Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2016,
7.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016 zdravje

Petek, 16. 9. 2016, 7.05

6 let, 6 mesecev

Trump obljublja 25 milijonov novih delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Donald Trump je v četrtek v newyorškem Ekonomskem klubu predstavil svojo gospodarsko politiko, ki jo bo izvajal po morebitni zmagi na volitvah. Obljubil je 4.400 milijard dolarjev davčnih olajšav, 3,5-odstotno gospodarsko rast, 25 milijonov novih delovnih mest in zmanjšanje primanjkljaja.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump namerava v desetih letih proračun prikrajšati za 4.400 milijard dolarjev v obliki raznih davčnih olajšav. Davčna stopnja za podjetja bi padla z zdajšnjih 35 na 15 odstotkov, namesto sedmih davčnih razredov za posameznike pa bi bili le trije, in to 12-, 25- in 33-odstotni.

Napoved o 25 milijonih delovnih mest v desetih letih se je že uresničila, saj ameriško gospodarstvo trenutno razzpiše 2,5 milijona delovnih mest na leto. Gospodarski analitiki dvomijo o obljubi o 3,5-odstotni gospodarski rasti, še bolj pa o obljubi, da bo s svojo politiko Trump obenem znižal proračunski primanjkljaj in javni dolg.

Gospodarsko rast namerava Trump pospešiti z odpravo nadležnih regulacij. Pod Trumpom bi za nafto vrtali kjerkoli, obenem pa bi odpravil drugo Nafto, sporazum o prosti trgovini Severne Amerike. Odpravil bi regulacije izpustov toplogrednih plinov in pravila glede zdravja hrane. Pozneje je njegova kampanja to sicer črtala s seznama ukrepov.


Donald Trump je v New Yorku posnel komično oddajo z Jimmyjem Fallonom in mu celo dovolil, da mu je razmršil lase. Ti niso odpadli in vprašanj o Trumpovi lasulji bi moralo biti zdaj konec.

Vojski bi namenil več denarja

Ob tem bi povečal proračun za obrambo, ne bi pa se dotikal zveznih pokojnin ter zdravstvenih programov za starejše in revne. Skupaj z veterani in vojsko za te programe namenijo več kot 70 odstotkov zveznega proračuna. Primanjkljaj bi torej zmanjšal z varčevanjem pri preostalih 30 odstotkih. Nekaj več denarja naj bi se v proračun steklo z odpravo olajšav za hedge sklade.

Poraba bi se po drugi strani nekoliko povečala zaradi obljube, da bodo ženske v ZDA pod Trumpom dobile šest tednov porodniškega dopusta. Gospodarski analitiki, ki niso na strani Trumpa, menijo, da bo paket obljub nacionalni dolg v prihodnjih desetih letih povečal za deset tisoč milijard dolarjev. Trump zagotavlja, da bosta gospodarska rast in krčenje proračunske porabe poskrbela za to, da bo vse lepo in prav.

Clintonova nazaj v kampanjo, Trump najbolj zdrav predsednik v zgodovini ZDA

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton se je po treh dneh počitka zaradi pljučnice v četrtek vrnila v kampanjo. Zdaj se spet bolje počuti in je hvaležna za tri dni počitka. Njena zdravica je sporočila, da je kandidatka dovolj zdrava za prevzem položaja predsednice.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je po treh dneh počitka obiskala Greensboro v Severni Karolini, se pogovarjala z novinarji in na koncu obiskala še latinskoameriške voditelje na slavnostni prireditvi v Washingtonu. | Foto: Reuters Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je po treh dneh počitka obiskala Greensboro v Severni Karolini, se pogovarjala z novinarji in na koncu obiskala še latinskoameriške voditelje na slavnostni prireditvi v Washingtonu. Foto: Reuters

Njen nasprotnik Trump je že v sredo televizijskemu zdravniku doktorju Ozu pokazal zadnji izvid, v četrtek pa še novinarjem Washington Posta. Pregled je opravil njegov osebni zdravnik Harol Bornstein, ki je pred časom ugotovil, da bo Trump najbolj zdrav predsednik v zgodovini ZDA. Izvid ugotavlja, da je pri Trumpu večinoma vse v mejah normale, od krvnega pritiska do sladkorja in tako naprej. Jemlje sicer zdravila za holesterol, pri svojih 192 centimetrih pa je menda težak 107 kilogramov. Bornstein je na izvid pripisal, da je Trump odličnega zdravja.

Clintonova medtem meri okoli 165 centimetrov, o njeni teži pa ni spodobno razpravljati.

Ne spreglejte