Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2017,
20.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

5

Natisni članek

Mehika ZDA Donald Trump

Petek, 27. 1. 2017, 20.55

6 let, 6 mesecev

Mayjeva in Trump potrdila zavezo Natu in sankcijam proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

5

Theresa May Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes kot prva tuja voditeljica uradno obiskala Belo hišo Donalda Trumpa. Prvo uradno srečanje voditeljev tesnih zaveznic je minilo brez presenečenj ali pretresov, ki sicer zaznamujejo prvi teden Trumpove vladavine po inavguraciji.

Voditelja sta na kratki novinarski konferenci po pogovorih v Ovalni pisarni, kjer je Trump gostji ponosno pokazal na doprsni kip Winstona Churchilla, znova potrdila posebej tesne odnose med državama, obenem pa tudi ohranila status quo glede zveze Nato in Rusije.

Trump je pred dnevi posebej opozoril na vrnitev kipa Winstona Churchilla, premierja Velike Britanije v obdobju druge svetovne vojne, v Ovalno pisarno Bele hiše, od koder ga je predhodnik Barack Obama umaknil. Mayjeva ni imela komentarja, dejala je le, da ji je v čast biti v Beli hiši.

Sestanek med "leseno ravnateljico in veličastnim trgovcem"

Premierka je pred obiskom Bele hiše tradicionalno položila venec pred grobnico neznanemu junaku na pokopališču Arlington, že v četrtek pa je zavrnila mučenja terorističnih osumljencev, k čemur je Trump pozival med kampanjo, glede na papirje, ki krožijo po njegovi administraciji, pa razmišlja, da bi to znova uvedel.

Britanski mediji so se pred srečanjem šalili na račun sestanka med "leseno ravnateljico in veličastnim trgovcem", vendar materiala za dodatne šale po srečanju ni bilo. | Foto: Reuters Britanski mediji so se pred srečanjem šalili na račun sestanka med "leseno ravnateljico in veličastnim trgovcem", vendar materiala za dodatne šale po srečanju ni bilo. Foto: Reuters

Na novinarski konferenci je kritike sicer malce pomiril, ko je zagotovil, da bo odločanje o tem vprašanju prepustil obrambnemu ministru Jamesu Mattisu. Nekdanji general ga je presenetil, ko mu je razložil, da mučenje ne deluje, Trump je povedal, da v to nujno ne verjame, ampak bo poslušal generala, ker mu je dal takšna pooblastila.

Britanski mediji so se pred srečanjem šalili na račun sestanka med "leseno ravnateljico in veličastnim trgovcem", vendar materiala za dodatne šale po srečanju ni bilo, čeprav imata voditelja povsem drugačen pogled na odhod Združenega kraljestva iz EU.

V Beli hiši so v urniku obiska britanske premierke kar trikrat narobe zapisali njeno ime in jo preimenovali v Tereso May, nekdanjo manekenko in pornoigralko, so poročali britanski mediji.

Trump: Brexit je fantastična zadeva za Britance

Trump je navijal za brexit, katerega pobudnik je bil njegov zagovornik Nigel Farage, in ga pozdravlja še naprej. Mayjeva Faragea sicer prezira in je tudi proti brexitu, vendar ga mora izpeljati, ker so se tako na referendumu odločili britanski volivci. Trump je v Beli hiši poudaril, da je brexit fantastična zadeva za Britance.

Kot poslovnež je imel menda z Evropo same slabe izkušnje, razen v Veliki Britaniji, kjer so zadeve tekle veliko bolj gladko, pa še njegova mama je bila rojena na Škotskem. Zagotovil je, da se bosta z Mayjevo dobro razumela, ker sta oba rada v bližini ljudi. Premierka je na to pripomnila le, da delita pristop, ki postavlja v ospredje interese navadnih ljudi.

Trump je zagotovil, da se bosta z Mayjevo dobro razumela, ker sta oba rada v bližini ljudi. | Foto: Reuters Trump je zagotovil, da se bosta z Mayjevo dobro razumela, ker sta oba rada v bližini ljudi. Foto: Reuters

Sankcije proti Rusiji ostajajo. Za zdaj.

Trump ima dobre odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ta mu je po ugotovitvah ameriških obveščevalcev pomagal do zmage na volitvah. V soboto naj bi se pogovarjala tudi po telefonu. Na vprašanje o sankcijah proti Rusiji zaradi zavzetja dela ukrajinskega ozemlja je Trump odgovoril, da je govoriti o odpravi sankcij še prezgodaj. Dodal je, da želijo imeti ZDA veličastne odnose z vsemi, tudi z Rusijo.

Mayjeva je povedala, da si Velika Britanija želi ohraniti sankcije, dokler se ne bo v celoti uresničil sporazum iz Minska iz leta 2015.

Nato?

Trump je med kampanjo in tudi po njej izražal dvome o smiselnosti ohranitve zveze Nato ter obenem napovedoval, da bo ameriška pomoč zaveznicam odvisna od tega, ali bodo plačale svoje obveznosti. Mayjeva je dejala, da sta na pogovorih potrdila neomajno zavezo Natu in se strinjala, da je pomembno, da članice ustrezno vlagajo za spopadanje s skupnimi izzivi.

