Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
13. 7. 2015,
16.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 7. 2015, 16.54

7 let, 12 mesecev

To je stari lisjak, ki je premagal Aleksisa Ciprasa in Janisa Varufakisa

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Wolfgang Schäuble ima za seboj pestro kariero in dramatično življenjsko pot: dolgoletni poslanec, večkratni minister, arhitekt združene Nemčije, žrtev atentata, ta ga je prikoval na voziček ...

V Grčiji je v zadnjem obdobju najbolj osovražen nemški politik, v Nemčiji pa je zaradi trdnega stališča do Grkov priljubljen kot še nikoli prej. To je zdajšnji nemški finančni minister, krščanski demokrat Wolfgang Schäuble, ki je eden od ključnih mož ponedeljkovega dogovora med Grčijo in evrskimi državami.

Poslanski rekorder, večkratni minister … V bogati nemški zvezni deželi Baden-Württemberg rojeni Schäuble je politik z večdesetletnimi izkušnjami. Nekdanji urednik nemškega časnika die Welt grof Carl von Hohenthal mu pravi stari lisjak.

Poslanec v bundestagu je več kot 42 let – najdlje v zgodovini povojne Nemčije. Je večkratni minister. Od leta 2009 je v zadnjih dveh vladah Angele Merkel finančni minister, med letoma 2005 in 2009 je bil notranji minister, isto ministrsko funkcijo je opravljal tudi v vladi Helmuta Kohla.

Arhitekt združene Nemčije, ki ga je ustrelil atentator Po padcu berlinskega zidu je bil eden od ključnih arhitektov združevanja Nemčije. Bil je podpisnik pogodbe o združitvi, s katero se je nekdanja komunistična Vzhodna Nemčija pridružila združeni Nemčiji. Bil je desna roka nekdanjega kanclerja Kohla, vsi so ga videli kot njegovega naslednika na kanclerskem položaju.

Toda prišli so slabi časi: 12. oktobra 1990 je na predvolilnem shodu nanj streljal Dieter Kaufmann, duševni bolnik, ki je trpel za shizofrenijo. Na Schäubla, ki je bil takrat notranji minister, je izstrelil dva naboja iz revolverja in mu poškodoval hrbtenico. Od takrat je Schäuble priklenjen na invalidski voziček.

Merklova ga je izrinila z vrha stranke Kaufmann, ki so ga spoznali nezmožnega sojenja in zaprli v psihiatrično bolnišnico, je leta 1995, na peto obletnico atentata, Schäubla prosil za odpuščanje. Leta 2004 je bil izpuščen iz bolnišnice in zdaj živi na prostosti.

Schäuble je leta 1998 postal tudi predsednik CDU, toda po izbruhu afere o spornem financiranju krščanskih demokratov se je leta 2000 sprl s Kohlom in odstopil. Tudi Schäuble je bil vpleten v afero: sprejel je 100 tisoč evrov za stranko, a je trdil, da ni naredil nič nezakonitega in da je napako naredila blagajničarka stranke pri prevzemu denarja. Na Schäublovo mesto se je nato povzpela nekdanja Kohlova varovanka Merklova in pozneje postala kanclerka.

Schäuble s "črno ničlo" uresničil svoje sanje Kot finančni minister Schäuble zagovarja proračunsko strogost. Lani je uresničil dolgoletni cilj – uravnotežen zvezni proračun (tako imenovani schwarze Null). Kot pravi, je pravi vir blaginje to, da ne živiš na račun sposojenega denarja. Torej popolno nasprotje pogleda, ki je v veljavi v sredozemskih državah, zlasti v deželi med Jonskim in Egejskim morjem.

Po izbruhu svetovne krize leta 2008, ki je sprožila tudi evrsko krizo, je Schäuble odločen zagovornik varčevalne politike, kar med drugim spravlja v jezo grške levo usmerjene politike. V zadnjih mesecih, ko je postalo jasno, da bo Schäuble glavna ovira grških zahtev po odpisu dolga, je postal glavna tarča jeze protivarčevalno usmerjenih politikov in medijev.

Grki ga rišejo kot nacističnega častnika Grški karikaturisti so ga tako narisali celo kot nacističnega častnika, prav tako je priljubljena tarča zdaj že nekdanjega finančnega ministra Janisa Varufakisa. Prekaljeni 72-letni Nemec je bil pač pretrd oreh za 54-letnega Grka.

"Strinjava se, da se ne strinjava," je po njunem prvem srečanju dejal Schäuble, ostrojezični Grk pa je dodal: "Niti o tem se nisva strinjala." Iz igre pa je v tako imenovanem grškem pokru (to je nekajmesečno merjenje moči med evrodržavami in Grčijo po zmagi Sirize) stari lisjak Schäuble spravil tudi mladega, 40-letnega grškega premierja Aleksisa Ciprasa.

Schäublov načrt, ki je stisnil v kot Ciprasa Prav njegov zadnji predlog (ali začasni grexit – Grčija naj bi za nekaj let izstopila iz evroobmočja in prestrukturirala dolg – ali pa sprejela zelo korenite reforme, če bo ostala v evrskem območju) je dal pečat na ponedeljkov dogovor oziroma agreekment, kot ga je poimenoval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Ne spreglejte