Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 2. 2017,
8.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Donald Trump ZDA

Sobota, 11. 2. 2017, 8.57

7 let, 2 meseca

Trump malce umiril napade na sodno vejo oblasti, a se ne preda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je do petka popoldne dojel, da je njegov izvršni ukaz o začasni prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem trenutno mrtev, vendar je vztrajal, da bo zmagal na sodiščih ali pa ukaz spremenil oziroma spisal na novo. Rusija naj bi medtem razmišljala o izročitvi Snowdna ZDA kot darilo Donaldu Trumpu.

Tričlanski senat prizivnega sodišča v San Franciscu je v četrtek soglasno potrdil odločitev zveznega sodnika iz Seattla, da se izvajanje izvršnega ukaza ustavi, ker Donald Trump ni z ničimer utemeljil potrebe po svojem ukazu. Prizivno sodišče je tudi zavrnilo argument, da lahko predsednik, če gre za nacionalno varnost, dela, kar se mu zdi, brez sodnega nadzora.

Ljudje lahko spet normalno potujejo

Trumpov izvršni ukaz je povzročil kaos na ameriških in mednarodnih letališčih, sprožil velike proteste po ZDA in številne tožbe, ki se nadaljujejo, vendar trenutno ne velja in ljudje lahko spet normalno potujejo. Podobno prepoved bo ukaz kmalu dobil tudi v Virginiji, kjer je zvezna sodnica Leonie Brinkema v petek poslušala podobne zagovore kot sodnik v Seattlu oziroma prizivno sodišče.

Trump: Ne morete si misliti, kaj vse grozi ZDA

Trumpa toži pravosodni minister Virginije in sodnica je še pred sprejetjem odločitve, ki zdaj tehnično ni več pomembna, dejala, da predsednik ne more prepovedati vstopa tujcem v ZDA samo zato, ker se mu nekaj zdi, ampak mora ugotoviti, da ti tujci predstavljajo grožnjo ZDA. Trump je v petek novinarjem povedal, da si ne morejo niti zamisliti, kaj vse grozi ZDA. Te informacije so njemu kot predsedniku dostopne in naredil bo vse, da se grožnje ne uresničijo.

Republikanci so tiho, ker jim je nerodno

Na odločitev prizivnega sodišča v San Franciscu se je Trump uvodoma odzval z napovedjo, da se vidijo na sodišču, kar je sprožilo nove valove norčevanja iz predsednika ZDA. Hillary Clinton mu je po Twitterju poslala skopo sporočilo: "3:0", demokrati ga pozivajo, naj prekliče ukaz, republikanci pa so večinoma tiho, ker jim je nerodno zaradi predsednikovih napadov na sodišča.

Bela hiša trenutno še ne ve, kaj bo naslednji korak. Najprej je prišlo sporočilo, da ne bodo šli na vrhovno sodišče, potem pa sporočilo, da obstajajo vse možnosti, tudi vrhovno sodišče. Trump je opozoril, da je na sodišču v Bostonu zmagal, saj sodnik ni hotel ustaviti njegovega ukaza. Vendar je dovolj le en sodnik, da ga ustavi, dokler o zadevi ne odločijo vrhovni sodniki.

Tožba Minnesote in države Washington v Seattlu glede ukaza se nadaljuje. Za zdaj je le zamrznjen. Trump lahko sile usmeri v nadaljevanje procesa v Seattlu, zahteva odločanje celotnega prizivnega sodišča v San Franciscu ali pa gre na vrhovno sodišče. Tam nima možnosti za uspeh, ker je sodišče trenutno razdeljeno na po štiri liberalne in štiri konservativne sodnike, v primeru neodločenega izida pa bo obveljala beseda San Francisca.

Trump tudi Izraelu pošilja mešane signale

Trump je v pogovoru za izraelski časopis končal neomajno podporo Izraelu, ki jo je izrekal v času kampanje. Za časopis Israel Hayon v lasti ameriškega milijarderja Sheldona Adelsona, ki je tako njegov prijatelj kot prijatelj izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, je dejal, da širjenje judovskih naselbin ni dobro za mir. Obenem je dejal, da še razmišlja o tem, ali bo veleposlaništvo ZDA res preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Izjave bodo razočarale Netanjahuja, ki prihaja v Belo hišo prihodnji teden, in izraelske desne skrajneže, ki so se veselili Trumpove zmage na volitvah v pričakovanju trdne podpore ZDA za mednarodno sporne ukrepe. Selitev veleposlaništva sta sicer pred volitvami napovedovala tudi Bill Clinton in George Bush mlajši, a sta kasneje sprejela realnost. Kot kaže, se to dogaja tudi Trumpu.

"To ni preprosta odločitev, zadevo še preučujem," je dejal Trump, ki je pred tedni brez kakršnegakoli dvoma napovedal selitev veleposlaništva. "Mislim, da gradnje niso dobra stvar za mir. Vsakič, ko vzameš zemljo, je ostane manj. Po 70 letih nesoglasij bi rad tam videl mir, ki je mogoč," je dejal Trump za Israel Hayon.

Veleposlanica ZDA blokirala imenovanje nekdanjega palestinskega premierja

Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je v petek blokirala imenovanje nekdanjega palestinskega premierja Salama Fajada na položaj posebnega predstavnika ZN v Libiji. Halleyjeva je v ZN navdušila izraelskega veleposlanika Dannyja Danona, ki je izjavil, da se začenja novo obdobje v ZN, kjer ZDA trdno stojijo za Izraelom proti vsem poskusom škodovanja judovski državi.

Fajad je spoštovana osebnost v mednarodni skupnosti in generalni sekretar ZN Antonio Guterres ga želi poslati na čelo predstavništva ZN v Libiji. Imenovanje podpira vseh 14 preostalih članic Varnostnega sveta ZN, ZDA pa ne.

Halleyjeva je izrazila razočaranje nad Guterresom in dodala, da so bili ZN predolgo pristranski v korist palestinskih oblasti in v škodo zaveznika ZDA Izraela. ZDA ne priznavajo državnosti Palestine in tako ne morejo podpreti imenovanja Fajada na položaj, je še dejala nekdanja guvernerka Južne Karoline.

Palestinci so ravnanje ZDA obsodili in ga označili za brezvestno. "Blokada imenovanja Salama Fajada je primer očitne diskriminacije na podlagi nacionalne identitete," je izjavila članica izvršnega komiteja Palestinske osvobodilne organizacije Hanan Ašravi.

Ne spreglejte