Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
1. 3. 2017,
7.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Natisni članek

Donald Trump Andrej Babiš Michael Bloomberg Frank Stronach Christoph Blocher bogastvo

Sreda, 1. 3. 2017, 7.33

6 let, 7 mesecev

To so milijarderji, ki nočejo biti zgolj strici iz ozadja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45
Andrej Babiš | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na čelo ZDA se je povzpel milijarder Donald Trump, na Češkem je najbolj priljubljena stranka, ki jo vodi najbogatejši Čeh Andrej Babiš, najverjetnejši novi češki premier. 

Svetova bogatašev in politikov sta bila vedno tesno prepletena. A večinoma se bogataši zadovoljijo s tem, da so le finančni podporniki politikov oziroma nekakšni bogati strici iz ozadja. 



Strici iz ozadja z milijardami

Takšni strici iz ozadja so v ZDA na primer skrivnostni milijarder Robert Mercer in brata David in Charles Koch na republikanski strani ter milijarder George Soros na demokratski strani.

V zadnjih letih pa je na Zahodu vse več primerov, ko volivci, razočarani nad običajnimi politiki, bogataše izvolijo tudi na najvišje politične oziroma državne položaje. 

Teksaški milijarder Ross Perot je želel v Belo hišo. | Foto: Reuters Teksaški milijarder Ross Perot je želel v Belo hišo. Foto: Reuters

Naveličanost nad politiki in Trumpov vzpon

Eden od takšnih primerov je zmaga newyorškega nepremičninsko-gradbenega mogotca Trumpa novembra lani, čeprav ta pred tem ni opravljal nobene politične ali državne funkcije. A podobnih primerov je še več.

Tako se je v devetdesetih letih za predsednika ZDA kot neodvisni kandidat potegoval teksaški milijarder Ross Perot, nekakšni Trumpov predhodnik. Zmagal ni, a je leta 1992 republikancem odščipnil dovolj glasov, da je v Belo hišo prišel demokrat Bill Clinton.

Župan milijarder

Leta 2002 je newyorški župan na listi republikancev postal newyorški milijarder Michael Bloomberg, ki so ga omenjali tudi kot morebitnega protikandidata Trumpu na lanskih predsedniških volitvah.

Ko je bilo jasno, da bo Trumpov pohod težko ustaviti, so številni namigovali, da se bo v ameriško predsedniško tekmo vpletel milijarder Michael Bloomberg. | Foto: Reuters Ko je bilo jasno, da bo Trumpov pohod težko ustaviti, so številni namigovali, da se bo v ameriško predsedniško tekmo vpletel milijarder Michael Bloomberg. Foto: Reuters

Milijarder Berlusconi

Na stari celini je bil najbolj znan milijarder, ki je postal premier, italijanski mogotec Silvio Berlusconi. Ta je po propadu krščanskih demokratov in socialistične stranke Bettina Craxija v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil lastno stranko Naprej Italija (Forza Italia).

Maja 1993 je Berlusconi, ki je med drugim lastnik medijskega imperija, prvič postal premier, in sicer za kratkih osem mesecev, ta položaj je zasedal tudi v letih 2001–2006 in 2008–2011. 

Še pred Trumpom je bil Berlusconi. | Foto: Reuters Še pred Trumpom je bil Berlusconi. Foto: Reuters

Zabave bunga-bunga in davčne utaje

Na Berlusconija so se lepile razne spolne afere (spomnimo se razvpitih zabav bunga-bunga), na koncu pa je bila zanj usodna davčna utaja, zaradi katere je bil obsojen avgusta 2013.

Avstrijski milijarder Stronach

Tudi v naši severni sosedi Avstriji se je kanadsko-avstrijski milijarder Frank Stronach, ustanovitelj tudi Slovencem znanega podjetja Magna, leta 2012 lotil strankarstva. Ustanovil je populistično-evroskeptično stranko Team Stronach. Ta je na avstrijskih parlamentarnih volitvah leta 2013 dobila 5,7 odstotka glasov in 11 sedežev. 

A nato se je začel zaton: nekaj poslancev je prebegnilo k drugim strankam, stranka je izgubila podporo javnosti. Štiriinosemdesetletni Stronach, ki ima po podatkih revije Forbes 1,4 milijarde evrov premoženja, tako ne more več računati na kakšen velik uspeh v politiki.

Milijarderju Franku Stronachu ni uspel naskok na sam vrh avstrijske politike. | Foto: Reuters Milijarderju Franku Stronachu ni uspel naskok na sam vrh avstrijske politike. Foto: Reuters

Češki milijarder Babiš

V bližnji prihodnosti pa se še večji uspeh nasmiha najbogatejšemu prebivalcu Češke Andreju Babišu. Dvainšestdesetletni Babiš, po rodu sicer Slovak, je obogatel v obdobju tranzicije, ko je postal šef in pozneje lastnik koncerna Agrofert, ta se med drugim ukvarja s pridelavo in predelavo hrane, izdelavo kemikalij in gradbeništvom.

Babiš je pozneje poslovanje širil tudi na področje medijev, kar mu precej pomaga pri zdajšnjem političnem vzponu. Je najbogatejši Čeh in ima pod palcem 3,1 milijarde evrov. 

Vstop v politiko in vlado

Spomladi 2012 se je odločil za neposredni vstop v politiko, saj je ustanovil populistično stranko ANO (kratica za: Akcija nezadovoljnih državljanov; ano poleg tega v češčini pomeni "da"). Na volitvah oktobra 2013 se je njegova stranka dobro odrezala, saj je dobil skoraj 19 odstotkov glasov, zaostala je zgolj za socialdemokrati. 

