Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2013,
14.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Twitter Francija

Četrtek, 10. 1. 2013, 14.55

8 let, 1 mesec

Twitter pod drobnogledom zaradi žaljivih oznak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francozi so v zadnjem času na Twitterju uporabljali veliko število rasističnih in antisemitskih žaljivk, ta trend pa pri francoski vladi zbuja skrb.

Družabno omrežje Twitter svojim uporabnikom ponuja, da poleg svojih tvitov dodajo oznake, ki se zapišejo s simbolom #, temu pa sledi ustrezna oznaka. Francoska vlada pa se je pridružila debati o tem, da so se v zadnjih mesecih na Twitterju v Franciji začele pojavljati homofobične, rasistične in antisemitske oznake, ki po mnenju vlade nasprotuje zakonom o sovražnem govoru.

Vlada sodeluje s Twitterjem Tako naj bi se francoski ministri že sestali s predstavniki Twitterja, s skupnimi močmi pa bodo poskušali ugotoviti, kako bi omejili zaskrbljenost nad diskriminacijo in zagotovili enakovrednost manjšinskih skupin v Franciji. Vlada je tako Twitterju predlagala, naj se aktivno bori proti objavam tistih tvitov, ki vsebujejo sovražnost govora v Franciji, pa čeprav se Twitter oglašuje kot zagovornik svobode govora.

Debato pa so sprožile različne žaljive oznake, med njimi #SiMonFilsEstGay, kar v prevodu pomeni če bi bil moj sin gej, v povezavi s to oznako pa so uporabniki razmišljali o tem, kaj bi storili s svojim otrokom, če bi priznal, da je istospolno usmerjen. Med pogostimi oznakami so se znašle tudi #SiMaFilleRameneUnNoir, kar pomeni če bi moja hči domov pripeljala temnopoltega fanta, #UnBonJuif, kar pomeni dobri Jud in #SiJetaisNazi – če bi bil nacist. Francoska vlada je izrazila prepričanje, da so takšne oznake v skladu s francoskim zakonom prepovedane.

Judovska študentska zveza želi, da Twitter preda osebne podatke uporabnikov Pretekli teden je francosko sodišče obravnavalo primer, v katerem se je francoska judovska študentska zveza, ki so jo podpirale največje antirasistične skupine v državi, vložila tožbo proti Twitterju in od njega zahtevala, naj izroči osebne podatke uporabnikov, ki uporabljajo oznaki #UnBonJuif (dober Jud) in #UnJuifMort (mrtev Jud), da bi jih lahko sodno preganjali. Twitter se je sicer strinjal, da bo umaknil sporne oznake, vendar pa ob tem pojasnil, da osebnih podatkov uporabnikov ne bo predal.

Twitterju ni treba predati podatkov, ker ameriški zakon tega ne predvideva Twitterjeva odvetnica Alexandra Neri je pojasnila, da so osebni podatki uporabnikov Twitterja shranjeni v Kaliforniji, kjer pa francoski zakoni nimajo vpliva, zato Twitter ni dolžen izročiti podatkov. Edina možnost, da bi izročili osebne podatke, bi bila, če bi francoski sodni sistem apeliral na ameriške sodnike, ki bi potem odločili, da je treba podatke predati. "Ne bežimo pred odgovornostjo, ampak ne želimo kršiti ameriškega zakona, s tem ko bi sodelovali s francoskim sodnim sistemom. Naši podatki so shranjeni v ZDA, zato moramo spoštovati zakone te države," je povedala Nerijeva.

Medtem ko bo francosko sodišče sodbo v tem primeru izreklo konec januarja, pa se je vnela vroča debata med privrženci Twitterja in zagovorniki evropskih zakonov o sovražnem govoru. Tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud-Belkacem je prepričana, da bi Twitter moral spoštovati vrednote Francoske republike, hkrati pa moral vključiti varnostne ukrepe, ki bi omejili sovražni govor, piše Telegraph.

"Twitter se mora prilagoditi kulturi države, v kateri se želi razvijati" Ministrica za digitalno ekonomijo Fleur Pellerin pa je povedala: "Mislim, da je v njihovem interesu, da se prilagodijo pravni, filozofski in etnični kulturi države, v kateri se želijo še naprej razvijati." Pellerinova je sicer še razkrila, da se francoska vlada pogovarja s predstavniki Twitterja, ki so po njenih besedah dovzetni za njihove ideje.

Twitter deluje na načelu, da ne posega v vsebino, ki jo uporabniki objavljajo, kljub temu je v preteklosti tvite, ki so namigovale na kakršnokoli zlorabo otrok, takoj izbrisal. Twitter pa lahko tudi izbriše račun uporabnika, če krši njegova pravila. V Franciji Twitter uporablja že 5,5 milijona ljudi.

Ne spreglejte