Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
6.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

4

Natisni članek

ZDA volitve Ted Cruz Donald Trump volitve v ZDA 2016

Sreda, 4. 5. 2016, 6.51

6 let, 6 mesecev

Donald Trump je edini republikanski kandidat za predsednika ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

4

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Guverner Ohia John Kasich je izstopil iz republikanske tekme za ameriškega predsednika. Pred njim je iz tekme izstopil tudi senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je bil do danes še edini resen protikandidat Donaldu Trumpu. 

 

Newyorški milijarder Donald Trump je po zmagi na torkovih volitvah v Indiani postal predsedniški kandidat republikanske stranke, saj se je njegov najbližji zasledovalec Ted Cruz poslovil od tekme. Ameriški mediji pa poročajo, da se poslavlja tudi guverner Ohia John Kasich, ki sicer realnih možnosti za osvojitev republikanske nominacije ni imel. Kasich naj bi svojo odločitev uradno sporočil v sredo. 

Ko Trump o nasprotniku govori le lepe besede

Na republikanski strani je prišlo do razpleta o katerem lani poleti ni skoraj nihče resno razmišljal. Tudi Donald Trump ni pričakoval, da se bo njegov najbližji zasledovalec Ted Cruz poslovil in po dnevu ostrega zmerjanja je imel o senatorju le lepe besede. Menil je, da je Cruz izjemen kandidat, ki ima neverjetno prihodnost, čeprav ne ve, ali sta prijatelja ali nista.

Trump: Hillary Clinton ne razume trgovine

V zanj nenavadno umirjenem slogu je Trump v svoji stolpnici pred navdušenimi privrženci zatrdil, da bo premagal Hillary Clinton, ki bi bila tako ali tako slaba predsednica, ker ne razume trgovine, njen mož pa je sklenil najslabši trgovinski sporazum v zgodovini. Mislil je na nekdanjega predsednika Billa Clintona in Sporazum o prosti trgovini severne Amerike (Nafta).

 

 

V nadaljevanju je zatrjeval, da bo Ameriko naredil spet veliko, vrnil bo delovna mesta, ki so šla na tuje, kaznoval podjetja, ki bodo to počela v prihodnje, še prej pa bo osvojil večino glasov žensk. Povedal je tudi, da je začel dobivati poplavo telefonskih klicev nekoč ostrih republikanskih kritikov, ki se želijo vkrcati na "Trumpov vlak".

 

 

 

Cruza, ki je pred izidi Indiane trdil, da bodo šle ZDA s Trumpom v prepad, še ni med njimi. Indiana je bila njegov zadnji okop. Tam je nekdanjo predsedniško kandidatko Carly Fiorina izbral za svojo podpredsedniško kandidatko, pred volitvami pa je sklenil pakt z guvernerjem Ohia Johnom Kasichem, da mu Indiano prepusti.

Na dan volitev je Cruz, ki je še lani hvalil Trumpa in ga razglašal za prijatelja, sprožil do zdaj najostrejši val napadov proti milijarderju, ker je ta začel širiti namig opravljivega časopisa National Enquirer, da je senatorjev oče Rafael Cruz leta 1963 sodeloval z atentatorjem na predsednika Johna F. Kennedyja.

Sanders premagal Clintonovo

Pri demokratih je Bernard Sanders premagal Hillary Clinton, ki pa zanesljivo ostaja na poti do končne zmage. Clintonova ima namreč dovolj veliko prednost v delegatih za konvencijo konec junija v Philadelphii, da je Sander na zadnjih 13 tekmah ne more več prehiteti, četudi zmaga vsepovsod. Demokrati delegate glede na volilne izide delijo proporcionalno in Clintonova mora le še peljati do konca, ki bo 14. junija v prestolnici Washington.

Naslednje volitve imajo demokrati 7. maja na Guamu, 10. maja pa v Zahodni Virginiji. Po Indiani ima Clintonova zdaj najmanj 2.200 delegatov, Sanders okrog 1.400, za zmago pa jih je potrebnih 2.383.

Tako Clintonova kot Sanders na volilno noč nista bila v Indiani, ampak sta se posvečala naslednjim državam. Vodilna kandidatka se je pred rudarji v Zahodni Virginiji zagovarjala zaradi izjave, da bo pustila rudnike odmreti. Tokrat je razložila, da ni tako mislila, ampak je hotela povedati, da bo rudarstvo odmrlo z nadaljevanjem dozdajšnjega pristopa. V anketah tam sicer zanesljivo vodi Sanders.

 

 
Ne spreglejte