Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2017,
16.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Slovenija noad napad Sirija

Sreda, 5. 4. 2017, 16.23

6 let, 6 mesecev

Torkov napad s kemičnim orožjem v Siriji ostro obsodili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Sirija kemični napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Bruslju se je danes končala dvodnevna konferenca o pomoči Siriji in tamkajšnji regiji, na kateri so torkov napad odločno obsodili kot nesprejemljiv. Po zadnjih podatkih je v domnevnem napadu s kemičnim orožjem na Kan Šejkun v Siriji umrlo 72 ljudi.

Kot navaja Sirski observatorij za človekove pravice, je za torkov napad na Kan Šejkun v provinci Idlib odgovoren sirski predsednik Bašar Al Asad. Temu mnenju se pridružujejo tudi Velika Britanija in ZDA, Rusija pa je danes sporočila, da naj bi sirska letala napadla "teroristični obrat" za proizvodnjo raket s kemičnim orožjem. Da je za napad odgovoren Al Asadov režim, je danes dejal tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Šest milijard dolarjev

Na bruseljski dvodnevni konferenci so napovedali šest milijard dolarjev denarne pomoči za Sirijo in tamkajšnje države. Mednarodna skupnost je lani februarja v Londonu izplačala 6,4 milijarde evrov pomoči.
Humanitarna pomoč je obvezna moralna dolžnost, a ni rešitev, potrebna je politična rešitev, je še dodal komisar za humanitarno pomoč Hristos Stilianides

 

Slovenija za pomoč Siriji napovedala 280 tisoč evrov

Slovenija je na današnji konferenci napovedala denarno pomoč v vrednosti 280 tisoč evrov v obdobju 2017–2019, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Slovenija je sicer na londonski konferenci februarja lani napovedala 200 tisoč evrov pomoči za obdobje med letoma 2016 in 2019, danes pa je najavila dodatna sredstva. Letos bo tako temu namenjenih 30 tisoč evrov, 40 tisoč evrov v letu 2018 in 50 tisoč evrov v letu 2019.

Poziv k ustavitvi vojnih operacij

Nemška kanclerka Angela Merkel je Rusijo in Iran pozvala, naj močneje pritisneta na svojega sirskega zaveznika, da bo ustavil vojne operacije in spoštoval prekinitev ognja. To so namreč že tretje navedbe o uporabi kemičnega orožja samo v zadnjem mesecu.

Uporaba kemičnega orožja, vključno s katerimikoli kemikalijami, ki lahko povzročajo smrt ali trajne poškodbe ljudi, je strogo prepovedana v skladu s konvencijo o kemičnem orožju, ki jo je Sirija podpisala leta 2013. Iran, ki je prav tako zaveznik sirskega režima, obsoja "vsakršno uporabo kemičnega orožja" v Siriji, vendar so izrazili sum, da so za napad krive teroristične skupine.

Vodja Arabske lige Ahmed Abul Gejt se obsodbam pridružuje in dodaja, da torkov napadalec pravici ne bo ubežal. Zahteva, da ga mednarodna skupnost kaznuje v skladu z mednarodnim pravom in mednarodnim humanitarnim pravom.

Na vprašanje, kdo je odgovoren za domnevni napad s kemičnim orožjem v Siriji, je generalni sekretar ZN odgovoril, da je potrebna natančna preiskava, ki bo odpravila vse dvome. | Foto: Reuters Na vprašanje, kdo je odgovoren za domnevni napad s kemičnim orožjem v Siriji, je generalni sekretar ZN odgovoril, da je potrebna natančna preiskava, ki bo odpravila vse dvome. Foto: Reuters

Erdogan: "Hej, morilec Asad"

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Asada označil za morilca. "Hej, morilec Asad, kako boš pobegnil pred njihovim prekletstvom," je javno vprašal med političnim zborovanjem v mestu Bursa na zahodu Turčije in žrtve napada označil za "mučenike kemičnega orožja".

Obsodil je tudi tišino: "Svet ostaja tiho. Združeni narodi ostajajo tiho. Kako boste odgovarjali za to?"

Zdravijo se tudi v Turčiji

Pri SZO so danes v Ženevi še opozorili, da med smrtnimi žrtvami ni opaziti zunanjih poškodb in da so bile akutne težave z dihanjem glavni vzrok smrti. Turški minister za zdravje Recep Akdag je sporočil, da se v Turčiji po napadu zdravi skoraj 30 poškodovanih, dve osebi pa sta umrli.

Ne spreglejte