Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2023,
6.41

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Bela hiša sodišče Donald Trump

Torek, 13. 6. 2023, 6.41

10 mesecev, 3 tedne

Trumpa pričakujejo na sodišču v Miamiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Donald Trump |  Donald Trump se znova poteguje za predsednika ZDA in vsaka dodatna obtožnica mu le še povečuje podporo pri republikanski volilni bazi. | Foto Reuters

Donald Trump se znova poteguje za predsednika ZDA in vsaka dodatna obtožnica mu le še povečuje podporo pri republikanski volilni bazi.

Foto: Reuters

Donald Trump se bo danes na zveznem sodišču v Miamiju predvidoma predal oblastem in se seznanil z novo obtožnico. Ta mu očita 37 kaznivih dejanj, povezanih z zaupnimi dokumenti, ki jih je leta 2021 odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu.

Tožilci trdijo, da je z dokumenti, ki jih je skrival in jih ni želel vrniti, nekatere pa je pokazal drugim, ogrozil varnost države, vojakov in zaupnih virov. Obtožnica ga v 31 točkah bremeni namernega zadržanja informacij o nacionalni obrambi, v preostalih pa domnevne zarote, oviranja preiskave in lažne izjave.

Trumpa lahko doletita še dve ovadbi 

Gre za prvo kazensko ovadbo za Trumpa na zvezni ravni in sploh prvo za kateregakoli bivšega predsednika ZDA. V zvezi s plačilom za molk ga je pred tem prav tako kot prvega med nekdanjimi predsedniki že doletela kazenska ovadba na državni ravni. Ni izključeno, da ga čakata še dve ovadbi – tako zvezna kot državna zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev.

Politični pregon nedolžnega junaka

Ob vsem tem se znova poteguje za predsednika ZDA in vsaka dodatna obtožnica mu le še povečuje podporo pri republikanski volilni bazi. Republikanci trdijo, da gre za političen pregon nedolžnega junaka, demokrati ga opredeljujejo kot nevarnost za demokracijo in sistem.

V Miamiju danes pričakujejo okrepljeno varnost zaradi strahu pred ponovitvijo nasilja Trumpovih privržencev, ki so 6. januarja 2021 napadli zvezni kongres. Trump s svojimi napadalnimi izjavami k temu ponovno posredno spodbuja. Nazadnje je v ponedeljek zagrozil, da bo imenoval posebnega tožilca za preiskavo posebnega tožilca.

Donald Trump
Novice Trump naj bi hranil dokumente o jedrskih zmogljivostih in oviral preiskavo
Donald Trump
Novice To se je zgodilo prvič v zgodovini ZDA
Chris Christie, guverner, kandidat za predsednika ZDA
Novice V tekmo za Belo hišo vstopil tudi Chris Christie. Trump: Dolgočasen je.
Donald Trump
Novice Trumpu bodo v New Yorku sodili 25. marca 2024
Ne spreglejte