Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
16.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Stanislav Petrov

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 16.03

6 let, 7 mesecev

Umrl človek, ki je preprečil 3. svetovno vojno

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Stanislav Petrov, upokojeni ruski vojaški častnik, ki je pred več kot tremi desetletji preprečil svetovno jedrsko vojno, je umrl v 78. letu življenja na svojem domu blizu Moskve.

Petrov je bil kot polkovnik ruske vojske dežurni oficir komandnega centra OKO, enote za hiter odziv v primeru ameriškega jedrskega napada na tedanjo Sovjetsko zvezo.

Umrl je dober teden dni pred obletnico dneva, ko je 26. septembra 1983 v bunkerju OKO računalniški sistem sprožil alarm zaradi lansiranja medcelinskih raket. Po podatkih satelita so ZDA proti Moskvi izstrelile pet raket z jedrskimi bojnimi konicami. Če bi sledil protokolu, bi Petrov sprožil povračilno lansiranje raket, a je okleval, ker je slutil, da je nekaj narobe.

"Vse je bilo pripravljeno, a nisem hotel lansirati raket. Bilo je jasno, da bi to pomenilo konec sveta, kot ga poznamo. Odločil sem se počakati. Minute so tekle, računalniki pa so pokazali, da se ameriške rakete vse bolj približujejo Sovjetski zvezi," se je napetih trenutkov Petrov spomnil leta 2013 za BBC.

Zanesel se je na občutek

"Nisem obvestil svojih nadrejenih, zagotovo bi ukazali, da izstrelim rakete. V takšnih trenutkih ne morete racionalno analizirati, nimate veliko časa, ampak se zanesete na občutek. Ta pa mi je govoril, da nekaj ni v redu. Računalnik je pokazal, da proti nam leti pet raket, izstreljenih iz ene same baze, in da vse letijo priti Moskvi. Splošni napad se zagotovo ne bi omejil na samo pet raket," je pojasnil.

V bunkerju so z napetostjo čakali, kaj se bo zgodilo. Rakete so bile vse bližje, sodeč po podatkih na računalniku so bile oddaljene le še nekaj sekund. Ko bi se moral zgoditi udar, se ni zgodilo nič. Šlo je za lažni alarm. Petrov je šele tedaj incident prijavil svojim nadrejenim, ki pa niso bili zadovoljni z njegovim ravnanjem. Prekršil je tako protokol kot ukaze, zato so ga premestili na manj odgovorno delovno mesto, kmalu pa so ga tudi upokojili.

Za incident, ki je skoraj pripeljal do tretje svetovne vojne, je javnost izvedela leta 1998, ko so mediji Petrova razglasili za heroja. Njegovo dejanje je opazil tudi Hollywood. Zvezdnik Kevin Costner je glavni junak filma, posnetega po dogodkih tistega skoraj usodnega septembrskega dne pred 34 leti, poimenovanega The Man Who Saved the World (Mož, ki je rešil svet). Film bo premiero doživel prihodnje leto.

Petrov je umrl že maja letos, novico o njegovi smrti pa je javnosti šele zdaj sporočil nemški politični aktivist Karl Schumacher, ki je tudi prvi razkril zgodbo o Rusovem junaštvu zahodni javnosti.

Ne spreglejte