ANO je postala del vladne koalicije, v kateri so še socialdemokrati in krščanski demokrati. Babiš je v vladi, ki jo vodi socialdemokrat Bohuslav Sobotka, finančni minister in namestnik premierja.

"Antipolitik" Babiš je najbolj priljubljen politik na Češkem. | Foto: Reuters "Antipolitik" Babiš je najbolj priljubljen politik na Češkem. Foto: Reuters

Babišu se jeseni nasmiha zmaga

Glede na javnomnenjske ankete se Babišu na volitvah letos jeseni obeta še večji uspeh. Stranko ANO, ki je na evropski ravni članice zveze liberalcev in demokratov (ALDE), namreč podpira največ, skoraj 30 odstotkov volivcev.

Babiš je stranko ANO ustanovil zato, ker se je želel boriti proti korupciji, a mu ravno korupcijo očitajo njegovi politični nasprotniki. Tako je pred leti dobil vzdevek Babisconi (skovanka iz priimkov Babiš in Berlusconi).

Češki Trump? "Nisem," pravi Babiš.

Jeseni 2015, ko je svoj vzpon v ZDA začel Trump, so Babiša začeli primerjati tudi s Trumpom, a se je teh primerjav zelo otepal in trdil, da je poslovno veliko uspešnejši od Trumpa, ki je večkrat bankrotiral. Babiš je takrat še dejal, da želi, da predsednik ZDA postane Bloomberg.

Je pa Babiš tako kot Trump zagovornik znižanja davkov, zaradi česar je prišel navzkriž s predlogi premierja Sobotke o večji obdavčitvi najbogatejših, torej tudi Babiša. 

Ko je Andrej Babiš vstopil v politiko, so se pojavile obtožbe, da je v obdobju komunizma sodeloval s tajnimi službami kot ovaduh. To je Babiš zanikal, govorice o sodelovanju s češkoslovaško komunistično tajno policijo pa mu tudi niso zmanjšale priljubljenosti med Čehi. Na fotografiji: Babiš in njegova žena Monika (desno). | Foto: Reuters Ko je Andrej Babiš vstopil v politiko, so se pojavile obtožbe, da je v obdobju komunizma sodeloval s tajnimi službami kot ovaduh. To je Babiš zanikal, govorice o sodelovanju s češkoslovaško komunistično tajno policijo pa mu tudi niso zmanjšale priljubljenosti med Čehi. Na fotografiji: Babiš in njegova žena Monika (desno). Foto: Reuters

Putinov zaveznik in sodelavec tajnih služb?

Poleg tega Babišu tako kot Trumpu očitajo, da je preveč blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Babiš je namreč zagovornik odprave sankcij proti Rusiji in ni nikoli nedvoumno obsodil priključitve Krima k Rusiji.

Na Babiša, sina nekdaj vplivnega češkoslovaškega komunističnega funkcionarja in v obdobju komunizma direktorja v državnem podjetju Petrimex (to podjetje je leta 1993 ustanovilo podjetje Agrofert), letijo tudi očitki, da je pred žametno revolucijo sodeloval s sovjetsko tajno službo KGB in češkoslovaško tajno službo StB. Sam to sicer zanika.

Švicarski milijarder Blocher

Tudi v Švici že nekaj let pomembno kroji politiko (nekdanji) milijarder, in sicer Christoph Blocher. Ta je leta 1983 kupil kemično podjetje EMS-Chemie, v katerem je bil prej zaposlen kot menedžer.

Podjetje se je pod njegovim lastništvom in vodstvom razcvetelo, vse večje bogastvo pa je novopečenemu milijarderju Blocherju pomagalo pri vzponu v Švicarski ljudski stranki (SVP), katere član je od sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Švicarski milijarder Christoph Blocher ima glavno besedo v Švicarski ljudski stranki in je bil pred leti tudi švicarski minister, to je član zveznega sveta. | Foto: Reuters Švicarski milijarder Christoph Blocher ima glavno besedo v Švicarski ljudski stranki in je bil pred leti tudi švicarski minister, to je član zveznega sveta. Foto: Reuters

Švicarsko ljudsko stranko popeljal k zmagi

Postal je nekakšen patron stranke, iz majhne kmečke stranke, ki je bila do tedaj omejena le na nemško govoreče kantone, jo je spremenil v močno nacionalno-konservativno in protimigrantsko stranko. 

Od leta 2003 je SVP najmočnejša švicarska politična stranka (za las je zmagala že na volitvah leta 1999, a je dobila manj sedežev v nacionalnem parlamentu od socialdemokratov, op. p.). Na zadnjih volitvah leta 2015, ki so se bile v obdobju vrhunca migrantske krize, je stranka dobila skoraj 30 odstotkov glasov.

Razdelitev bogastva

Ko je Blocher leta 2003 postal član zveznega sveta (sedemčlanska švicarska vlada, op. p.), je odstopil kot predsednik uprave EMS-Chemie. Vodenje podjetja je prevzela njegova najstarejša hčerka Magdalena Martullo-Blocher.

Blocher, sin protestantskega pastorja, je večino bogastva razdelil med svoje tri hčerke. Te zdaj spadajo med najbogatejše Švicarje. Magdalena, Rahel in Miriam Blocher imajo namreč po zaslugi očeta pod palcem skupno 6,5 milijarde evrov. Oče Christoph je po razdelitvi večine svojih milijard leta 2008 ustanovil svetovalno podjetje Robinvest.

Ne spreglejte