Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2016,
15.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

Natisni članek

25 let Slovenije Argentina

Sobota, 25. 6. 2016, 15.49

6 let, 6 mesecev

Tudi Slovenci v Buenos Airesu praznujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

Na eni glavnih avenij v središču Buenos Airesa so tam živeči Slovenci priredili verjetno največje praznovanje 25-letnice države Slovenije zunaj njenih meja.

Slovenci v Argentini so v neposredni bližini buenosaireškega glavnega trga Plaza de Mayo in argentinske predsedniške palače danes organizirali množično prireditev Buenos Aires celebra Eslovenia, s katero so želeli Argentincem predstaviti slovensko državo in skupaj z njimi praznovati njen 25. rojstni dan.

Po zahvalni sveti maši, ki sta jo v buenosaireški katedrali darovala nadškof v provinci Corrientes Andrej Stanovnik in škof v provinci Catamarca Lojze Urbanč, je sledilo celodnevno praznovanje z nastopi slovenskih folklornih skupin, zborov in drugih glasbenih sestavov. Tudi domače slovenske dobrote niso manjkale.

Slovenske narodne noše pri maši v buenosaireški katedrali | Foto: Slovenske narodne noše pri maši v buenosaireški katedrali

Že večer pred praznovanjem so zaprli eno glavnih avenij v Buenos Airesu. V ozadju predsedniška palača. | Foto: Že večer pred praznovanjem so zaprli eno glavnih avenij v Buenos Airesu. V ozadju predsedniška palača.

 

Nastopila je skupina Zlatorock, ki igra zlasti slovensko rock glasbo. | Foto: Nastopila je skupina Zlatorock, ki igra zlasti slovensko rock glasbo.

Tretja in četrta generacija Slovencev v Buenos Airesu | Foto: Tretja in četrta generacija Slovencev v Buenos Airesu

Pogled z odra | Foto: Pogled z odra

Zapeli so združeni slovenski zbori. | Foto: Zapeli so združeni slovenski zbori. V Buenos Airesu deluje več slovenskih folklornih skupin. | Foto: V Buenos Airesu deluje več slovenskih folklornih skupin.

Plešejo slovenske in argentinske folklorne plese. | Foto: Plešejo slovenske in argentinske folklorne plese.

Praznovali tudi pred petimi leti

Tovrstno praznovanje pa ni prvo, saj je krovno društvo tamkajšnjih Slovencev Zedinjena Slovenija podoben dogodek organiziralo že leta 2010, na katerem je nastopil tudi Slovenski oktet in se ga je udeležilo okoli 7000 obiskovalcev.

Velike zasluge pri priznanju samostojne Slovenije

Argentina je novo državo Slovenijo kot prva v Južni Ameriki priznala že 16. januarja 1992. K temu je veliko pripomoglo posredovanje Slovencev v Argentini. Že decembra 1990 se je začelo zbiranje podpisov v podporo slovenski samostojnosti. V Zedinjeni Sloveniji so pomembnim osebnostim v Argetnini poslali prek 350 dopisov, da so jih seznanili z dogajanjem v Sloveniji. V dneh od 28. do 30. junija 1991 so organizirali množične manifestacije v središču Buenos Airesa in pred jugoslovanskim veleposlaništvom. Udeležilo se jih je več tisoč ljudi.

Slovenska manifestacija na trgu San Martin v Buenos Airesu 30. junija 1991. V Argentini so Slovence v njihovih zahtevah za umik JLA iz Slovenije podprli tudi Hrvati, Madžari, Poljaki, Irci, Ukrajinci in drugi. | Foto: Slovenska manifestacija na trgu San Martin v Buenos Airesu 30. junija 1991. V Argentini so Slovence v njihovih zahtevah za umik JLA iz Slovenije podprli tudi Hrvati, Madžari, Poljaki, Irci, Ukrajinci in drugi.

O položaju Slovenije so argentinsko javnost seznanjali s televizijskimi in radijskimi nastopi ter članki v časopisih. Posredovali so tudi pri senatorjih, poslancih in predstavnikih vlade. Že 19. julija 1991 sta dva argentinska senatorja predstavila predlog resolucije o Republiki Sloveniji. Novembra se je takratni predsednik Zedinjene Slovenije Avguštin Vivod srečal s predsednikom Argentine Carlosom Menemom in ga pozval k priznanju Republike Slovenije, kar se je zgodilo dva meseca pozneje.

30. junija 1991 se je zbralo več kot tri tisoč Slovencev v podporo samostojni slovenski državi. | Foto: 30. junija 1991 se je zbralo več kot tri tisoč Slovencev v podporo samostojni slovenski državi.

Vidne osebnosti slovenske skupnosti v Argentini so ob 25-letnici slovenske države podpisale izjavo:

Božja Previdnost nas je postavila v ta čas in kraj, kjer iz zemljepisne daljave, a kulturne in duhovne bližine doživljamo Slovenijo, domovino naših prednikov, našo očetnjavo v vsej  njeni razsežnosti. Zgodovina, družinska izročila, kultura, vera, skupne preizkušnje, upanja in sanje nas združujejo v narodno enoto, ki živi in utripa v vsakem od nas.
Ob mnogih ranah, ki jih je zasekala v naše narodno telo tragična polpreteklost, se hvaležno spominjamo trenutka, ko je naš narod nastopil enotno in dosegel svojo državno samostojnost.
Uresničitev zgodovinskih sanj in praznovanje 25. obletnice samostojne države Slovenije, ki nam jo je po zaslugah neštetih javnih delavcev in množice mučencev naklonil Vladar zgodovine, nam narekuje neodtujljivo osebno in družbeno nalogo, da skrbimo za njeno vsestransko blaginjo in rast.
Kakor smo pred četrt stoletja Slovenci v svetu pomagali, da so se uresničile sanje samostojnosti, tako sedaj strnimo svoje talente in sile, da se bo v naš narod vrnilo veselje do življenja, da bodo vrednote resnice, vzajemnosti in pravice, ki so bile temelj slovenskega naroda v preteklosti, spet krepile in povezovale slovensko družbo.

Pogumno in polni zaupanja odpirajmo vrata slovenski prihodnosti!
Bog blagoslovi Slovenijo!

Ne spreglejte