Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2015,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Helmut Schmidt

Torek, 10. 11. 2015, 17.50

8 let

Umrl nekdanji nemški kancler Helmut Schmidt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V starosti 96 let je danes umrl nekdanji nemški kancler Helmut Schmidt. Socialdemokrat je nekdanjo Zahodno Nemčijo vodil med letoma 1974 in 1982.

Po poročanju nemških medijev si Schmidt ni nikoli zares opomogel po letošnji operaciji žil. Zadnje dni je bil v bolnišnici, njegovo stanje pa se je hitro slabšalo. Zadnje ure je bil neodziven in vročičen.

Eden od utemeljiteljev skupne evropske valute Kljub svoji bolj levi politični usmeritvi je Schmidt odločno zagovarjal tržno gospodarstvo. Velja za enega utemeljiteljev skupne evropske valute, saj je skupaj s tedanjim francoskim predsednikom Valeryjem d'Estaingom v letih od 1978 do 1979 pomagal vzpostaviti evropski monetarni sistem s skupno evropsko obračunsko enoto ECU, nekakšno predhodnico evra.

Leta 1969 je postal član vlade tedanjega nemškega kanclerja Willyja Brandta. Bil je minister za obrambo in nato za finance, vmes pa kratek čas tudi za gospodarstvo. Vodenje vlade je prevzel leta 1974, potem ko je Brandt odstopil zaradi vohunskega škandala. To je bil čas svetovne globalne recesije, ki pa jo je Zahodna Nemčija pod Schmidtom relativno dobro prebrodila.

Neomajen v boju s teroristi Ponovno je bil na čelo vlade v Berlinu izvoljen leta 1976 in nato še leta 1980, a svojega tretjega mandata ni pripeljal do konca. Njegova koalicija z liberalci (FPD) je razpadla in na čelu vlade ga je leta 1982 zamenjal soimenjak – krščanski demokrat Helmut Kohl.

Posebej huda preizkušnja za kanclerja Schmidta je prišla leta 1977, ko je RAF ugrabil predsednika nemške zveze delodajalcev Hannsa-Martina Schleyerja in v zameno zanj zahteval izpustitev več svojih pripadnikov iz zapora. Kancler ni popustil in Schleyerja so ubili.

Strasten kadilec Skoraj istočasno so palestinski zavezniki RAF ugrabili Lufthansino letalo s 86 potniki. Schmidt znova ni ugodil njihovim zahtevam, ampak odredil akcijo nemških protiterorističnih enot. Ta se je končala srečno, z osvoboditvijo vseh potnikov.

Sproščal se je s cigaretami in igranjem klavirja. Vse do konca je kadil skorajda nepretrgoma, tudi na televiziji in v lokalih, kjer je to sicer prepovedano. Nekoč je na vprašanje, kako je preživel svojo izredno politično kariero, odgovoril, da za to potrebuješ dvoje – "močno voljo in cigarete".

Ne spreglejte