Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
17.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

2

Natisni članek

Enda Kenny dan svetega Patrika Bela hiša Nemčija ZDA Angela Merkel Donald Trump

Petek, 17. 3. 2017, 17.26

6 let, 6 mesecev

Trump v Beli hiši sprejel Merklovo, med voditeljema ni bilo veliko harmonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

2

Donald Trump Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump sta na novinarski konferenci v Beli hiši po prvem srečanju vztrajala pri svojih stališčih o trgovini in beguncih oziroma imigraciji, približala pa sta se pri vprašanju zveze Nato in Rusije oziroma Ukrajine.

Trump je Merklovo ob prihodu v Belo hišo sprejel v prisotnosti častne vojaške straže. Nemški kanclerki je ameriški predsednik zagotovil močno podporo zvezi Nato, ob tem pa spet poudaril, da morajo tudi preostale članice zveze prispevati "pošten delež denarja". Znana je zahteva ZDA, da članice Nata vojski namenjajo dva odstotka svojega BDP.

Trump: Imigracije so privilegij, ne pravica

Trump se je Merklovi zahvalil za vlogo Nemčije pri obravnavi ukrajinske krize, za katero bi bila "idealna mirna rešitev". Merklova je Trumpu povedala, da mora tudi Nemčija povišati izdatke za obrambo, pohvalila je zavezanost ZDA k reševanju ukrajinskega vprašanja in poudarila, da morajo izboljšati tudi odnose z Rusijo. Oba sta se zavezala k sodelovanju v Afganistanu in boju proti Islamski državi. 

Nemška kanclerka in ameriški predsednik pa imata različna pogleda na vprašanje imigracij. "Imigracije so privilegij, ne pravica, varnost Američanov pa mora biti vedno na prvem mestu," je povedal Trump.

Pri vprašanju trgovine med voditeljema ni bilo veliko harmonije, prav tako tudi ne pri vprašanju beguncev. | Foto: Reuters Pri vprašanju trgovine med voditeljema ni bilo veliko harmonije, prav tako tudi ne pri vprašanju beguncev. Foto: Reuters

TTIP tudi v Nemčiji ni bil vedno popularen

Voditelja sta se dotaknila tudi čezatlantskega prostotrgovinskega sporazuma (TTIP), ki ga Trump ne podpira. "Prostotrgovinski sporazum z ZDA tudi v Nemčiji ni bil vedno priljubljen," je povedala Merklova in ZDA povabila nazaj za pogajalsko mizo. Trump bi TTIP in podobne sporazume zamenjal za bilateralna dogovarjanja, ki bi bila po njegovem mnenju pravičnejša do ZDA, a mu je nemška kanclerka odgovorila, da TTIP je dvostranski sporazum med EU in ZDA.

Strinjala pa sta se, da mora biti svetovna trgovina poštena do vseh.

Novinarjem dovolila le nekaj vprašanj 

Po kratkih izjavah sta danes dovolila le po dve ali tri vprašanja novinarjem ene in druge države, kar so ameriški novinarji izkoristili za notranjepolitična vprašanja o zdravstveni reformi in enotnosti republikanske stranke. O srečanju in bolj resnih temah so morali spraševati Nemci, Trump je te po zanikanju, da je izolacionist, uvrstil med "lažne novice", kot to počne z ameriškimi novinarji, ko poročajo tako, kot mu ni všeč.

Po sestanku zadrega pred fotografi

Po srečanju sta se voditelja držav nastavila fotografskim aparatom, Trump pa je poskrbel za zadrego, ki je hitro zakrožila po družabnih omrežjih. Fotografi so Merkolovo in Trumpa vprašali, ali se lahko rokujeta, nemška kanclerka je gostitelja vprašala, ali naj se, odgovora pa ni dobila. Bila je le mučna tišina. Jo je ignoriral ali je le ni slišal?

Srečanje bi se po prvotnih načrtih moralo zgoditi v torek, a so ga zaradi snežnega neurja v ZDA preložili na danes.

O Merklovi nekoč ni imel lepih besed

Trump je sicer za Merklovo v predvolilni kampanji in tudi po izvolitvi večkrat uporabil kritične besede. Jedro njegove kritike je bila predvsem njena begunska politika. A kot je poudarila Merklova, želi gledati v prihodnost. Glavna cilja današnjega srečanja naj bi bila gradnja zaupanja in iskanje skupnih točk.

Med Washingtonom in Londonom nesoglasja o prisluškovanju

Washington in London sta danes poskušala zgladiti nesoglasja, ki so nastala zaradi izjav Bele hiše o domnevni vpletenosti britanske obveščevalne agencije GCHQ v prisluškovanje predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Britanska stran je obtožbe označila za popolnoma nesmiselne in Bela hiša naj bi zagotovila, da jih ne bodo ponovili.

Trump je v začetku meseca obtožil svojega predhodnika Baracka Obamo, da mu je v obdobju predvolilne kampanje prisluškoval v njegovi stolpnici na Manhattnu. Bela hiša je doslej že omilila njegove obtožbe, pristojni senatni odbor pa zanje za zdaj ni našel dokazov.

Je pa Trumpov tiskovni predstavnik Sean Spicer v četrtek ob sklicevanju na poročanje televizije Fox News nakazal, da je tovrsten nadzor nad Trumpom izvedla britanska GCHQ.

Irski premier spomnil Trumpa, da je bil tudi Sv. Patrik imigrant

Irski premier Enda Kenny je med četrtkovim obiskom Bele hiše v tradicionalno počastitev nacionalnega praznika dneva svetega Patrika predsednika ZDA Donalda Trumpa in zbrane goste spomnil, da je bil svetnik Irske priseljenec. To je letelo na Trumpove poskuse preprečitve prihoda muslimanskih priseljencev in beguncev v ZDA.

Irskega premierja Enda Kennyja (desno) je danes v New Yorku sprejel newyorški guverner Andrew Cuomo (levo). | Foto: Reuters Irskega premierja Enda Kennyja (desno) je danes v New Yorku sprejel newyorški guverner Andrew Cuomo (levo). Foto: Reuters

Ameriški predsedniki vse od Harryja Trumana okoli dneva svetega Patrika v Belo hišo vabijo irske premierje v počastitev pomena, ki so ga imeli irski priseljenci za ZDA. Danes se okoli 35 milijonov Američanov ponaša z irskim rodom, na dan svetega Patrika pa se jih najde še kakšen milijon več, saj se parad in proslavljanja po irskih barih ne brani veliko ljudi.

Na dan svetega Patrika so Irci vsi

Zato velja rek, da so na dan svetega Patrika vsi Irci. Na ta dan je v ZDA vse zeleno, v Chicagu zaradi praznika istoimensko reko celo obarvajo zeleno. Ena od največjih parad je kot vedno v New Yorku, od koder prihaja tudi Trump, ki je mešanega nemško-škotskega rodu. "Dobro poznam Irce. Radi se tepejo," se je pošalil predsednik ZDA in pohvalil sodelovanje Ircev v državljanski vojni ZDA na strani severa in njihov prispevek med drugo svetovno vojno.

Kenny je junija lani v parlamentu obsojal Trumpove izjave med predvolilno kampanjo, tokrat pa je bil bolj diplomatski. Spomnil je, da je sveti Patrik svetnik Irske, ampak za številne po svetu tudi simbol in svetnik imigrantov. 

Ne spreglejte