Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2020,
6.44

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

4

Natisni članek

Latinska Amerika COVID-19 Koronavirus Brazilija Angela Merkel Emmanuel Macron Skupina G7 ZDA Donald Trump

Petek, 22. 5. 2020, 6.44

3 leta, 11 mesecev

Koronavirus: rekordno število mrtvih na skrajnem vzhodu Evrope #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

4

Iz Rusije so sporočili, da so zabeležili rekordno število mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19 v enem dnevu, in sicer 150. Število novih okužb z novim koronavirusom je sicer na drugi strani že tretji dan zapored manjše od devet tisoč. Medtem ko se epidemija bolezni covid-19 v številnih evropskih državah in ZDA počasi že umirja, pa bi lahko ob rastočih številkah novo žarišče postala Latinska Amerika.

V Rusiji je zaradi covid-19 skupaj umrlo 3.249 ljudi, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 326.448 osebah, zaradi česar se Rusija po številu okužb uvršča na drugo mesto na svetu, in sicer takoj za ZDA. Po bolezni je v Rusiji okrevalo 99.825 ljudi.

V državi so do zdaj beležili nizko stopnjo smrtnosti zaradi covid-19, zaradi česar so številni že podvomili o resničnosti navedb. Rusija je na pomisleke odgovarjala, da so številke v primerjavi z ZDA in zahodno Evropo nižje, ker med smrtne primere prištevajo samo tiste, kjer je smrt neposredna posledica virusa. Po navedbah pristojnih ruskih oblasti se razmere zaradi epidemije covid-19 počasi umirjajo. V Moskvi so zaradi tega že ponovno dovolili, da se približno pol milijona industrijskih in gradbenih delavcev vrne na delo.

Med tistimi, ki so se v Rusiji okužili z novim koronavirusom, je tudi ruski premier Mihail Mišustin, ki se je ta teden po zdravljenju v bolnišnici že vrnil na delo. Po poročanju ruskih medijev naj bi bil okužen tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov. Ta naj bi se zdravil v bolnišnici, vendar njegovi sodelavci novice niso potrdili, poroča STA.

Koronavirus v Braziliji
Novice Virus ne pojenja, na pomoč kličejo zdravnike iz tujine #video

Še tedne oddaljeni od vrha epidemije

Skrb vzbujajoči podatki brazilskega predsednika Jaira Bolsonara ne ganejo preveč. V slogu vzornika, ameriškega predsednika Donalda Trumpa, poziva k sproščanju ukrepov za omejevanje širjenja virusa in odpiranju gospodarstva. | Foto: Reuters Skrb vzbujajoči podatki brazilskega predsednika Jaira Bolsonara ne ganejo preveč. V slogu vzornika, ameriškega predsednika Donalda Trumpa, poziva k sproščanju ukrepov za omejevanje širjenja virusa in odpiranju gospodarstva. Foto: Reuters

Razmere so še vedno negotove tudi v Latinski Ameriki. Brazilija je za zdaj potrdila nekaj več kot 310 tisoč primerov okužb z novim koronavirusom, kar jo uvršča na tretje mesto na svetu. Tudi preostale države Latinske Amerike, kot so Mehika, Čile in Peru, se še vedno borijo proti večjemu izbruhu.

Prvi primer so v Latinski Ameriki uradno potrdili 26. februarja v Braziliji, vendar pa raziskovalci menijo, da nekateri znaki kažejo prisotnost virusa v tem delu sveta že januarja. Do zdaj so po oceni Evropskega centra za nadzor in preprečevanja bolezni v Latinski Ameriki obravnavali več kot pol milijona primerov in našteli več kot 30 tisoč smrtnih žrtev. To je veliko manj kot, na primer, v Evropi in ZDA, vendar opravijo veliko manj testiranj.

Raziskovalci sumijo, da uradne številke ne odražajo realnega stanja in da je veliko primerov neodkritih. In medtem ko v ZDA in Evropi število okuženih in smrtnih žrtev pada, Latinska Amerika še ni dosegla vrha epidemije. Strokovnjaki so prepričani, da jo od vrha epidemije loči še nekaj tednov.

Stanje je najbolj kritično v Braziliji, kjer so do zdaj potrdili več kot 310 tisoč okužb, realna številka pa je po mnenju strokovnjakov še precej višja, saj opravijo zelo malo testiranj. Ob tem so imeli v zadnjem dnevu rekordno število smrtnih žrtev – 1.188. Število smrtnih žrtev se je podvojilo v samo enajstih dneh, kar je veliko hitreje kot v preostalih delih sveta.

Trump vztraja pri vrhu G7 v živo

Predsednik ZDA Donald Trump je pred odhodom v Michigan novinarjem povedal, da se bo odpovedani vrh voditeljev držav G7 v živo najverjetneje zgodil, vendar bo potekal večinoma v Beli hiši, morda pa malce tudi v Camp Davidu. Trump je marca vrh v živo zaradi pandemije koronavirusa odpovedal in ga spremenil v virtualnega.

Mitch McConnell, Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prestolnica Washington je sicer trenutno še vedno pod ukazom prebivalstvu, naj ostane doma, Trump pa še ni odpravil prepovedi potovanj za tujce, čeprav za voditelje držav velja izjema.

A Trump hoče čim prej pozabiti na pandemijo koronavirusa, ki je v ZDA do zdaj zahtevala že skoraj 94 tisoč življenj, ter se posveča odpiranju gospodarstva in "normalizaciji" življenja, predvsem zaradi bližanja predsedniških volitev, ki bodo 3. novembra, poroča STA.

Andrej Grebenc
Novice Pahor iz ZDA prejel zaskrbljeno pismo: S tem se ne more strinjati noben pokončen Slovenec

Voditelji drugih članic Trumpove ideje niso zavrnili

Formalna najava za vrh skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav naj bi prišla prihodnji teden. Voditelji drugih članic G7 so za zdaj diplomatsko zadržani, čeprav ni nobene zavrnitve Trumpove ideje, o kateri je tvital že v sredo.

Bela hiša je sporočila, da je Trump o tem že govoril s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom v sredo zjutraj in urad francoskega predsednika je potrdil, da je Macron pripravljen oditi v Camp David, če bodo to dovolile zdravstvene razmere.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pripravljen oditi v Camp David, če bodo to dovolile zdravstvene razmere. | Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron je pripravljen oditi v Camp David, če bodo to dovolile zdravstvene razmere. Foto: Reuters

Jernej Barbič
Novice Milijonsko zmagoslavje uspešnega Slovenca v ZDA

Nemška kanclerka Angela Merkel je izjavila, da se bo zagotovo borila za multilateralizem, ne glede na obliko poteka vrha G7 - ali z videokonferenco ali kako drugače.

Kanadskemu premierju Justinu Trudeauju se Trumpova ideja zdi zanimiva. "Srečanje voditeljev moramo ohraniti, ali virtualno ali v živo. Zagotovo bomo pogledali ameriški predlog, da vidimo, kakšni ukrepi bodo sprejeti za varnost udeležencev in kaj priporočajo strokovnjaki," je po pisanju STA dejal Kanadčan. V G7 so še Japonska, Velika Britanija in Italija.

Bakterija
Novice Superprenašalci bolezni: že dolgo vemo, koliko jih je, a še zdaj ne vemo, kdo so in zakaj so #video
Guo Ping, Huawei
Novice ZDA povsem zaprle svojo tehnologijo za Huawei – koga bo na koncu najbolj bolela glava?
Joe Biden
Novice Biden se ne ozira na zgodovino: Če zmagam in če bo Trump obsojen, ga ne bom pomilostil
Ne spreglejte