Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
14.34

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

15

Natisni članek

Jordan B. Peterson

Petek, 22. 3. 2019, 14.34

5 let, 1 mesec

Ugledna univerza zavrnila Jordana Petersona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

15

Jordan B. Peterson | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Univerza v Cambridgeu je po burnih reakcijah profesorjev in študentov umaknila svojo ponudbo kontroverznemu kanadskemu zvezdniku Jordanu B. Petersonu, da se jim za dva meseca pridruži kot gostujoči profesor.

Svetovno znani profesor klinične psihologije in avtor uspešnice 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos Jordan B. Peterson je v ponedeljek na svojem kanalu na YouTubu sporočil, da bo oktobra gostujoči profesor na univerzi v Cambridgeu. Kot je dodal, bo imel tako priložnost, da bo lahko spregovoril s strokovnjaki za religije in študenti. Novico, da bo nekaj mesecev sodeloval v razpravah na univerzi, je sprejel z navdušenjem, poroča britanski Guardian.

Jordan B. Peterson
Novice Kdo je desničarski zvezdnik, ki prihaja v Slovenijo

A novica, da se bo kontroverzni kanadski profesor pridružil univerzi, na drugi strani ni navdušila tamkajšnjih študentov in profesorjev.

Kot so sporočili z univerze, so mu na začetku res odobrili gostovanje, a so se po premisleku odločili, da ponudbo prekličejo. "Cambridge predstavlja vključujoče okolje in pričakujemo, da bodo vsi naši zaposleni in obiskovalci to spoštovali. Tukaj ni prostora za tiste, ki tega ne zmorejo," so po poročanju Guardiana zapisali v obrazložitvi.

Njegovi pogledi ne predstavljajo študentov

"Njegovo delo in pogledi ne predstavljajo študentov in zato njegovega obiska ne vidimo kot dragocenega prispevka k univerzi, ampak kot nekaj, kar je v nasprotju z načeli univerze," so se na odločitev vodstva univerze odzvali v združenju študentov.

Peterson je odločitev univerze komentiral z besedami, da je univerza naredila resno napako, ko je preklicala povabilo.

Slavoj Žižek. Jordan Peterson.
Novice Prihaja veliko soočenje Slavoja Žižka in Jordana Petersona #video

Peterson, eden vidnejših javnih intelektualcev zadnjih let, je znan po svojih kontroverznih stališčih do politične korektnosti, levičarskega aktivizma in neomarksizma. Prepričan je, da z znanostjo lahko ovrže nekatere koncepte, na katerih temeljijo gibanja za družbeno pravičnost, prisotna na ameriških univerzah. Novembra lani je obiskal tudi Slovenijo, kjer je predstavil svojo knjigo 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos.

Mnenja Jordan Peterson za železno zaveso

Zaradi svojih prepričanj dobil opozorilo pred izgubo službe

Peterson je sicer zaposlen kot profesor psihologije na univerzi v Torontu, širši javnosti pa je postal znan po tem, ko se ni strinjal z uporabo spolno nevtralnih osebnih zaimkov. Te so na univerzi v Torontu uvedli po spremembi kanadske zakonodaje, ki je profesorjem naložila, da študente, ki se ne identificirajo s svojim biološkim spolom ( "on" ali "ona"), naslavljajo s spolno nevtralnimi zaimki. Zaradi svojega nestrinjanja z zakonodajo je prejel tudi dve pisni opozorili pred izgubo službe ter si nakopal jezo aktivistov skupnosti LGBT.

Na novo ustvarjeni osebni zaimek, ki ne označuje ne ženskega ne moškega spola, so sicer uvedli tudi na univerzi v Cambridgeu, kjer so mu zdaj odrekli dobrodošlico.

Ne spreglejte