Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2016,
8.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Donald Trump ameriške volitve

Nedelja, 17. 7. 2016, 8.32

6 let, 6 mesecev

Kako Trump republikancem povzroča sive lase

Trump v soboto le predstavil svojega podpredsedniškega kandidata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Donald Trump je konec tedna opravil eno najbolj nenavadnih najav podpredsedniškega kandidata v sodobni zgodovini ZDA, zaradi česar najpomembnejši del zgodbe ni toliko guverner Indiane Mike Pence kot način najave, ki je pri republikancih obenem povzročil olajšanje in zaskrbljenost.

Donald Trump in Mike Pence sta se v soboto le predstavila medijem v newyorškem hotelu, potem ko je republikanski predsedniški kandidat v četrtek najprej pošiljal v javnost namige, da je izbral konservativnega republikanca iz Indiane, ki je zvečer pristal v New Jerseyju. V petek bi morala potekati skupna novinarska konferenca, nakar je Trump sporočil, da jo je zaradi terorističnega napada v Nici preložil.

Zmeda: ali Trump razmišlja o drugem kandidatu?

Zavladala je zmeda, še posebej zaradi poročil, da Trump razmišlja, da bi raje izbral koga drugega. Sam naj bi bil bolj za guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja ali nekdanjega predsednika predstavniškega doma kongresa Newta Gingricha. Volilni štab in neopredeljeni republikanci so ga potem prepričali, da ostane pri Penceu in Trump je odločitev ter napoved sobotne novinarske konference kot vedno sporočil po Twitterju.

Republikance skrbi, da se bo Trump tako obnašal tudi v Beli hiši

Med tremi omenjenimi kandidati je bil Pence za stranko najboljša izbira, ker je dokazano konservativen in dejstvo, da se je pustil prepričati, je potolažilo vodilne republikance, da Trump na položaju predsednika le ne bo povsem svojeglav, ampak bo poslušal nasvete. Obenem pa sta oklevanje z najavo in potem sama izvedba sprožila vprašanja, ali se bo Trump tako obnašal tudi, ko se bo na položaju predsednika soočil s krizo.

Trump je drugačen od svojih predhodnikov

V soboto je bilo povsem jasno, kdo bo podpredsedniški kandidat in za ameriške medije je bila bolj pomembna novica Nica ter državni udar v Turčiji. Mitt Romney je na primer leta 2012 svojega podpredsedniškega kandidata predstavil na bojni ladji z veliko množico privržencev ter skupnim logotipom. Tudi druge kampanje so to "najpomembnejšo odločitev" kandidata v preteklosti pripravile skrbno in z veliko ceremonijo.

Kandidat zakona in reda

V newyorškem hotelu je bilo videti le Trumpovo ime, kandidat pa je pol ure govoril o vsem mogočem ter celo reklamiral svoj najnovejši hotelski projekt v Washingtonu, preden se je spomnil, zakaj je na odru. Zatrdil je, da je bil Pence njegova prva izbira in da bosta skupaj kandidata zakona in reda v nasprotju s "pokvarjeno Hillary".

Pokvarjena Hillary

Pence je podobno kritiziral demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton in dejal, da se bo z njo nadaljevala politika odbijanja prijateljev ZDA in priklanjanja sovražnikom. Za Trumpa je zatrdil, da je dober človek, legendarni poslovnež in domoljub. Zanj je ustrezno spremenil svoja politična stališča, ki so bila v nasprotju s Trumpovimi, kot so prepoved vstopa muslimanom, iraška vojna in trgovinski sporazumi, lahko pa je ohranil nasprotovanje splavu in homoseksualcem.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

S tem se je "novinarska konferenca", na kateri ni bilo novinarskih vprašanj, končala in politika sta šla vsak na svoje, demokrati pa so se začeli norčevati iz Trumpove domnevne neodločnosti in tudi iz zapletov okrog logotipa kampanje. Clintonova je medtem objavila video, ki zbada Trumpa okrog "odločne" izbire podpredsedniškega kandidata.

V ponedeljek bo Trump uradno potrjen

Trump in Pence sta se potem podala proti Clevelandu, kjer se v ponedeljek začenja nacionalna konvencija republikanske stranke, kjer bosta uradno potrjena, stranka pa bo potrdila še svoj program oziroma platformo. Prišli bodo republikanci iz vseh delov ZDA, le vodilni iz Ohia ne. Guverner John Kasich namreč še vedno zavrača izrek podpore Trumpu in udeležbo na konvenciji. Ohio je za republikance izjemno pomembna država, saj še noben republikanec ni zmagal na predsedniških volitvah brez zmage v Ohiu.

Ne spreglejte