Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 14.04

8 let

Turške enote se umikajo s severa Iraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Turške enote, ki so izvedle prvi kopenski vdor na sever Iraka, so se že začele umikati proti Turčiji, so sporočili iz urada predsednika iraškega Kurdistana Masuda Barzanija.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki je sklenila nenapovedani obisk v Kirkuku na severu Iraka, je medtem dejala, da je ustavitev kurdskih upornikov na severu Iraka "skupen interes" ZDA, Iraka in Turčije, pri tem pa posvarila pred dejanji, ki bi lahko destabilizirala regijo. Iz Barzanijevega urada so še sporočili, da je zgodaj davi na sever Iraka vdrlo 500 turških vojakov, ki so se zadrževali v odročnih delih blizu turško-iraške meje, sedaj pa se že umikajo nazaj proti Turčiji. Poudarili so še, da spopadov ni bilo. Kurdske oblasti na severu Iraka, ki so izrazile nasprotovanje vdoru, so pred tem sporočile, da so turške enote vdrle okoli 1. ure zjutraj in sicer tri kilometre globoko na sever Iraka blizu meje z Iranom, kakih 120 kilometrov severno od mesta Erbil.

Gül: Vojska dela kar je potrebno v boju proti terorizmu

Ankara vdora uradno še ni potrdila, je pa turški predsednik Abdullah Gül dejal, da vojska "dela, kar je potrebno v boju proti terorizmu". Enako je ponovil tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan.

To je bil prvi kopenski vdor turških sil, odkar so oktobra narasle napetosti med Ankaro in Bagdadom zaradi vse več napadov pripadnikov Kurdske delavske stranke (PKK) s severa Iraka na območju Turčije in po tem, ko je turški parlament istega meseca odobril turške akcije na severu Iraka proti PKK.

Kopenski vdor so turške sile izvedle dva dni po tem, ko so turška letala v nedeljo obstreljevala več vasi na severu Iraka s ciljem napada na zaledje PKK. V tem največjem napadu na PKK v več letih je sodelovalo 50 turških bojnih letal, v obstreljevanju več vasi pa je bila po iraških podatkih ubita ženska. Iraški parlament je v ponedeljek že obsodil napad in ga označil za "nezaslišano" kršitev iraške suverenosti. Turčija pa je sporočila, da je bil napad izveden v soglasju z ZDA.

Bela hiša ni želela komentirati turškega kopenskega vdora

Bela hiša medtem ni želela komentirati turškega kopenskega vdora zaradi "konfliktnih informacij" o dogajanju. Tiskovna predstavnica Dana Perino je ob tem PKK označila kot "grožnjo" Turčiji, Iraku in ZDA ter dejala, da je Washington pozval Ankaro "k zelo ciljni in omejeni" akciji proti PKK.

Riceova je to stališče v Bagdadu, kamor je prispela po svojem prvem obisku v Kirkuku, ponovila. Dodala je le, da gre za "odločitev Turčije", in dala vedeti, da se Washington zavzema za skupno delovanje Iraka, Turčije in ZDA proti PKK. Riceova se je v Kirkuku sicer sešla z lokalnimi politiki in predstavniki civilno-vojaške enote za obnovo.

Z Riceovo naj bi se v Bagdadu sešel tudi Barzani, ki pa je po besedah premiera iraškega Kurdistana Nechirvana Barzanija srečanje zavrnil zaradi ameriškega stališča do turških letalskih napadov na severu Iraka. "Nesprejemljivo je, da so ZDA, ki nadzirajo naš zračni prostor, dovolile bombardiranje naših vasi," je ob tem dejal premier iraškega Kurdistana.

Tiskovni predstavnik iraške vlade Ali Al Dabah pa je vdor turških sil označil za "nesprejemljiv", ki bo še dodatno zapletel razmere. "Irak razume grožnjo, ki jo predstavlja PKK," je dodal in pristavil, da Ankara iraške vlade o načrtovanem vdoru ni obvestila.

Ne spreglejte