Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
6.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

15

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Turčija

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 6.48

6 let, 6 mesecev

Svarila Turčiji: Država, ki želi postati članica EU, ne sme uvesti smrtne kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

15

Recep Tayyip Erdogan, Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Turčiji so po neuspelem petkovem vojaškem udaru aretirali že več kot 7.500 ljudi. EU in svet opozarjata Turčijo, naj pri kaznovanju prevratnikov upošteva človekove pravice in naj ne uvede smrtne kazni.

21:03

Erdogan bo upošteval parlament

16:24

Ustrelil podžupana

12:32

Mrtvih 232 ljudi

11:03

Nadaljevanje racij

08:59

Erdogan ušel smrti

  • 21:03

    Erdogan bo upošteval parlament

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v prvem pogovoru po petkovem spodletelem vojaškem udaru danes dejal, da bo zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni podpisal, če ga bo pred tem potrdil turški parlament.

    "Seveda bo za sprejetje ustavnih ukrepov potrebna razprava v parlamentu. Voditelji se bodo morali sestati in razpravljati o tem," je izpostavil. "Če bodo razpravljali o tem, bom kot predsednik sprejel vsako odločitev parlamenta," je za ameriško televizijo CNN iz Istanbula še dejal turški predsednik, ki je petkov poskus udara označil za "čisti zločin izdaje", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • 20:31

    Turški general v priporu Akin Öztürk na današnjem zaslišanju pred sodiščem v Ankari ni priznal sodelovanja pri poskusu državnega udara. Nekateri turški mediji so pred tem sicer poročali o njegovem priznanju, a so kasneje svoje poročanje preklicali. Sodišče naj bi odločalo o podaljšanju pripora za Öztürka in 26 drugih generalov in admiralov.

    "Nisem oseba, ki je načrtovala ali vodila udar. Kdo ga je načrtoval in usmerjal, ne vem," je dejal nekdanji vodja turških letalskih sil, ki je bil tudi član vrhovnega vojaškega sveta. Tako identiteta vodje petkovega spodletelega vojaškega udara ostaja neznana.

  • 19:47

    Zunanji ministri EU so v Bruslju danes ostro obsodili poskus vojaškega udara v Turčiji in izrazili podporo legitimnim institucijam v državi. Ankaro so hkrati pozvali k spoštovanju demokratičnih načel in se zavzeli za stabilizacijo razmer v državi. Strinjali so se tudi, da bi morebitna uvedba smrtne kazni zavrla turško približevanje EU.

    Ministri so pozvali k spoštovanju ustavnega reda Turčije in poudarili pomen vladavine prava. Ključno je zagotoviti polno spoštovanje vseh demokratičnih institucij v državi, vključno z izvoljeno vlado in parlamentom, so zapisali v sklepih, ki so jih sprejeli ob koncu zasedanja.

  • 18:24

    Dva glavna turška tožilca sta danes v spremstvu policije začela preiskavo zračnega oporišča Incirlik, ki ga ZDA uporabljajo za izvajanje zračnih napadov na položaje skrajne skupine Islamske države (IS), poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

    V oporišču, ki leži v bližini sirske meje, so v soboto prijeli tudi generala in enajst častnikov, ki jih sumijo podpore vojaškemu udaru. V oporišču so zasežena letala, ki so jih uporabili v vojaškem udaru, polnili z gorivom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

    Zaradi napetih razmer v Turčiji in posledično zaprtega turškega zračnega prostora so ZDA v soboto začasno ustavile napade na položaje IS iz oporišča Incirlika. V nedeljo so napade znova zagnale.

     

     

  • 16:54

    Zaradi neznane varnostne grožnje so danes evakuirali turški parlament, je po poročanju turških medijev prek družbenega omrežja Twitter sporočil opozicijski poslanec Ziya Pir. Turška vlada je medtem do nadaljnjega vsem javnim uslužbencem preklicala letni dopust do konca leta.

    "Obveščeni smo bili o napadu. Meclis je bil evakuiran," je po poročanju turškega časnika Cumhurriyet na Twitterju zapisal Pir.