Še vedno odmeva spor z Mehiko

Trump je na novinarski konferenci omenil tudi zaplete z mehiškim kolegom Enriquejem Peno Nietom in pojasnil, da sta danes govorila po telefonu. Trump je dejal, da je šlo za prijateljski pogovor, podrobnosti pa uvodoma niso bile znane. Iz Ciudada de Mexica so medtem sporočili, da sta se dogovorila, da o zidu na meji javno ne bosta več razpravljala.

Trump razmišlja o uvedbi 20-odstotnega davka na uvoz blaga iz Mehike, s katerim bi financiral gradnjo zidu na meji med ZDA in Mehiko, a še vedno so v igri tudi druge možnosti, so po včerajšnjem sporu med predsednikoma obeh držav sporočili iz Bele hiše.

Trump še vedno vztraja, da bodo zid na meji med ZDA in Mehiko plačali Mehičani. | Foto: Reuters Trump še vedno vztraja, da bodo zid na meji med ZDA in Mehiko plačali Mehičani. Foto: Reuters

"Trump podpira idejo o uvedbi omenjenega davka. O tej možnosti je tudi že razpravljal s člani kongresa iz republikanske stranke," je po poročanju CNN povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer in dodal, da je uvedba davka na uvoz zgolj ena od možnosti. V Beli hiši menijo, da bi z davkom lahko zbrali okoli deset milijard dolarjev na leto.

Kritiki uvedbe davka na uvoz sicer opozarjajo, da bodo strošek gradnje zidu tako v resnici plačali ameriški potrošniki.

V sredo podpisal prve ukaze o omejevanju priseljevanja

Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto je včeraj odpovedal srečanje s Trumpom, ki je bilo napovedano za prihodnji torek. Trump je pred tem mehiškemu predsedniku prek Twitterja sporočil, da je, "če ne namerava plačati za zid" na ameriško-mehiški meji, potem bolje, da obisk kar odpove, kar je Peña Nieto tudi storil.

Trump je v sredo podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. Gradnjo zidu na 3.200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Že takrat je zatrjeval, da bo gradnjo zidu plačala Mehika, v sredo pa je te zahteve ponovil.

Mehiški zunanji minister Luis Videgaray je v četrtek dejal, da se je Mehika pripravljena pogovarjati z ZDA, da bi ohranili dobre odnose, o plačilu zidu na meji med državama pa se ni mogoče pogajati.

Berlinski župan poziva Trumpa, naj ne zgradi zidu

Župan nemške prestolnice Berlin, ki je bilo razdeljena več desetletij, Michael Müller je danes pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj ne zgradi zidu na meji z Mehiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump, ki se drži svoje obljube, je ta teden podpisal odlok za gradnjo 3.200 kilometrov dolgega zidu na meji z Mehiko. Plačala naj bi ga Mehika, in sicer tako, da naj bi v ZDA uvedli 20-odstotni davek na uvoz iz te države.

Evropa v obdobju hladne vojne ni bila razdeljena na dva dela le miselno, ampak je železna zavesa obstajala tudi v fizični obliki. Po drugi svetovni vojni so na mejah med zahodno in vzhodno Evropo postavili več različnih fizičnih ovir, med drugim betonske zidove na meji obeh Nemčij in bodečo žico na meji Češkoslovaške. Najbolj znamenit pa je ravno Berlinski zid, ki so ga postavili leta 1961. Leta 1989 je simbolično s padcem berlinskega zidu padla tudi železna zavesa. | Foto: Reuters Evropa v obdobju hladne vojne ni bila razdeljena na dva dela le miselno, ampak je železna zavesa obstajala tudi v fizični obliki. Po drugi svetovni vojni so na mejah med zahodno in vzhodno Evropo postavili več različnih fizičnih ovir, med drugim betonske zidove na meji obeh Nemčij in bodečo žico na meji Češkoslovaške. Najbolj znamenit pa je ravno Berlinski zid, ki so ga postavili leta 1961. Leta 1989 je simbolično s padcem berlinskega zidu padla tudi železna zavesa. Foto: Reuters

Berlinski župan, ki govori iz izkušenj nemške prestolnice, je dejal, da ne more le tiho spremljati, ko namerava kakšna država zgraditi nov zid.

"Mi Berlinčani najbolje vemo, koliko trpljenja je povzročila razdelitev vse celine z bodečo žico in betonom," je dejal v izjavi.

Müller je spomnil na nekdanjega republikanskega predsednika Ronalda Reagana, ko je leta 1987 pozval tedanjega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova, naj poruši ta zid, in parafraziral Reaganov stavek. "Dragi gospod predsednik, ne zgradite tega zidu," je dejal Müller.

Trump in Putin bosta v soboto govorila po telefonu

Trump in ruski predsednik Vladimir Putin bosta v soboto govorila po telefonu, so poročali ameriški mediji. Telefonski pogovor med voditeljema so potrdili tudi v Kremlju. Bela hiša je medtem potrdila, da se bo Trump pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in nemško kanclerko Angelo Merkel.

V ZDA prihaja jordanski kralj

V ponedeljek pa bo na delovni obisk v ZDA prišel jordanski kralj Abdulah II. Gre za prvega muslimanskega voditelja, ki bo po Trumpovem prevzemu oblasti obiskal ZDA. Med drugim načrtuje sestanke s predstavniki kongresa in novo vladno administracijo, za zdaj pa še ni jasno, ali se bo srečal tudi s Trumpom.

Ne spreglejte