Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2016,
6.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

smrt Nobelova nagrada Izrael Šimon Peres

Sreda, 28. 9. 2016, 6.56

6 let, 6 mesecev

Umrl je nekdanji izraelski predsednik in nobelovec Šimon Peres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Šimon Peres | Foto Reuters

Foto: Reuters

V bolnišnici v Tel Avivu je za posledicami možganske kapi umrl nekdanji izraelski predsednik, premier in prejemnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres. Star je bil 93 let.

Šimona Peresa so pred dobrima dvema tednoma sprejeli v bolnišnico zaradi možganske kapi, pred dnevi pa so mu vstavili srčni spodbujevalnik. Njegovo zdravstveno stanje se je sprva izboljšalo, nato pa znova poslabšalo. Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je izrazil "globoko osebno žalost zaradi izgube ljubljenca naroda".

Peres je bil izraelski predsednik med letoma 2007 in 2014. Pred predsedniškim mandatom je bil dvakrat tudi predsednik izraelske vlade, dvakrat začasni premier in član 12 izraelskih vlad. Leta 1994 je skupaj s palestinskim voditeljem Jaaserjem Arafatom in izraelskim premierjem Jicakom Rabinom prejel Nobelovo nagrado za mir.

Šimon Peres in Yaser Arafat na slovesnosti ob prejemu Nobelove nagrade za mir.  | Foto: Reuters Šimon Peres in Yaser Arafat na slovesnosti ob prejemu Nobelove nagrade za mir. Foto: Reuters

Po koncu predsedniškega mandata je vodil Peresov mirovni center, ki se je posvečal predvsem promociji miru med Izraelom, Palestinci in arabskimi državami. Namen centra je promocija socialnoekonomskega razvoja prek gradnje infrastrukture za mir. Bil je eden od pripadnikov zadnje generacije izraelskih politikov, ki so bili priča nastanku nove izraelske države leta 1948. 

Borut Pahor: Šimon Peres je bil velik prijatelj Slovenije

"Bil je svetovni politik in zgodovinska osebnost in vendarle je vselej zbrano poslušal naše mnenje in iskreno povedal svoje," je Peresu dejal predsednik republike.  | Foto: STA , "Bil je svetovni politik in zgodovinska osebnost in vendarle je vselej zbrano poslušal naše mnenje in iskreno povedal svoje," je Peresu dejal predsednik republike. Foto: STA , Na Peresovo smrt se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je zapisal v izjavi, je Peres za seboj pustil "politično in moralno dediščino, ki obvezuje ves svobodoljuben in miroljuben svet k nepopustljivemu iskanju rešitev za sožitje in trajni mir". 

Pahor je ob tem dodal, da je Peres o naši deželi in ljudeh vselej govoril z občudovanjem in nam pripisoval svetlo prihodnost. "Slovenija je izgubila velikega prijatelja. Ohranila ga bo v najlepšem in trajnem spominu. Šimon Peres ostaja zgled," je še poudaril predsednik republike.

Bolj cenjen v tujini kot doma

Peres je v svetu veljal za verjetno najuglednejšega Izraelca, v domovini pa je bil hkrati eden najmanj priljubljenih politikov. Po umoru premiera Jicaka Rabina leta 1995 so tako številni Izraelci po ulicah izjavljali: "Ko bi vsaj zadelo Peresa!" V dolgih letih politične kariere si je včasih nakopal tudi pravo sovraštvo, predvsem na desnici.

Peresu so se poklonili tudi številni svetovni politiki. Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je dejal, da je izgubil dragega in cenjenega prijatelja. "Malo je ljudi, s katerimi delimo ta svet, ki so spremenili tok človeške zgodovine. Ne samo zaradi njihove vloge v svetovnih dogodkih, pač pa tudi zaradi tega, ker so razširili našo moralno domišljijo in nas prisilili, da od nas samih pričakujejo več. Moj prijatelj Šimon je bil eden od takšnih ljudi," pa je zapisal ameriški predsednik Barack Obama.

Francoski predsednik je Francoise Holland je izpostavil, da je Izrael s Peresovo smrtjo izgubil enega najbolj slavnih državnikov, mir pa enega od njegovih največjih zagovornikov.

Ne spreglejte