Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 11. 2018,
10.23

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

begunci Uganda

Nedelja, 18. 11. 2018, 10.23

5 let, 5 mesecev

To je afriška država, ki sprejme največ beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Uganda, begunci | V Ugandi na primer vsaka begunska družina po registraciji in pridobitvi statusa begunca dobi dovoljenje za prebivanje. | Foto Reuters

V Ugandi na primer vsaka begunska družina po registraciji in pridobitvi statusa begunca dobi dovoljenje za prebivanje.

Foto: Reuters

Uganda je doslej sprejela 1,4 milijona beguncev, kar je največ med afriškimi državi. Samo letos se je v državo iz Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana zateklo sto tisoč beguncev. Skupno je Uganda med vsemi državami sveta po številu beguncev na tretjem mestu, za Turčijo in Pakistanom.

41-milijonska Uganda sodi v vrh držav z napredno begunsko politiko. V Ugandi na primer vsaka begunska družina po registraciji in pridobitvi statusa begunca dobi dovoljenje za prebivanje in v upravljanje kos zemlje.

Prosijo za pomoč, a v Veliki Britaniji celo napovedali zmanjšanje sredstev

A tak način oskrbe beguncev ima svojo ceno, zato je država minuli mesec mednarodno skupnost pozvala k večji podpori. Begunci ugandski proračun na letni ravni obremenjujejo za 323 milijonov ameriških dolarjev, po oceni različnih humanitarnih organizacij bi država za nadaljevanje svoje begunske politike potrebovala 947 milijonov ameriških dolarjev.

Velika Britanija je sicer medtem napovedala, da bo zaradi zlorab sredstev iz sklada za humanitarno pomoč Ugandi zmanjšala več milijonov evrov vredno pomoč za begunce.

Uganda je doslej sprejela 1,4 milijona beguncev, kar je največ med afriškimi državi. | Foto: Reuters Uganda je doslej sprejela 1,4 milijona beguncev, kar je največ med afriškimi državi. Foto: Reuters

Slab milijon beguncev tudi v Etiopiji

Na črni celini se z velikim številom beguncev soočata še Tanzanija in Etiopija. Po podatkih UNHCR je bilo v Etiopiji ob koncu lanskega leta nekaj manj kot 900 tisoč beguncev, predvsem iz Južnega Sudana, Somalije, Eritreje in Sudana, kar državo uvršča na drugo mesto med državami črne celine po številu beguncev.

Ne spreglejte