Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
7.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Natisni članek

Virginia Raggi Rim

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 7.32

6 let, 6 mesecev

To je ženska, ki bo vodila večno mesto

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Virginia Raggi | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Bom županja za vse Rimljane. Po 20 letih slabega vladanja bom obnovila zakonitost in transparentnost v mestnih institucijah. Z nami se začenja nova doba," je po zgodovinskem slavju napovedala prva županja Rima.

Zmaga Virginie Raggi velja za velik udarec italijanskemu premierju Mattei Renziju in njegovi levosredinski Demokratični stranki (PD). Rezultat bi lahko protiglobalističnemu gibanju Pet zvezd, ki ga je leta 2009 ustanovil komik Beppe Grillo na protikorupcijski platformi, dal zagon pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo pri naših zahodnih sosedih predvidoma leta 2018. Dosedanji rimski župan iz vrst PD Ignazio Marino je odstopil oktobra lani zaradi škandala, slavje Pet zvezd v Rimu pa je podžgal še škandal o domnevnem vplivu mafije v rimski mestni hiši.

Virginia Raggi je bila še pred nekaj meseci malo znana, z zmago na županskih volitvah pa je spisala zgodovino, saj večnega mesta še nikoli do zdaj ni vodila ženska. Pred 37-letno odvetnico je zahtevna naloga; Rim ima več kot 13 milijard evrov dolga, kar je dvakrat več od njegovega letnega proračuna. Rimljane jezijo tudi kupi smeti, gradbene jame in velike pomanjkljivosti v javnem prometu ter slaba stanovanjska politika.

Nasprotniki ji očitajo, da je svoj program med predvolilno kampanjo recitirala kot kakšna šolarka, ki se je besedilo naučila na pamet. Otepati se je morala tudi očitkov o laganju, saj ni razkrila vseh informacij o svoji karierni poti, saj naj bi pripravništvo opravljala v odvetniški firmi zaupnika nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, pozneje pa naj bi svetovala agenciji, kar ni združljivo z njeno vlogo mestne svetnice.

Raggijeva, ki velja za odrezavo, je napovedala, da bo v primeru zmage od Vatikana zahtevala plačilo 250 in 400 milijonov evrov zaradi neplačanih davkov na nepremičnine in drugo premoženje. Hkrati namerava nasprotovati velikim projektom, kot je kandidatura Rima za poletne olimpijske igre leta 2024. Da bo njeno novo delovno mesto - sedela bo po mnenju mnogih v pisarni z najlepšim razgledom, saj gleda na stari rimski forum - zelo zahtevno, se dobro zaveda. Pričakuje, da bo delala 24 ur na dan, njen soprog pa je ob zmagi zapisal, da jo že pogreša.

Raggijeva napoveduje, da bo opravila s korupcijo v Rimu. | Foto: Reuters Raggijeva napoveduje, da bo opravila s korupcijo v Rimu. Foto: Reuters
Raggijeva ima z možem Andreo Severinijem, prav tako aktivnim v gibanju Pet zvezd, leta 2009 rojenega sina. Leta 2013 je bila izvoljena v mestni svet, tri leta pozneje pa je bila z dvotretjinsko večino izvoljena za županjo in tako postala eden najbolj prepoznavnih obrazov italijanske politike.

Ne spreglejte