisenhower, John Pershing in George Marshall. Petraeus se je sicer že minulo sredo po 37 letih služenja poslovil od uniforme na slovesnosti v oporišču Myer Henderson Hall v zvezni državi Virginiji nedaleč od pokopališča Arlington. Bush ga je postavil za poveljnika vseh enot v Iraku Petraeus je vojaško kariero začel leta 1974 po šolanju na akademiji West Point, kar pomeni, da je premlad, da bi imel izkušnje z vojno v Vietnamu. Uvodoma je služil v Italiji, nato pa se je počasi vzpenjal po vojaški in akademski lestvici. Leta 2003 je poveljeval 101. zračni diviziji med pohodom proti Bagdadu. Predsednik George Bush mlajši ga je leta 2007 postavil za poveljnika vseh enot v Iraku.

Več kot izpolnil pričakovanja Poteza se je izkazala za uspešno, saj je bil Petraeus, ki je leta 2005 in 2006 pomagal sestaviti novo doktrino vojskovanja proti upornikom, več kot izpolnil pričakovanja. Oktobra 2008 je Petraeus nato prevzel centralno poveljstvo ameriške vojske, predsednik Barack Obama pa ga je julija 2010 imenoval za poveljnika sil v Afganistanu, kjer je ostal do julija letos.

Petraeus naj bi si želel naslediti Mullena, vendar se je Obama odločil za generala Martina Dempseyja. Njegova druga izbira je bilo vodenje Cie, kar je Obama sprejel in ga aprila imenoval na ta položaj. Petraeus je ob slovesu od vojske posvaril pred pretiravanjem s krčenjem obrambnega proračuna in dejal, da odhaja z velikim občutkom zaupanja v državljane, državo, sistem vladanja in vojsko.

Ne spreglejte