Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2021,
20.47

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

52

Natisni članek

protest nasilje Donald Trump

Sreda, 6. 1. 2021, 20.47

3 leta, 3 mesece

Nemiri v Washingtonu: Trumpovi privrženci vdrli v kongres #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

52

Privrženci za zdaj še aktualnega predsednika ZDA Donalda Trumpa so vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev. Zasedanje obeh domov kongresa je prekinjeno. Poslanci so se zatekli v svoje pisarne. V streljanju v kongresu je bila ranjena ženska. Na pomoč prihaja nacionalna garda. Trump, ki je pozival k protestom, je po izbruhu nasilja pozval privržence, naj ostanejo miroljubni in naj spoštujejo policiste. "Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva," pa je dejal novoizvoljeni predsednik Joe Biden.

Policija je v poslopju ameriškega kongresa uporabila orožje in solzivec, poročajo ameriški mediji. V streljanju je bila ena ženska ustreljena v prsi in naj bi bila v kritičnem stanju, poroča CNN, ki drugih podrobnosti o dogodku ne navaja. Ameriški mediji poročajo, da je bilo nekaj Trumpovih privržencev, ki so vdrli v palačo, oboroženih. Fotografije iz senata kažejo ljudi z izvlečenimi pištolami, govori se o poskusu udara, piše STA.

Protestniki so vdrli tudi v senatno dvorano, eden od protestnikov je, kot kažejo posnetki televizijske mreže CNN, sedel na sedež predsedujočega, kjer je še malo pred tem sedel podpredsednik Mike Pence, piše STA.

Pence, ki je vodil zasedanje v senatu, je ostro obsodil proteste. "Vsak ima pravico do mirnega protesta, a tega napada na Kapitol ne bomo tolerirali," je tvitnil. Protestnike je pozval, naj takoj zapustijo kongresno poslopje.

Panika na sedežu republikanske in demokratske stranke

Na sedežu republikanske stranke so medtem našli eksplozivno telo in ga varno deaktivirali, zaradi sumljivega paketa pa so evakuirali sedež demokratske stranke. Vsaj eno eksplozivno telo naj bi našli tudi na območju kongresne palače. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so kongresnikom in drugim v poslopju naročili, naj si nadenejo plinske maske. 

Biden: Takšnega napada na demokracijo še ni bilo

"Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo. To je napad na vladavino prava in predstavnike ljudstva. Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj. Pozivam Trumpa, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja. To ni protest, ampak vstaja," je poudaril novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden.

Trump: Kljub ukradenim volitvam se v miru vrnite domov

Trump je na drugi strani poudaril, da se zaveda, da je njegovim podpornikom težko, saj so bile predsedniške volitve, kot trdi, ukradene, a jih je kljub temu pozval, naj se v miru vrnejo domov. "Moramo imeti mir, zakon in red," je še dejal.

Pred tem je Trump privržence med govorom pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Po izbruhu nasilja je Trump na Twitterju privržence pozval, naj ostanejo miroljubni in naj spoštujejo policiste in policistke. "Brez nasilja," je še zapisal.

Trump ne priznava volilnega poraza proti demokratu Josephu Bidnu in še naprej trdi, da so bile volitve velika prevara, česar pa mu do zdaj ni uspelo z ničimer dokazati, piše STA.

Prvi napad na kongres po letu 1812

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je pozneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Kongresna palača je zdaj obkoljena z vseh strani, kongresniki pa čakajo na policijske okrepitve, da bi lahko nadaljevali delo, piše STA.

protest, donald trump, senat | Foto: Reuters Foto: Reuters

Policistov je bilo premalo

Napad na kongres je presenetil kongresno policijo. Poslopje je zavarovala z barikadami in enotami, ki so uporabile tudi solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Županja Washingtona Muriel Bowser je pred pričakovanimi protesti poklicala na pomoč nacionalno gardo, vendar vojske okrog kongresa ni bilo.

Pred napadom je kongres začel formalno sejo za potrditev izida glasovanja elektorjev 14. decembra. Ti so prisodili zanesljivo zmago Bidnu nad Trumpom s 306 glasovi proti 232. Biden je dobil tudi skoraj osem milijonov glasov volivcev več od Trumpa, piše STA.

Predsedujoči skupnemu zasedanju, podpredsednik ZDA Mike Pence, je tik pred začetkom seje kongresu pisno sporočil, da nima ustavnih pooblastil za spreminjanje volilnega izida, kot je to zahteval Trump.

Potrjevanje izida volitev so sicer skoraj nemudoma prekinili Turmpovi kongresni podporniki z ugovorom na izid volitev v Arizoni, podobno so nameravali storiti še z drugimi državami, v katerih je zmagal Biden, a se je nato zgodil vdor v kongres.

"Volivci so povedali svoje"

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, je v svojem nagovoru kolege pozval, naj ne vlagajo ugovorov, saj bi s tem škodili Ameriki. "Volivci so povedali svoje, in če jih preglasujemo, bomo za vedno škodovali svoji republiki," je dejal McConnell, preden se je s kolegi zatekel na varno.

New York policija
Novice V New Yorku aretirali Trumpovega podpornika z lažno bombo
Bela hiša
Novice V Washingtonu pričakujejo nasilje: mobilizirali so nacionalno gardo
2525
Novice V Trumpovem letovišču za novo leto množična zabava brez mask #video
Donald Trump
Novice To je posnetek Trumpovega pritiska za spremembo volilnega izida

 

Ne spreglejte