Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
12.26

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

6

Natisni članek

Sebastian Kurz islam Avstrija

Petek, 8. 6. 2018, 12.26

5 let, 10 mesecev

Turčija kritizirala Avstrijo zaradi izgona imamov in zaprtja mošej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

6

Sebastian Kurz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turčija je ostro kritizirala odločitev Avstrije glede zaprtja več mošej in predvidenega izgona imamov. Tiskovni predstavnik turškega predsednik Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin je potezo avstrijske vlade označil za rasistično in sovražno do islama.

"Odločitev Avstrije, da z neprepričljivim izgovorom zapre sedem mošej in izžene imame, odseva islamofoben, rasističen in diskriminatoren val v tej državi," je prek Twitterja danes sporočil Kalin. Ravnanje avstrijske vlade je označil za ideološko naravnano. Po njegovih besedah krši temeljna pravna načela in pravice manjšin.

Odločitev se po njegovem mnenju uvršča v prizadevanja za "normalizacijo sovražnosti do islama in rasizma", kar je treba zavrniti. "Gre za spravljanje na muslimansko skupnost z namenom pridobivanja poceni političnih točk," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zaprtje sedmih mošej

Avstrijska vlada je napovedala, da bo v skladu z leta 2015 sprejetim zakonom o islamu zaprla sedem mošej, poleg tega pa več deset imamom zaradi suma prepovedanega financiranja iz tujine grozi izgon. "Vzporedne družbe, politični islam in težnje k radikalizaciji v naši družbi nimajo mesta," je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Luka Mesec
Novice Je koalicija z Levico sploh mogoča?

Vsega skupaj naj bi preiskovali do 60 imamov. Večinoma gre za imame Združenja turško-islamskih kulturnih društev v Evropi (ATIB), ki je neposredno pod nadzorom turških državnih verskih organov.

Med mošejami, ki jih bodo zaprli, je tudi turška Nizam-i Alem, ki stoji v predelu Dunaja Wien-Favoriten. Mošeja je med drugim osumljena, da naj bi bila pod vplivom turškega gibanja Sivi volkovi, ki velja za ekstremistično, fašistično in ultranacionalistično, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Borut Pahor
Novice Pahorjeva hoja po ustavnem robu
Ne spreglejte