Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
18.47

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Donald Trump Rudy Giuliani Rusija afera

Četrtek, 17. 1. 2019, 18.47

5 let, 3 mesece

Giuliani ne zanika morebitnega sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Rudy Giuliani | Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je presenetljivo izjavil, da nikoli ni trdil, da ni nikoli bilo nobenega sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi. | Foto Reuters

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je presenetljivo izjavil, da nikoli ni trdil, da ni nikoli bilo nobenega sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi.

Foto: Reuters

Odvetnik ameriškega predsednika Donald Trump Rudy Giuliani je po letu dni javnega zanikanja, da nikoli ni bilo nobenega sodelovanja predsedniške kampanje Donalda Trumpa z Rusi, nenadoma presenetljivo zatrdil, da tega ni nikoli rekel, ampak je zgolj trdil, da Trump ni nikoli sodeloval z Rusi.

Preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja je doslej pokazala, da je kampanja Donalda Trumpa sodelovala z Rusi, nazadnje z informacijo, da je nekdanji šef kampanje Paul Manafort Rusom nosil podatke o notranjih anketah. To naj bi domnevno storil z namenom, da jim pomaga pri koordinaciji kampanje dezinformacij prek družbenih medijev, ki jo je Mueller že dokazal.

Donald Trump
Novice Trump: Ustavimo neskončne vojne

Pojavljajo se špekulacije, da se Giuliani poskuša distancirati od Trumpa

Giulianija v zadnjem obdobju nekaj časa ni bilo v oddajah na ameriški televiziji. Pojavila so se ugibanja, da mu je počasi vsega dovolj in da išče način, kako bi pobegnil stran od Trumpa, preden pridejo na dan podrobnosti Muellerjeve preiskave. Giuliani naj bi zato javno govoril stvari, ki Trumpa razburjajo.

V sredo zvečer se je na televiziji CNN zapletel v glasen in jezen prepir z voditeljem CNN, na koncu katerega je tudi zaklel. V nasprotju z dokazljivimi oziroma dokazanimi dejstvi je vztrajal, da je vedno govoril le to, da Trump ni nikoli sodeloval z Rusi, nikoli pa menda ni rekel, da ni bilo nobenega sodelovanja ljudi iz Trumpove kampanje z Rusi. Ameriške televizije zdaj vrtijo posnetke iz decembra lani, ko je Trumpov odvetnik trdil natanko to.

Donald Trump
Novice Agenti FBI preiskovali, ali je Trump delal za Rusijo

Giulianijevo sprenevedanje kot obramba Trumpa?

Ameriški politični analitiki že ugibajo o motivu za izrečeno izjavo. Nekateri špekulirajo, da gre za novo strategijo Trumpovih odvetnikov, kar bi pomenilo, da bo predsednik ZDA v zadevi žrtvoval ožje sodelavce, med drugim tudi lastnega sina Donalda Trumpa mlajšega. Drugi ugibajo, da je odgovor morda v kombinaciji Giulianijevih let, alkohola, utrujenosti in želje po begu od Trumpa.

Rudy Giuliani zatrjuje, da nima dokazov, da bi ameriški predsednik Donald Trump kadarkoli sodeloval z Rusi. | Foto: Reuters Rudy Giuliani zatrjuje, da nima dokazov, da bi ameriški predsednik Donald Trump kadarkoli sodeloval z Rusi. Foto: Reuters

Resni analitiki menijo, da gre za strategijo, ki ni nova, ampak sledi ustaljenemu vzorcu. Trumpovi odvetniki so izvedeli, da ima Mueller nove obremenilne informacije o sodelovanju z Rusi. Giuliani je po njihovih navedbah zato že pohitel z obrambo Trumpa.

Nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen, ki bo februarja v kongresu po lastnih besedah opisal, kako je delati za Trumpa, je medtem priznal, da je leta 2016 po Trumpovem naročilu plačal 13 tisoč dolarjev za prirejanje rezultatov anket. Cohenovo priznanje je objavil časnik Wall Street Journal.
Novice Trump: Nikdar ne obupajte. Če je pred vami zid, pridite na drugo stran. #video

Trumpov odvetnik nima dokaza, da bi predsednik kadarkoli sodeloval z Rusi

Giuliani je za CNN ponovil navedbe, da ni nobenega dokaza, da bi predsednik kadarkoli sodeloval z Rusi. Ponovil je, da Trump na vprašanja preiskovalcev ne bo več odgovarjal. Trump je podal pisne odgovore, vendar zavrnil odgovor na vsako vprašanje, ki je zadevalo njegove izjave in postopke pri oviranju Muellerjeve preiskave.

Mueller je doslej vložil obtožnice proti petim nekdanjim tesnim Trumpovim sodelavcem in 32 Rusom, ki so se vpletali v volitve ali ukvarjali s propagando ali računalniškimi vdori. Pod njegovim drobnogledom je trenutno sicer še več nekdanjih Trumpovih sodelavcev.

Donald Trump
Novice Skoraj milijon vladnih uslužbencev v ZDA brez plač, Trump neomajen
Ne spreglejte