Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
18. 8. 2015,
15.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jörg Haider Koroška Avstrija Heinz-Christian Strache

Torek, 18. 8. 2015, 15.01

7 let, 12 mesecev

Tudi Slovencem znana podjetja z milijoni polnila sklad Jörga Haiderja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pokojni koroški deželni glavar Jörg Haider je leta 2002 ustanovil Koroški zasebni sklad. Vanj je med drugim pritekal denar tudi iz Slovencem znane, zdaj že propadle banke Hypo.

Sporne poslovne poteze leta 2008 umrlega Haiderja, nekdanjega prvega moža avstrijskih svobodnjakov in dežele Koroške, so še vedno v središču pozornosti avstrijskih preiskovalnih organov. Tokrat je pod drobnogledom Kärntner Privatstiftung, fundacija oziroma sklad, ki ga je leta 2002 ustanovil Haider kot takratni koroški deželni glavar.

Milijoni v Haiderjev sklad Sklad je Haider ustanovil s pomočjo nemškega energetskega koncerna RWE, avstrijskega gradbenega podjetja Strabag in avstrijske banke Hypo Alpe Adria (vsa tri podjetja delujejo tudi na slovenskem trgu).

RWE je vplačal 2,8 milijona evrov, Strabag 700 tisoč evrov, Hypo pa najprej milijon, nato pa leta 2005 še 600 tisoč evrov. Kot piše avstrijski tednik Profil, ki se sklicuje na podatke o plačilnih tokovih iz sklada, je ta med letoma 2003 in 2005 financiral projekt Wörthersee-Bühne (prireditveni kompleks v Celovcu za okoli dva tisoč obiskovalcev) v višini 960 tisoč evrov.

Denar za gala prireditev in nogometne upe Za koroški nogometni "holding" oziroma za mladinsko akademijo nogometnega kluba SK Austria Kärnten je sklad med letoma 2003 in 2008 namenil 700 tisoč evrov. 150 tisoč evrov je sklad dal tudi za enkraten dogodek: za organizacijo Haiderjeve prireditve Stiftungsgala v Vrbi na Koroškem (nem. Velden) septembra 2003, ki se je je udeležilo manj kot 200 povabljenih gostov.

Nekdaj na Koroškem zelo priljubljeni Haider (življenje je izgubil oktobra 2008 v avtomobilski nesreči) je za seboj pustil zelo sporno dediščino. Banko Hypo, ki se je z njegovo pomočjo iz koroške banke razvila v eno od največjih avstrijskih bank, je morala po izbruhu svetovne finančne krize zaradi nasedlih naložb reševati avstrijska država z denarjem davkoplačevalcev.

Afera Hypo z oblasti odnesla Haiderjeve naslednike Afera Hypo in očitki o korupciji v času Haiderjeve vladavine so leta 2013 na koroških deželnih volitvah povzročili zasuk v levo – Haiderjevo stranko BZÖ (Zveza za prihodnost Avstrije) je na oblasti na Koroškem zamenjala Avstrijska socialdemokratska stranka (SPÖ). BZÖ, stranka, ki jo je Haider ustanovil leta 2005 po razkolu v Svobodnjaški stranki (FPÖ), je tako pristala na Koroškem v opoziciji. Ker je imela BZÖ vidno vlogo samo na Koroškem, jo čaka negotova usoda.

Nova desna politična zvezda Veliko svetlejšo prihodnost pa ima FPÖ, Haiderjeva prva stranka, s katero je pokojni koroški deželni glavar leta 1999 na avstrijskih zveznih volitvah – tudi s pomočjo protitujske retorike – dosegel kar 27 odstotkov glasov.

FPÖ ima namreč že nekaj let na svojem čelu novo avstrijsko vzpenjajočo se politično zvezdo – Heinza-Christiana Stracheja. Tudi Strache tako kot nekdaj Haider nabira glasove z zagovarjanjem omejevanja priseljevanja in nasprotovanjem dvema tradicionalnima avstrijskima vladajočima strankama – levosredinski SPÖ in desnosredinski ljudski stranki (ÖVP). Ti dve stranki tudi sestavljata rdečo-črno veliko koalicijo, ki vlada naši severni sosedi.

Svobodnjaki trenutno najbolj priljubljena avstrijska stranka Strachejeva taktika je uspešna, saj ima FPÖ po javnomnenjski anketi Unique Research, ki je bila konec julija objavljena v Profilu, 30-odstotno podporo, največ med vsemi avstrijskimi strankami. SPÖ so v raziskavi namerili 24 odstotkov, ÖVP pa 23 odstotkov.

Prva velika priložnost za Stracheja v bližnji prihodnosti bo že oktobra letos, ko bodo volitve v deželni parlament na Dunaju. V avstrijski prestolnici, ki je tudi zvezna dežela in velja za trdnjavo socialdemokratov, se FPÖ obeta drugo mesto. SPÖ ima za zdaj še vedno najvišjo podporo. Trenutni župan in deželni glavar Dunaja je socialdemokrat Michael Häupl.

Ne spreglejte