Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
30. 5. 2017,
7.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

diktator Panama Manuel Noriega ZDA

Torek, 30. 5. 2017, 7.37

6 let, 6 mesecev

Umrl nekdanji panamski diktator Manuel Noriega

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Manuel Noriega | Foto Reuters

Foto: Reuters

Panamske oblasti so potrdile, da je v 83. letu starosti umrl nekdanji vojaški diktator Manuel Noriega, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Noriega je Panami vladal med letoma 1983 in 1989, na oblast pa je prišel s pomočjo ZDA. Po šestih letih so njegovi nekdanji delodajalci poskrbeli za njegovo strmoglavljenje, saj je sodeloval pri tihotapljenju mamil, poleg tega pa je bil preveč popustljiv do levičarskih gibanj in režimov v regiji.

Njegovo smrt je potrdil tudi panamski predsednik Juan Carlos Varela, ki je tvitnil, da se je z njegovo smrtjo končalo določeno poglavje v zgodovini Paname.

Američani so ga najprej izurili, nato pa zaprli za več kot 20 let

Manuel Noriega je bil med letoma 1968 in 1986 na plačilnem seznamu ameriške obveščevalne agencije Cia. Američani so ga izurili v vojaških veščinah.

Noriego so vojaških veščin naučili Američani. | Foto: Reuters Noriego so vojaških veščin naučili Američani. Foto: Reuters Po invaziji konec leta 1989 in v začetku leta 1990 so ga Američani aretirali, premestili na Florido, mu sodili in ga zaprli za 21 let.

Po izteku kazni so ga ZDA izročile Franciji, kjer je bil obsojen na sedem let zapora zaradi pranja denarja v francoskih bankah za mamilarsko mafijo iz Kolumbije.

V domovino se je vrnil po 22 letih, z letališča pa so ga odpeljali neposredno v zapor. | Foto: Reuters V domovino se je vrnil po 22 letih, z letališča pa so ga odpeljali neposredno v zapor. Foto: Reuters

V domovino se je po 22 letih vrnil leta 2011

Po 22 letih se je v domovino vrnil leta 2011, in sicer po tem, ko je Francija uslišala prošnje Paname za njegovo izročitev. V domovini so ga z letališča odpeljali neposredno v zapor, doma je bil namreč obsojen zaradi izdaje ukaza kritika njegovega režima Huga Spadafore in še ene osebe.

Iz zapora so ga izpustili konec januarja letos, ko je moral zaradi možganskega tumorja na operacijo, pri kateri so se pojavili zapleti. Vse od takrat je bil v bolnišnici.

Ne spreglejte