Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2022,
10.33

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

tožba ZDA Hillary Clinton Donald Trump

Petek, 25. 3. 2022, 10.33

2 leti, 1 mesec

Trump toži Clintonovo zaradi navedb o povezavah z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Donald Trump | "V pripravah na predsedniške volitve leta 2016 so Hillary Clinton in njeni ljudje organizirali nepredstavljivo zaroto – takšno, ki šokira vest in je žalitev za demokracijo tega naroda," je zapisano v tožbi Trumpa, vloženi na zveznem sodišču na Floridi. | Foto Reuters

"V pripravah na predsedniške volitve leta 2016 so Hillary Clinton in njeni ljudje organizirali nepredstavljivo zaroto – takšno, ki šokira vest in je žalitev za demokracijo tega naroda," je zapisano v tožbi Trumpa, vloženi na zveznem sodišču na Floridi.

Foto: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek vložil tožbo proti svoji nekdanji tekmici za predsedniški položaj Hillary Clinton in več drugim demokratom, ki jim očita, da so ga lažno obtožili dogovarjanja z Rusijo pred volitvami 2016. Trump zahteva najmanj 72 milijonov dolarjev odškodnine, poroča francoska tiskovna agencija APF.

Tožba vključuje vrsto trditev, ki jih je republikanec Trump večkrat ponovil že med svojim štiriletnim mandatom v Beli hiši, potem ko je na volitvah leta 2016 premagal demokratko Clintonovo, poroča Reuters.

"V pripravah na predsedniške volitve leta 2016 so Hillary Clinton in njeni ljudje organizirali nepredstavljivo zaroto – takšno, ki šokira vest in je žalitev za demokracijo tega naroda," je zapisano v tožbi, vloženi na zveznem sodišču na Floridi.

Spletla naj bi lažno pripoved

Obtoženi naj bi se zlonamerno zarotili, da bodo spletli lažno pripoved, da je njihov republikanski nasprotnik Donald Trump sodeloval s sovražno tujo državo z namenom, da bi blatili Trumpa, je razvidno iz tožbe.

Ob Clintonovi so po poročanju AFP v tožbi navedeni tudi Demokratični nacionalni odbor, John Podesta, ki je bil leta 2016 vodja predsedniške kampanje Clintonove, in nekdanji direktor FBI James Comey.

c
Novice Dnevna meritev moči strank: te štiri bi ostale izven parlamenta

Med obtoženimi je tudi nekdanji britanski obveščevalec Christopher Steele, ki je pred volitvami pripravil dosje, ki vsebuje domnevno kompromitirane informacije o Trumpu v povezavi z Rusijo. Ta naj bi imela neugodne informacije o Trumpu in nekaterih svetovalcih njegove republikanske kampanje, poleg tega pa naj bi Moskva delovala iz ozadja, da bi porazila Clintonovo, še navaja Reuters.

Trump zahteva 72 milijonov dolarjev

Trump zahteva plačilo najmanj 72 milijonov dolarjev odškodnine in kazensko odgovornost, navaja AFP.

Posebni tožilec Robert Mueller je leta 2019 objavil obširno poročilo o ruskem vpletanju v predsedniške volitve. Ugotovil je, da se je Rusija vpletala v volitve z vdori v računalnike in širjenjem laži po internetu, da bi pomagala Trumpu. Ni pa mogel dokazati, da je Trumpova kampanja pri tem aktivno sodelovala z Rusijo.

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19
Novice Kaj se dogaja z okužbami? Toliko so jih potrdili včeraj.
Ne spreglejte