Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
20.56

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Donald Trump volitve

Torek, 11. 7. 2017, 20.56

6 let, 9 mesecev

Trumpov sin objavil elektronsko pošto o srečanju z rusko pravnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Donald Trump mlajši | Foto Reuters

Foto: Reuters

Starejši sin ameriškega predsednika Donalda Trumpa Donald Trump mlajši je danes objavil celoten sveženj elektronske pošte v povezavi s srečanjem z rusko pravnico junija lani v Trumpovi newyorški stolpnici. Elektronska pošta dokazuje poskus sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi.

Trump mlajši je najprej objave časopisa New York Times o tem, da se je 9. junija lani srečal z Natalijo Veselnicko, da dobi umazanijo o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, komentiral z izjavo, da je šlo za kratko predstavitveno srečanje, osredotočeno na program posvojitev ruskih sirot v ZDA.

Rusija je leta 2012 prepovedala posvojitve, da menda kaznuje ZDA, ki so sprejele zakon, poimenovan po borcu za človekove pravice Sergeju Magnickemu. Ta zakon je uvedel sankcije proti ruskim državnim uradnikom, ki so vpleteni v kršitve človekovih pravic. Ime je dobil po Magnickemu, ki je po zlorabah umrl v ruskem zaporu.

Trump mlajši je potem v nedeljo priznal, da so ga na srečanje premamili z obljubo, da ima pravnica informacije, ki bodo koristile kampanji njegovega očeta. To mu je sporočil publicist Rob Goldstone, ki je poznal Rusinjo in pozival Trumpa mlajšega, naj se udeleži srečanja. Danes je že priznal, da je upal, da dobi tako imenovano opozicijsko raziskavo o Clintonovi.

Šlo naj bi za informacije o tem, da je Clintonova povezana z Rusi. Trump mlajši trdi, da je elektronsko pošto objavil zaradi iskrenosti in v želji po preglednosti. Dodaja, da Veselnicka ni bila nikoli ruska državna uradnica. Povezave z rusko vlado je v pogovoru za televizijo NBC zanikala tudi Veselnicka, Kremelj pa trdi, da ženske ne poznajo.

Trump mlajši je elektronsko pošto objavil zato, ker jo je že imel časopis New York Times, ki jo je nameraval počasi objavljati. Vprašanje je, kje je New York Times dobil to elektronsko pošto. Voditelj oddaje na televiziji MSNBC Joe Scarborough je prepričan, da je informacija prišla do časopisa od političnega stratega v Beli hiši Steva Bannona.

Sestanka z Veselnicko sta se udeležila tudi nekdanji šef Trumpove kampanje Paul Manafort, ki je v kazenski preiskav zaradi poslov z Rusijo, in Trumpov zet Jared Kushner, ki se z Bannonom v Beli hiši nenehno spopada za vpliv.

Ne spreglejte