Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
2. 6. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Donald Trump Bogomil Ferfila okolje

Petek, 2. 6. 2017, 11.50

6 let, 6 mesecev

Trumpov odstop od podnebnega sporazuma voda na kitajski mlin?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Kitajska | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Odstop od podnebnega sporazuma je podaljšek notranje politike v zunanjo in logični podaljšek republikanske politike, ki je vedno dvomila o teorijah o segrevanju ozračja. Če je iz tega zornega kota Trumpova poteza logična, pa glede na svet in Evropo hodi po tankem ledu," pojasnjuje profesor svetovnih študij Bogomil Ferfila.


Preberite še:
Zakaj je Elon Musk dal "košarico" Donaldu Trumpu?


Predsednik ZDA Donald Trump se po njegovih besedah ne zaveda, da se bo svet počasi začel oddaljevati od Amerike. "Že ob njegovem zadnjem obisku v Evropi smo lahko videli, da na stari celini postajajo vse bolj skeptični. To je voda na kitajski mlin, ki se vedno bolj vidi na mestu voditeljice sveta, tako na področju globalne trgovine in ozračja kot tudi varnosti," pravi Ferfila. 

"To je temna lisa za njihov status"

"Če bo šlo naprej v tej smeri, lahko to pomeni hiter zaton ZDA na prestolu globalne voditeljice sveta. Kitajska je prvi pretendent za ta prestol. Tukaj so še druge regionalne sile, ki si želijo drugačno, multiporalno podobo sveta. Trump lahko tukaj naredi veliko škode ZDA. Odstop od sporazuma zagotovo ne more biti korak k pomembnejši vlogi ZDA. To je temna lisa za njihov status," pojasnjuje.

"Trump se ne zaveda, da se bo svet počasi začel oddaljevati od Amerike," meni Bogomil Ferfila. | Foto: Klemen Korenjak "Trump se ne zaveda, da se bo svet počasi začel oddaljevati od Amerike," meni Bogomil Ferfila. Foto: Klemen Korenjak

Cerar obžaluje Trumpovo odločitev

Iz sveta se sicer danes vrstijo kritike četrtkove odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA odstopile od pariškega podnebnega sporazuma. Države poudarjajo svojo zavezanost sporazumu in pozivajo k nadaljnjemu boju proti podnebnim spremembam. Slovenski premier Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da obžaluje odločitev ZDA za odstop od pariškega sporazuma. "Slovenija ostaja zavezana varovanju našega planeta," je dodal Cerar.

Sporazum predstavlja zgodovinski dogovor, ki naj bi svet napotil v smeri trajnostnega razvoja, potrebnega za ozdravitev našega planeta. Zaveze iz sporazuma predstavljajo spodbudo za zagon investicijskih in razvojnih odločitev na sodobnih temeljih, so v sporočilu za javnost zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

"Zagotovo se bo proces ratifikacije v ostalih državah sedaj pospešil"

"Podnebne spremembe so globalne in žal ne prizanašajo nobeni državi ali regiji, kakor jih tudi nobena država ne more razrešiti sama zase ali za svoje sosede. Podnebni dogovor v Parizu je bil pomemben ravno v tem, da je združil celoten svet v skupno prizadevanje v boju proti podnebnim spremembam," so poudarili.

Trump se je za odstop od podnebnega sporazuma iz leta 2015 odločil, ker po njegovem prepričanju pomaga drugim državam pridobiti gospodarsko prednost pred ZDA. Trdi, da bi vztrajanje ZDA pri pariškem podnebnem sporazumu uničilo ameriško gospodarstvo, medtem ko bi največji onesnaževalci, kot sta Kitajska in Indija, svoje početje lahko nadaljevali.

"Zagotovo se bo proces ratifikacije v ostalih državah sedaj pospešil. Proaktivnost vseh ostalih držav bo zagotovo prispevala k še hitrejši pripravi vseh pravil in tehničnih navodil za začetek izvajanja pariškega z letom 2021. Dolžnost vseh podpisnic namreč ostaja, da se držimo zastavljene poti," so ocenili. STA

"Umik ZDA iz sporazuma bi lahko k segrevanju dodal 0,3 stopinje Celzija"

Umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma bi lahko v najslabšem scenariju h globalnemu segrevanju v 21. stoletju dodal 0,3 stopinje Celzija, so danes ocenili v Združenih narodih (ZN).

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem dejal, da boja proti podnebnim spremembam ni moč ustaviti, narodi pa bi morali ostati na poti pariškega sporazuma.

Vodja oddelka atmosferskih raziskav in okolja pri Svetovni meteorološki organizaciji, ki je specializirana organizacija v okviru ZN, Deon Terblanche, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da učinek odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa še ni znan.

"Nismo še zagnali novih modelov čez noč, vendar pa kaže, da bi to lahko bilo po najslabšem scenariju 0,3 stopinje Celzija," je v Ženevi dejal Terblanche. Ob tem je opozoril, da je to najslabši scenarij, ki pa se verjetno ne bo zgodil.

Putin pozval k sodelovanju s Trumpom glede podnebnih vprašanj

Ruski predsednik Vladimir Putin je svetovne države pozval k sodelovanju z administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede podnebnih vprašanj, potem ko je Trump oznanil umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma. Sam Trumpa zaradi tega koraka ne obsoja in dodaja: "Ne obremenjujte se, bodite srečni."

"Ne bi smeli dvigovati toliko prahu glede tega, ampak ustvarjati pogoje za skupna prizadevanja," je ruski predsednik po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal v odgovoru na vprašanja v okviru plenarnega dela sanktpeterburškega mednarodnega ekonomskega foruma, ki se je začel v četrtek in se ga iz Slovenije udeležuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek. STA

Ne spreglejte