  • 16:44

    Po oceni Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) zadnji poskus državnega udara v Turčiji ni pomembneje ogrozil politične stabilnosti te države, temveč jo bo zaradi okrepljene moči predsednika na kratek rok celo okrepil. Avtoritarno vodenje države namreč pri tej stopnji razvoja turški ekonomiji nudi potrebno stabilnost, so izpostavili na zbornici.

  • 16:27

    Nemčija je Ankaro opozorila, da bi morebitna ponovna uvedba smrtne kazni v Turčiji pomenila konec pristopnih pogajanj te države z EU. "Kategorično zavračamo smrtno kazen. Država, ki ima smrtno kazen, ne more biti članica EU," je v Berlinu dejal tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel.

    V Turčiji so smrtno kazen ukinili leta 2004, sicer pa je ne izvajajo že od leta 1984. Po petkovem neuspelem poskusu državnega udara je turški predsednik Erdogan omenil možnost njene ponovne uvedbe za kaznovanje pučistov.

  • 16:24

    Ustrelil podžupana

    Neznanec je streljal na podžupana istanbulske občine Sisli Cemila Candasa. Podžupan je bil ranjen v glavo in je v kritičnem stanju, poročanje turške televizije NTV povzema Reuters.

    Po poročanju televizije je napadalec vstopil v podžupanovo pisarno in ga ustreli. Ni še znano, ali je ta dogodek povezan s poskusom državnega udara v Turčiji.

  • 15:21

    John Kerry Federica Mogherini | Foto: Reuters Foto: Reuters Na vprašanje, ali bodo ZDA izročile Turčiji islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA, je Kerry pojasnil, da doslej še niso prejeli uradnega zaprosila za njegovo izročitev. ZDA bodo taki prošnji ugodile, če bo Turčija predstavila dovolj trdne dokaze za njegovo vpletenost v načrtovani vojaški udar. "Obtožbe na zadostujejo," je dejal Kerry.

    Erdogan je prepričan, da za spodletelim udarom stoji Gülen. Nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sedaj pa njegov nasprotnik, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

  • 15:17

    ZDA podpirajo izvoljeno vlado v Ankari, a hkrati turške oblasti pozivajo, naj ohranijo mir in stabilnost ter najvišje standarde pri spoštovanju demokratičnih institucij in pravne države, je po srečanju z zunanjimi ministri EU v Bruslju dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

    Država, ki želi postati članica EU, ne more uvesti smrtne kazni, je opozorila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Turčija je tudi članica Sveta Evrope in zavezuje jo Evropska listina o človekovih pravicah, ki izrecno prepoveduje smrtno kazen, je še poudarila Mogherinijeva.

  • 14:03

    Yildirim je zagotovil, da bo Turčija po poskusu državnega udara delovala v okviru zakona.

  • 13:40

    Na spletu se je pojavil posnetek priprtih generalov in admiralov, ki naj bi sodelovali v državnem udaru. Na posnetku so moški videti pretepeni, ko se pojavijo pred sodnikom, pa jih ta vpraša: "Ali ste zdaj srečni, ko vam ni uspelo?"

  • 13:11

    Erdogan je do konca dneva podaljšal ukaz vojaškim letalom, naj patruljirajo po nebu nad Istanbulom in Ankaro, vojaškim helikopterjem pa je prepovedano leteti nad Istanbulom.

  • 13:03

    Turški premier Yildirim je dejal, da bi morala o morebitni ponovni uvedbi smrtne kazni potekati razprava v parlamentu.

    "Razočarani bi bili, če bi naši ameriški prijatelji rekli, da jim moramo pokazati dokaz, čeprav pripadniki organizacije morilcev skušajo uničiti izvoljeno vlado pod vodstvom te osebe," je premier odgovoril Kerryju glede Gülena.

  • 12:54

    Ameriški državni sekretar John Kerry je Turčijo pozval, naj proti Gülenu priskrbi dokaze, ne le obtožb, če želi, da ga ZDA izročijo Ankari. Kerry je dejal, da ZDA podpirajo turško vlado, a jo pozivajo, naj ohrani mir in stabilnost v državi. Turčijo je pozval k spoštovanju demokratičnih načel, v nasprotnem primeru je ogroženo članstvo države v zvezi Nato, je dodal.

