Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
22. 8. 2017,
6.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Donald Trump Afganistan Pakistan vojska

Torek, 22. 8. 2017, 6.52

6 let, 6 mesecev

Trump predstavil novo strategijo za Afganistan

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Afganistana ne bomo prepustili teroristom, je ob predstavitvi nove strategije za to državo zagotovil predsednik ZDA Donald Tump.

Hiter umik ZDA iz Afganistana bi pustil prostor za teroriste, je Trump dejal v vojaškem oporišču blizu Washingtona. Pojasnil je, da je bil njegov prvi instinkt umik ameriških sil, a se je odločil ostati in se boriti do zmage, pri tem pa se izogniti napakam iz Iraka.

"Ameriška vlada bo sodelovala z afganistansko, dokler bomo videli njihovo predanost in napredek," je opozoril uradni Kabul. Opozorilo je namenil tudi sosednjemu Pakistanu. Dejal je, da ZDA ne bodo več dovoljevale tega, da ta država ponuja zatočišče teroristom in ekstremistom. "Pakistanu smo dajali na milijarde dolarjev, hkrati pa je dom za teroriste, s katerimi se borimo," je dejal in dodal, da lahko država veliko izgubi, če ne bo na isti strani kot ZDA.

ZDA si bodo prizadevale tudi za tesnejše partnerstvo z Indijo. Od svojih partneric Trump pričakuje, da bodo podprle njegovo novo strategijo in povečale svoj prispevek. Ameriški obrambni minister Jim Mattis je v izjavi nakazal, da so nekatere države že privolile v povečanje števila svojih vojakov v Afganistanu.

Trump ni razkril, koliko dodatnih ameriških vojakov bodo poslali v Afganistan, če sploh kaj, je pa napovedal stopnjevanje spopadov s skupinami, kot so talibani in Al Kaida. V preteklosti je Trump nakazal, da bi nekoč ZDA lahko sklenile mirovni sporazum s talibani: "Nekega dne, po koncu vojaških operacij, bi lahko morda dosegli politični dogovor, ki bi vključeval elemente talibanov v Afganistanu."

Talibani so se že odzvali na trumpove besede ter ZDA posvarili, da bo Afganistan postal pokopališče njihovih vojakov.

Trumpovo predstavitev nove strategije so poslušali tudi prva dama Melania Trump, njegova hči Ivanka Trump in podpredsednik ZDA Mike Pence. | Foto: Reuters Trumpovo predstavitev nove strategije so poslušali tudi prva dama Melania Trump, njegova hči Ivanka Trump in podpredsednik ZDA Mike Pence. Foto: Reuters Pet ključnih točk nove Trumpove strategije
- Povečanje števila vojakov
Pentagonu je dal pooblastila, da poveča število vojakov v Afganistanu. ZDA imajo tam trenutno 8.400 vojakov, ameriški generali pa pravijo, da bi jih nekaj tisoč več pomagalo preseči trenutni pat položaj s talibani. Po nekaterih ocenah naj bi Pentagon v Afganistan poslali še štiri tisoč vojakov.

- Več avtonomije vojske
Administracija nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame je omejila napadalne operacije v Afganistanu, potem ko je ta prevzel boj proti talibanom, Trump pa je to odpravil. Napovedal je, da bodo imeli ameriški poveljniki pooblastilo, da napadejo teroriste in kriminalne združbe.

- Politični pogovori
Končni cilj Trumpa v Afganistanu je spraviti talibane za pogajalsko mizo, da bi našli politično rešitev za spopade v Afganistanu.

- Nov odnos Pakistana
Trump je Pakistanu zagrozil, da bo ustavil ameriško finančno pomoč tej državi, če bo še naprej dajala zavetje teroristom, kar v Islamabadu zanikajo. V reševanje konflikta v Afganistanu želi Trump bolj vplesti Indijo, ki je jedrska tekmica Pakistana.

- Vojaška zmaga
Ko je Obama govoril o Afganistanu, je govoril o tem, kako bodo ameriške vojake vrnili domov. Trump govori o vojaški zmagi v deželi pod Hindukušem. "Borili se bomo za zmaga. Zmaga bo imela od zdaj jasno definicijo - napadanje naših sovražnikov, izbris IS, uničenje Al Kaide, preprečenje talibanom, da bi prevzeli Afganistan, ter preprečitev množičnih terorističnih napadov na Američane," je dejal. Jasno je dal vedeti, da ZDA ne bodo "ponovno gradile nacije. Ubili bomo teroriste."
Ne spreglejte