Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
21.01

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

sodišče sojenje Donald Trump

Torek, 16. 1. 2024, 21.01

3 mesece, 2 tedna

Trump prišel na začetek sojenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Donald Trump | Trumpu danes ni bilo treba biti na sodišču, vendar je vseeno prišel in spremljal izbiro porote. | Foto Reuters

Trumpu danes ni bilo treba biti na sodišču, vendar je vseeno prišel in spremljal izbiro porote.

Foto: Reuters

Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je po zmagi na strankarskih zborovanjih v Iowi danes v New Yorku udeležil začetka sodnega procesa, na katerem mu bo porota odmerila odškodnino zaradi obrekovanja kolumnistke E. Jean Carroll, poročajo ameriški mediji.

To je že drugo sojenje zaradi obrekovanja Carrollove, ki ga je obtožila spolnega napada. Sojenje bo kratko, saj gre le za to, da porota določi, koliko mora Trump plačati kolumnistki, ki ji je iz istega razloga po odločitvi sodišča že dolžan pet milijonov dolarjev za žaljive izjave leta 2022. Ker je sodišče že odločilo, da je bil Trump žaljiv, mora zdaj porota le še odmeriti odškodnino za podobno žaljive izjave, ki jih je izrekel leta 2019, ko je bil na položaju predsednika ZDA in ga glede na ustaljeno politiko pravosodnega ministrstva ZDA ni bilo mogoče tožiti.

Sodnik verjame, da je Trump kolumnistko spolno napadel

Sodnik v primeru Lewis Kaplan, ki je po prvem sodnem procesu dejal, da verjame Carrollovi, da jo je Trump spolno napadel, je pred začetkom tokratnega sojenja dejal, da ni treba predložiti novih dokazov glede vprašanja, ali je Carrollova utrpela škodo. Osemdesetletna upokojena kolumnistka zahteva deset milijonov dolarjev.

Trump še vedno zanika, da bi prišlo do kakršnegakoli spolnega odnosa med njima, kaj šele prisilnega. Carrollovo je označil za lažnivko in duševno bolno. Carrollova medtem trdi, da jo je Trump sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja po naključnem srečanju posilil v garderobi veleblagovnice Bergdorf Goodman na Manhattnu.

Trumpova odvetnica je sodnika danes spet poskušala prepričati, da preloži začetek sojenja, ker se želi Trump v četrtek udeležiti pogreba svoje tašče Amalije Knavs na Floridi, sodnik pa ji je jezno odvrnil, da odločitve ne bo spreminjal, in dodal, da Trumpu nihče ne brani odhoda na pogreb. Trumpu danes ni bilo treba biti na sodišču, vendar je vseeno prišel in spremljal izbiro porote.

Trump bo iz New Yorka potoval v New Hampshire, kjer bodo prihodnji teden strankarske volitve za izbiro predsedniškega kandidata republikancev in demokratov. V četrtek pa naj bi se nato predvidoma udeležil taščinega pogreba.

Donald Trump
Novice Trump krepko pometel s tekmeci: razglasili so ga za zanesljivega zmagovalca
Melania Trump in Amalija Knavs
Novice Znano je, kje bodo pokopali mamo Melanie Trump
Joe Biden, Donald Trump
Novice Spopad za belo hišo: bo o usodi sveta odločil t. i. modri zid?
Ne spreglejte