  • 12:32

    Mrtvih 232 ljudi

    Turški premier Binali Yildirim je sporočil, da je v spodletelem udaru umrlo 232 ljudi in da so jih do zdaj aretirali več kot 7.500. Hkrati je turške državljane pozval, naj nadaljujejo nadzorovanje demokracije na javnih krajih in trgih.

  • 12:08

    Če Turčija ponovno uvede smrtno kazen, to pomeni konec njenih pristopnih pogajanj z EU, so sporočili iz Nemčije. Podobno je dejala tudi vodja evropske zunanje politike Federica Mogherini.

  • 11:37

    Alain Juppe, francoski premier med letoma 1995 in 1997, meni, da za Turčijo ni prostora v EU, saj bi bilo njeno članstvo preveliko tveganje. Hkrati se je zavzel za prekinitev pristopnih pogajanj z balkanskimi državami.
     

  • 11:27

    Blizu sodišča v Ankari, kamor so privedli 27 generalov, so policisti prijeli vojaka, ki je streljal iz avtomobila.

  • 11:22

    Turško notranje ministrstvo je po spodletelem državnem udaru odpustilo 8.777 uslužbencev, med njimi 30 guvernerjev turških provinc.

  • 11:03

    Nadaljevanje racij

    Pripadniki enote protiteroristične policije so zgodaj zjutraj preiskali prestižno Akademijo vojnega letalstva v Ankari, kjer so iskali upornike. Turčija, udar | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 10:55

    Namestnik turškega premierja Mehmet Simsek je zagotovil, da bo vpliv neuspelega udara na turško gospodarstvo kratkotrajen in ne bo pustil dolgotrajnejših posledic.

  • 10:36

     

    WikiLeaks je napovedal objavo več kot sto tisoč dokumentov o politični strukturi v Turčiji.

  • 10:33

    Po neuspelem puču so v Turčiji skupaj pridržali 103 generale in admirale, poročajo turški državni mediji.

  • 10:31

    Turška prokurdska opozicijska Narodna demokratična stranka je sporočila, da ne bo podprla nikakršnega predloga v parlamentu, ki bi ponovno uvedel smrtno kazen.

  • 10:19

    V EU narašča strah pred novo begunsko krizo, saj je zaradi poskusa državnega udara ogrožen pet milijard evrov vreden dogovor Bruslja in Ankare, ki je ustavil tok beguncev proti Evropi. Število prihodov beguncev in migrantov v Grčijo je močno padla, odkar so prebežnike v skladu z dogovorom začeli vračati v Turčijo. Zaradi možnosti usmrtitev po poskusu udara bi begunci in migranti lahko trdili, da Turčija ni varna država, v katero bi jih lahko vrnili.

  • 10:01

    V Istanbulu so razglasili izredne razmere. Vodja policije Mustafa Caliskan je ukazal sestrelitev vseh helikopterjev, ki bi prišli v istanbulski zračni prostor brez dovoljenja oblasti.

  • 09:58

    Po poskusu državnega udara v Turčiji se je tečaj turške lire sesul na najnižjo raven do zdaj, danes pa že okreva. Na drugi strani se optimizem še ni povrnil na borzo v Istanbulu, ki je trgovanje danes začela s padci.

  • 09:48

    Turški imam Fethullah Gulen, ki ga Turčija obtožuje, da je organiziral puč, je dejal, da bo spoštoval morebitno odločitev ZDA o izročitvi Turčiji (Gulen je v prostovoljnem izgnanstvu v ameriški zvezni državi Pensilvanija), in dodal, da je Erdogan sam organiziral udar.

  • 09:30

    Turčija bo šla naprej po evropski poti, je zunanjemu ministru Karlu Erjavcu v telefonskem pogovoru v nedeljo zagotovil turški kolega Mevlut Cavusoglu. To si želi tudi Slovenija, ki meni, da je treba spoštovati demokratične institucije, je dejal Erjavec. "Upamo, da uvedbe smrtne kazni ne bo. Jasno sporočilo Turčiji na današnjem zasedanju bo, da EU tega ne podpira," je poudaril vodja slovenske diplomacije.

  • 09:26

    Turčija je v Istanbulu in Ankari odstranila osem tisoč policistov, ker naj bi bili povezani s poskusom državnega udara, je za Reuters potrdil visok varnostni predstavnik.

