Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
24. 12. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja Kim Džong Un

Sreda, 24. 12. 2014, 14.35

8 let

To je najbolj skorumpirana država na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Komunistična Severna Koreja je država, v kateri je podhranjen vsak tretji otrok, kjer ni svobode izbiranja pričeske in ki je skupaj s Somalijo najbolj skorumpirana država na svetu.

S hekerskimi napadi na Sony je komunistična Severna Koreja spet v samem središču zanimanja svetovne javnosti. Razlog za (domnevne) severnokorejske hekerske napade je Sonyjev film The Interview (Ubijalski intervju), ki smeši severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Skrivnostna Severna Koreja Od sveta - po volji severnokorejskih oblastnikov - samoizolirana država ima zaradi svoje nedostopnosti sloves skrivnostne države. Podatkov o življenju na severu korejskega polotoka je malo, toda nekateri so le znani.

Severna Koreja po podatkih CIA World Factbook šteje slabih 25 milijonov prebivalcev. V glavnem mestu Pjongjangu živi okoli 2,8 milijona prebivalcev. Če bi severnokorejska prestolnica ležala na stari celini, bi bilo to šesto največje mesto. Le 28 dovoljenih pričesk Od Pjongjanga so v Evropi večji le Moskva, London, Sankt Peterburg, Berlin in Madrid. Manjši pa na primer Rim, Pariz, Dunaj, Barcelona, Praga, Milano, München ….

Kot piše ameriško revija Time, je v Severni Koreji dovoljenih le 28 pričesk: 14 za moške in 14 za ženske. Poročene ženske morajo imeti krajše lase, neporočenim so dovoljene malce daljše. Torej se zakonski stan Severnih Korejk več ali manj opazi že na zunaj. Dežela brez dolgolascev Stroga so pravila tudi za moška lasišča. Moški imajo lahko največ le pet centimetrov dolge lase, ko pridejo v leta, pa jim dovolijo največ sedem centimetrov dolge lase. Dolgolasih moških v komunistični Koreji torej ni. Še zlasti od leta 2005, ko se je zdaj pokojni severnokorejski diktator Kim Džong Il (oče Kim Džong Un) jezil nad zanemarjenimi pričeskami severnokorejskih moških, piše britanski tednik The Economist.

Dolgi lasje, možgani in neznanske količine konjaka Severnokorejska televizija je tako začela propagando za striženje predolgih las. "Ostrizimo svoje lase v skladu s socialističnim načinom življenja," se je glasil uradni slogan. Dolgi lasje naj bi namreč uničevali možgane.

Če Kim Džong Il ni imel rad dolgolasih moških, pa je imel toliko rajši konjak znamke Hennessy. Koliko litrov ga je steklo po njegovem grlu, se ne ve točno, je pa po podatkih BBC-ja letno za to pijačo porabil 1,2 milijona dolarjev (984 tisoč evrov). To je 800-krat več od povprečnega dohodka v Severni Koreji, ki znaša 1.230 evrov.

Severnokorejska kratkost Severni Korejci, ki so se rodili leta 1953, so v povprečju pet centimetrov manjši kot njihovi južnokorejski rojaki, kar je posledica pomanjkanja hrane, piše nemška spletna stran Finanzen100. Po podatkih Združenih narodov je tretjina otrok v Severni Koreji kronično podhranjenih.

V Severni Koreji, ki je velika 120 tisoč kvadratnih kilometrov (torej približno za šest Slovenij), je rodovitnih le 23 tisoč kvadratnih kilometrov. Seveda pa razlog za lakoto ni pomanjkanje hrane, ampak slaba ureditev.

Do zob oboroženi Če primanjkuje hrane za otroke in druge navadne ljudi, pa se najde dovolj sredstev za vojake. Severna Koreja ima namreč kar 1,19 milijona vojakov.

Več ljudi od nje imajo pod orožjem samo največje vojaške sile: Rusija, Kitajska in ZDA. V primeru splošne mobilizacije pa naj bi imela severnokorejska vojska pod orožjem kar 13 milijonov ljudi.

Neasfaltirane ceste Po podatkih CIA World Factbook je v Severni Koreji 25.554 kilometrov cestnega omrežja, od katerega je asfaltiranih le 724 kilometrov oziroma le 2,83 odstotka.

Za primerjavo: po podatkih Sursa je bilo konec leta 2012 pri nas 39.985 kilometrov javnih cest (državnih in občinskih), od tega 769 kilometrov avtocest in hitrih cest.

Povprečni Severni Korejec je 15-krat bolj reven od povprečnega Slovenca Torej je v šestkrat večji Severni Koreji asfaltiranih približno toliko cest, kot je v Sloveniji avtocest in hitrih cest. Vse drugo je v komunističnem samooklicanem raju neasfaltirano.

Po Ciinih podatkih je bil v Severni Koreji leta 2011 BDP na prebivalca, ki upošteva primerjavo kupne moči, 1.800 ameriških dolarjev (okoli 1.480 evrov). V Sloveniji je bil leta 2013 BDP na prebivalca 27.400 dolarjev (22.468 evrov) oziroma 15-krat večji kot v Severni Koreji.

Korupcija Po indeksu korupcije, ki ga meri organizacija Transperancy International, je Severna Koreja skupaj s Somalijo najbolj skorumpirana država na svetu. Za primerjavo: Slovenija je med 175 državami na 39. mestu.

Ne spreglejte