Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
7.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

3

Natisni članek

Hillary Clinton ZDA Donald Trump

Torek, 13. 12. 2016, 7.08

6 let, 6 mesecev

Donald Trump je izbral naftnega mogotca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

3

Rex Tillerson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je kljub skrbem zaradi njegovih tesni vezi z Rusijo za položaj državnega sekretarja izbral glavnega izvršnega direktorja naftne družbe ExxonMobil Rexa Tillersona.

Trump je v ponedeljek zvečer po telefonu druge morebitne kandidate za položaj državnega sekretarja, med drugim nekdanjega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja in nekdanjega direktorja Cie Davida Petraeusa, že obvestil o svoji odločitvi, poroča New York Times.

Tillerson "igralec svetovnega formata"

Trump je že v nedeljo v pogovoru za Fox News dejal, da se nagiba k Tillersonu. Teksašana, sicer očeta štirih otrok, ki nima političnih izkušenj, je opisal kot "igralca svetovnega formata".

Izbira 64-letnega Tillersona je že naletela na kritike zaradi njegovih tesnih vezi z Moskvo, kjer je v 90. letih prejšnjega stoletja predstavljal interese podjetja ExxonMobil. Leta 2013 je od ruske vlade prejel odlikovanje prijateljstva. Tako republikanski kot demokratski senatorji so že obljubili, da bodo Tillersona v senatu, ki mora potrditi njegovo imenovanje, podrobno zaslišali.

Trump izbral tudi ministra za energijo

Trump bo za ministra za energijo predlagal nekdanjega guvernerja zvezne države Teksas Ricka Perryja, ki je konec leta 2000 prevzel mesto teksaškega guvernerja od Georgea W. Busha, ki je takrat postal predsednik, in je ta položaj zasedal do prejšnjega leta. Na volitvah leta 2012 in 2016 se je potegoval za republikansko nominacijo za predsedniškega kandidata.

Zvezni sodnik v Pensilvaniji je zavrnil zahtevo kandidatke zelenih Jill Stein po ponovnem štetju volilnih glasov, medtem ko je Donald Trump v ponovnem štetju glasov, ki so ga opravili v zvezni državi Wisconsin, dobil še dodatnih 131 glasov, s čimer je demokratsko kandidatko Hillary Clinton na koncu premagal za 22.748 glasov. Sodnik je novo štetje glasov že prejšnji teden prekinil v Michiganu. Steinova je ponovno štetje v omenjenih treh državah, v katerih je zmagal Trump, zahtevala zaradi suma zlorab.

Elektorji se želi seznaniti z obtožbami o povezavah z Rusi

Skupina elektorjev, ki bodo prihodnji teden potrjevali izide predsedniških volitev v ZDA, je izrazila željo, da jih pred glasovanjem natančno seznanijo z obtožbami, da je Rusija pomagala republikancu Donaldu Trumpu k zmagi na volitvah. Deset elektorjev - vsi razen enega so demokratski - je v odprtem pismu nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti Jamesu Clapperju zapisalo, da morajo pred glasovanjem preučiti težo teh obtožb.

"Elektorji želijo od obveščevalnih služb izvedeti, ali tečejo preiskave glede povezav Donalda Trumpa, njegove kampanje ali podpornikov in ruskega vpletanja v volitve, kakšen je obseg preiskav, kaj so preiskave doslej pokazale in kdo v njih sodeluje," piše v pismu.

Ne spreglejte