Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
8.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

5

Natisni članek

migranti Avstralija ZDA Donald Trump

Četrtek, 2. 2. 2017, 8.31

6 let, 7 mesecev

Trump pobesnel zaradi "neumnega dogovora" z Avstralci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

5

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa je vznemiril dogovor z Avstralijo, po katerem bodo ZDA sprejele azilante, ki v Avstraliji niso zaželeni.

Gre za dogovor, ki ga je z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom sklenil Trumpov predhodnik Barack Obama. Na podlagi sporazuma bi ZDA sprejele 1250 prosilcev za azil, ki jih Avstralija ne želi sprejeti in jih zato zadržuje na otokih Nauru in Papua Nova Gvineja.

Trump ne more verjeti, da je Obamova administracija pristala na tak "neumen dogovor" o sprejetju nelegalnih migrantov.

O tem je po telefonu že govoril z avstralskim premierjem, a Turnbull o begunskem vprašanju ni želel govoriti. Trump je zato predvideni enourni pogovor končal že po 25 minutah, pogovor pa označil za "najhujšega do zdaj", kar jih je do zdaj imel s svetovnimi voditelji. Pogovor naj bi sicer po poročanju tujih medijev potekal že v soboto.

Po pogovoru je Trump sporočil, da bo preučil dogovor. Turnbull pa poročanja medijev ni želel komentirati, zagotovil je le, da je "odnos zelo dober".

Prepoved vstopa v ZDA ne velja za imetnike zelene karte

Glede prepovedi vstopa v ZDA državljanom iz sedmih muslimanskih držav, ki še vedno razburja ZDA in svet, so iz Bele hiše sporočili, da prepoved ne velja za tiste, ki imajo zeleno karto, kot dovoljenju za delo in bivanje pravijo v ZDA.

Izvršni ukaz je veliko zmede povzročil predvsem po ameriških letališčih, ker uslužbenci niso vedeli, koga lahko in koga ne smejo spustiti v državo. Tako so na letališčih zadrževali tudi zakonite rezidente ZDA iz sedmih držav z utemeljitvijo, da potrebujejo posebno dovoljenje za vstop.

Bela hiša je sicer sprva trdila, da je to povsem pravilno, ker prepoved velja tudi za imetnike zelenih kart. Zaradi kritik pa so zdaj ta ukaz spremenili.

Za državnega sekretarja imenovan direktor naftne družbe

Donald Trump je Rexa Tillersona pohvalil kot pravega človeka za položaj in dejal, da je čas za svež pogled na zunanjo politiko in svet okoli ZDA. | Foto: Reuters Donald Trump je Rexa Tillersona pohvalil kot pravega človeka za položaj in dejal, da je čas za svež pogled na zunanjo politiko in svet okoli ZDA. Foto: Reuters

Že prvi dan svojega službovanja se bo s kritično izjavo več kot tisoč diplomatov o izvršnem ukazu o migraciji in beguncih moral soočiti novi državni sekretar ZDA Rex Tillerson. 64-letni direktor naftne družbe ExxonMobil je namreč včeraj dobil podporo v senatu.

Med zaslišanji je odpravil zadržke nekaterih republikancev s kritičnimi izjavami do Rusije, kjer je imel doslej dobre poslovne in osebne stike. Demokrati pa so vztrajali, da imenovanje naftnega mogotca ni primerno, ker bo dajal prednost poslovnim interesom pred človekovimi pravicami.

Že danes bo Tillerson na obisku sprejel nemškega zunanjega ministra Sigmarja Gabrijela, ki je na položaju prav tako šele nekaj dni. Gabriel bo, kot je napovedal, v Washington nesel sporočilo prijateljstva.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je včeraj potrdil nekaj zakonskih predlogov proti regulacijam iz časa predsednika Obame. Med drugim so republikanci glasovali za ukinitev prepovedi onesnaževanja potokov in rek z odpadom iz rudnikov premoga. Prepričani so, da je bila sprejeta zaradi politike uničenja industrije premoga in rudarskih delovnih mest. Demokrat John Yarmuth pa je prinesel steklenico rjave vode iz vodnjaka blizu rudnika ter jih prosil, naj jo pijejo, če so tako prepričani, da odpad iz premogovnikov ni škodljiv.

Zaradi migracijskih ukrepov se Američani počutijo varnejše

Zoper Trumpove migracijske ukrepe je bilo v zadnjih dneh v ZDA več protestov in kritik, a sodeč po anketi javnega mnenja, njegove ukrepe podpira skoraj polovica odraslih Američanov (49 odstotkov), medtem ko ji nasprotuje 41 odstotkov vprašanih. Preostali so bili neopredeljeni.

Glede na anketo se 31 odstotkov Američanov zaradi prepovedi v državi počuti varnejše, medtem ko je 26 odstotkov anketirancev odgovorilo, da se zdaj počutijo manj varne.

Ukrepe so sicer včeraj v razpravi z zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini obsodili tudi evropski poslanci,  večina jih je označila za samovoljne in v nasprotju s temeljnimi vrednotami zahodnih demokracije. Med drugim so opozorili, da posploševanje suma terorizma na cele države in ljudstva vodi v ksenofobijo.

Ameriški obrambni minister je začel svojo prvo čezmorsko turnejo, s klopu katere bo obiskal Južno Korejo in Japonsko. V Južni Koreji je nameščenih okoli 28.500 ameriških vojakov, na Japonskem 47.000. Obe državi sta zaskrbljeni zaradi namere Trumpa o večji izolaciji ZDA. Prav tako se vrstijo ugibanja o usmeritvi ameriške politike pod vodstvom Trumpa.

Ne spreglejte