Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
10. 8. 2016,
8.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

Natisni članek

grof Gerald Grosvenor

Sreda, 10. 8. 2016, 8.04

6 let, 6 mesecev

Umrl je najbogatejši Britanec

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33
Gerald Grosvenor | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski milijarder Gerald Cavendish Grosvenor, znan kot westminstrski grof, je nenadoma umrl. Star je bil 64 let, nasledil pa ga bo 25-letni edini sin.

Revija Forbes je njegovo premoženje ocenila na 9,7 milijarde evrov, s čimer je bil tretji najbogatejši na Otoku živeči človek (za družino Hinduja ter bratoma Davidom in Simonom Reubenom, vsi so po rodu iz Indije) in najbogatejši v Britaniji rojeni prebivalec Velike Britanije.

Hugh Grosvenor. | Foto: YouTube Hugh Grosvenor. Foto: YouTube  Britanski mediji poročajo, da je bil za grofa, po reviji Forbes 68. najbogatejšega Zemljana, usoden srčni napad. Grosvenor, dober prijatelj britanske kraljeve družine, je šesti westminstrski grof postal leta 1979. Nasledil ga bo eden izmed njegovih štirih otrok, 25-letni Hugh Grosvenor.

Hugh Grosvenor je krstni boter malega princa Georgea, tretjega v vrsti za britanski prestol. Hugh ter njegovi dve starejši in mlajša sestra so, netipično za britanske bogataše, obiskovali javno osnovno šolo, nato pa so izobraževanje nadaljevali v zasebnih šolah. Bodoči sedmi westminstrski grof je imel doslej precej mirno življenje, izstopa le njegova zabava za 21. rojstni dan, na kateri je bilo koli 800 gostov, med njimi princ Harry, in je stala pet milijonov funtov (5,8 milijona evrov).

Grosvenor (drugi z leve) je bil tesen prijatelj britanske kraljeve družine. | Foto: Reuters Grosvenor (drugi z leve) je bil tesen prijatelj britanske kraljeve družine. Foto: Reuters

Grosvenor je bil eden največjih lastnikov nepremičnin v Londonu, med drugim je imel v lasti dobrih 768 tisoč kvadratnih metrov v v Belgravii, enem najdražjih predelov britanske prestolnice. Britanska kraljica Elizabeta II. je ob njegovi smrti družini poslala osebno sožalje. Globoko pretresenost in žalost ob smrti svojega prijatelja je izrazil tudi prestolonaslednik princ Charles.

Družina Grosvenor je svoje premoženje začela kopičiti leta 1677, ko se je Thomas Grosvenor bogato poročil z dedinjo Mary Davies.

Ne spreglejte