Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2016,
16.13

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

Strateški forum Bled

Torek, 6. 9. 2016, 16.13

7 let, 7 mesecev

Turški minister EU očita dvojne standarde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Mevlut Cavusoglu | Foto STA

Foto: STA

Neuspeh sporazuma med EU in Turčijo za ustavitev migantskega vala bi bil slab za vse, je danes na strateškem forumu na Bledu dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. Kritičen je bil do EU, tej očita dvojne standarde.

Mevlut Cavusoglu je menil, da politike EU na področjih zunanje politike, odnosov s sosedi, širitve, integracije, migracij in boja proti terorizmu niso uspešne, vendar si Turčija vseeno želi postati članica povezave, saj "smo vsi na isti celini". "Kljub vsem tem težavam Evropa ostaja najbolj razvita, najbolj stabilna in najbolj demokratična celina," je povedal.

"Pristopna pogajanja z EU niso pogajanja, gre za vsiljevanje pravil"

EU mora ohraniti široko odprta vrata, če želi ostati vpliven dejavnik v svetu. "EU mora biti vključujoča, večkulturna in večverska," je poudaril Cavusoglu. Pristopna pogajanja z EU po njegovem mnenju dejansko niso pogajanja, temveč gre za vsiljevanje pravil. Zagotovil je, da Turčija ne bo nikoli v breme EU, njeno gospodarstvo namreč raste, je močna v varnostnem smislu in aktivna članica zveze Nato.

"Nekateri evropski voditelji mislijo, da lahko samo oni kritizirajo"

Turški zunanji minister je Evropski uniji očital dvojne standarde. "Nekateri evropski voditelji mislijo, da lahko samo oni kritizirajo. Ko so sami deležni kritike, pa gre za notranje zadeve," je dejal v razpravi na strateškem forumu, ki jo je vodil voditelj na BBC Dan Damon. Kot je dejal Cavusoglu, morajo evropski voditelji obravnavati sebe in druge države enakopravno – nobena država ni prvorazredna ali drugorazredna.

Če bo sporazum med EU inTurčijo padel …

Posvaril je, da bi bil neuspeh sporazuma med Turčijo in EU za zajezitev migrantskega vala slab za vse. "Vsi bomo izgubili, če bo sporazum o neregularnih migracijah propadel." Cavusoglu je ob tem opozoril, da v izrednih razmerah, ki jih je povzročila migrantska kriza, Unijo blokira njena lastna birokracija. Po njegovih besedah Turčija že zdaj prispeva k stabilnosti EU, tudi tako, da je preprečila državni udar, česar ji mnogi ne priznavajo.

Evropskim kolegom je očital, da so se po spodletelem državnem udaru osredotočili na zasliševanje, kako bodo kaznovani pučisti, namesto da bi izražali zaskrbljenost in podporo.

Kritičen je bil tudi do pristopa EU do boja proti terorizmu. "Stališče EU do boja proti terorizmu ne odseva potreb, ki jih narekujejo današnje varnostne razmere," je menil. "EU ne more prepričati drugih v boj proti terorizmu, če so vodje terorističnih organizacij dobrodošli v evropskih institucijah," je dejal vodja turške diplomacije. "Tako se ne moreš bojevati proti terorizmu. Ni dobrih in slabih terorističnih organizacij, vse so slabe, proti vsem se je treba bojevati in jih premagati," je še poudaril.

Ne spreglejte