Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 11. 2020,
8.49

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,84

36

Natisni članek

Washington Koronavirus cepivo Donald Trump

Sobota, 14. 11. 2020, 8.49

3 leta, 5 mesecev

Na shodu v Washingtonu več tisoč Trumpovih privržencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,84

36

V Washingtonu se je danes zbralo več tisoč privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki verjamejo njegovim trditvam, da je na volitvah 3. novembra prišlo do prevar v korist demokratov. Svoje podpornike je pozdravil tudi Trump, ki se je mimo njih peljal v varovani koloni vozil.

Podporniki blizu Bele hiše so Donalda Trumpa pozdravili z glasnimi vzkliki, mahanjem in žvižganjem. Številni so nosili napise v njegovo podporo, kot so "Najboljši predsednik kdajkoli", "Ustavite krajo" in "Trump 2020: Naj Amerika ostane velika", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več tisoč ljudi se je do poldneva po krajevnem času zbralo na Freedom Plaza, številni pa so bili še na poti tja. Pri tem so v veselem vzdušju, ki je spominjalo na Trumpova predvolilna zborovanja, vihrali z zastavami in vzklikali: "Še štiri leta."

Med udeleženci zborovanja so tudi člani desničarske skupine Proud Boys. V Washingtonu veljajo okrepljeni varnostni ukrepi, da bi preprečili morebitne spopade s Trumpovimi nasprotniki, ki se bodo po napovedih zbrali pred vrhovnim sodiščem.

Po zadnjem štetju ameriških medijev je demokratski kandidat Joe Biden na predsedniških volitvah zbral 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. Za zmago je potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov.

Rekordna rast okužb, Trump pa molči

Trump je v petek prvič po porazu na predsedniških volitvah stopil pred novinarje. ZDA se soočajo z rekordno rastjo novih primerov okužb in hospitalizacij zaradi bolezni covid-19, Trump pa doslej o tem ni povedal ničesar, poroča STA. V petek si je prilastil zasluge za odkritje cepiva proti koronavirusu podjetja Pfizer in dejal, da to ne bi uspelo nikomur drugemu v tako kratkem času.

Ameriški predsednik naj bi bil po poročanju medijev zelo jezen, ker je Pfizer informacijo o uspehu cepiva objavil šele po volitvah, vendar pa je podjetje zagotovilo, da se na volitve ni oziralo in je podatke objavilo, ko jih je imelo.

Trump je Pfizerju zameril tudi pojasnilo, da podjetje ni bilo del vladne pobude razvoja cepiva z imenom Operacija hitrejše od svetlobe. Pfizer je razvijal cepivo veliko prej, preden je z vlado julija dosegel dogovor o sodelovanju za distribucijo cepiva, ko bo enkrat odkrito in potrjeno.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Napovedal, da bodo cepivo začeli deliti v nekaj tednih

Kljub temu je Trump v petek zatrdil, da je cepivo izjemno in povsem varno in bo zelo hitro odobreno za distribucijo. Najprej zdravstvenim delavcem, starejšim in ogroženim. Napovedal je, da bodo cepivo začeli deliti v nekaj tednih, čeprav še ni prišlo do zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA), ki mora izdati potrebna potrdila, ob tem poudarja STA.

Trenutno ni niti zanesljivo, da bo Pfizer, ki je izdelal cepivo v sodelovanju z nemškim podjetjem BioNTech, dobil zeleno luč zanj. Pfizer prav tako nima še nobenih zalog za distribucijo po ZDA.

Največ razburjenja pa je sprožila Trumpova izjava, da v zvezni državi New York ne bodo dobili cepiva, še piše STA. Newyorški guverner Andrew Cuomo je konec septembra dejal, da Trumpu ne zaupa, in napovedal oblikovanje neodvisne delovne skupine znanstvenikov, zdravnikov in zdravstvenih strokovnjakov, ki bodo pregledali podatke o vsakem cepivu, ki ga bo ponujala zvezna vlada.

Newyorški guverner Andrew Cuomo | Foto: Reuters Newyorški guverner Andrew Cuomo Foto: Reuters

To je storil zaradi skrbi, da Trump prehiteva s postopkom odobritve zaradi volitev. Trump, ki se bo iz Bele hiše preselil na Florido, kjer ima po novem stalno bivališče, mu je to zameril, čeprav so potem newyorškemu zgledu sledile tudi druge države, kot so Kalifornija, Oregon, Washington in Nevada.

"Newyorški guverner nam bo povedal, ko bodo pripravljeni sprejeti cepivo, ker ga ne moremo pošiljati v države, kjer ga ljudem ne bodo nemudoma delili. Ne zaupa temu, od kod prihaja cepivo, ki prihaja od največjih podjetij na svetu, največjih laboratorijev na svetu, ampak ne zaupa temu, da gre za to Belo hišo in ga ne bo delil Newyorčanom, dokler ne bo imel avtorizacije. Boli me, ker moram to povedati," je po poročanju STA dejal Trump.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump: Gospodarstva ne bomo zapirali

Trump je še zagotovil, da njegova vlada ne bo zapirala ameriškega gospodarstva, česar sicer ni počela niti na višku pandemije aprila, saj je ukrepe prepustila zveznim državam brez usklajevanja. Pri tem nakazal, da se zaveda, da ne bo več dolgo v Beli hiši.

"Ta vlada ne bo zapirala. Upajmo, karkoli se zgodi v bodoče, kdo ve, katera vlada bo. Verjetno bo čas povedal svoje, ampak povem vam, da ta vlada ne bo zapirala," je dejal Trump.

Glede na Bidnova zagotovila gospodarstva ne bo zapirala niti njegova vlada. Bidnova vlada bo pritiskala na guvernerje in državljane ZDA, naj upoštevajo navodila zdravstvenih strokovnjakov, naj se držijo osebne razdalje in naj nosijo maske in skrbijo za higieno.

Preberite še:

Žiga Turk
Mnenja Žiga Turk: Trump uspešen tudi v drugo
Joe Biden
Novice Biden osvojil še Georgio in ima 306 elektorskih glasov – toliko kot Trump leta 2016
Ne spreglejte