  • 08:59

    Erdogan ušel smrti

    Letalo, s katerim se je Erdogan v petek med poskusom udara vrnil iz letovišča Marmaris v Istanbul, je bilo na tarči dveh lovcev F-16, je razkril nekdanji vojaški oficir. Zakaj lovca nista streljala na Erdoganovo letalo, ni znano, je dodal.

    Da sta blizu Erdoganovega letala letela dva lovca, ki sta ju pilotirala pučista, je za Reuters potrdil visok predstavnik turških oblasti.

    Turški CNN je medtem poročal, da je okoli 25 upornikov vdrlo v hotel v Marmarisu in začelo streljati, da bi zajeli Erdogana, a je ta hotel medtem že zapustil.

  • 08:52

    Hitro odpuščanje sodnikov in drugih osumljenih sodelovanja v vojaškem udaru kaže, da je turška vlada vnaprej pripravila seznam za odpuščanje, je dejal komisar EU za sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn.

  • 08:49

    Popis vojaške opreme je pokazal, da je med poskusom vojaškega udara izginilo 42 vojaških helikopterjev, poroča turški CNN.

  • 08:41

    V Savdski Arabiji so aretirali turškega vojaškega atašeja v Kuvajtu, ki je skušal oditi v Evropo. Ankara je omenjenega atašeja uvrstila na seznam oseb, ki jih iščejo zaradi sodelovanja v puču.

  • 08:39

    V Istanbul je iz sosednjih provinc prišlo 1.800 pripadnikov posebnih policijskih enot, ki so zavzeli položaje na ključnih lokacijah in patruljirajo po mestu.

  • 08:38

    Erdogan je vojaškim letalom ukazal, da patruljirajo v turškem zračnem prostoru.

Po poskusu udara so doslej priprli 7.543 ljudi. Med pridržanimi so 103 generali in admirali, med njimi domnevna vodja puča, general Mehmet Disli in nekdanji vodja letalskih sil, general Akin Öztürk, ki je bil tudi član vrhovnega vojaškega sveta.

Število mrtvih se je povzpelo na 232, ranjenih je več kot 1.400. "Nadaljevali bomo čiščenje virusa iz vseh državnih institucij, ker se je virus razširil," je Erdogan napovedal na pogrebu žrtev neuspelega prevrata. Turškega predsednika so na pogrebu njegovega političnega zaveznika Erola Olcaka in njegovega najstniškega sina zalile solze.

Evropa svari "sultana"

Evropski predstavniki so Erdogana, ki si je v 14 letih na oblasti nabral toliko moči, da ga primerjajo s sultani, opozorili, da po udaru ni dobil dovoljenja za kršenje človekovih pravic in da naj konča čistke. Posebej zaskrbljeni so zaradi Erdoganove napovedi, da bi rad ponovno uvedel smrtno kazen, češ da si izdajalci zaslužijo najstrožjo kazen. Turčija je smrtno kazen ukinila leta 2004 v okviru kandidature za članstvo v EU.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je dejal, da Evropa in svet Erdoganu, sicer pomembnemu sogovorniku EU glede številnih žgočih tem, tudi begunskega vprašanja, ne bosta dovolila, da krši človekove pravice. Nemška kanclerka Angela Merkel je poskus državnega udara obsodila, hkrati pa pozvala turškega predsednika, naj spoštuje človekove pravice pučistov.

Ameriški državni sekretar John Kerry je Turčijo opozoril, da mora upoštevati najvišje standarde pri spoštovanju demokratičnih institucij in pravne države. Če jih ne bo, lahko pride navzkriž tudi z načeli zveze Nato in ogrozi svoje članstvo v tej organizaciji.

"Zakon o uvedbi smrtne kazni bom potrdil, če ga bo sprejel parlament"

Erdogan pa je na opozorila iz sveta odvrnil le, da bo zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni potrdil, če ga bo sprejel turški parlament.

Turška vlada je sicer v Istanbul napotila dodatnih 1800 pripadnikov posebnih enot policije, ki bodo v oklepnih vozilih nameščeni na strateških točkah v mestu. Po navedbah virov iz turških vladnih krogov so minulo noč celoten zračni prostor nad Turčijo preletavala vojaška letala F-16.

Ne spreglejte