Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2018,
8.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

4

Natisni članek

Jan Kučiak umor novinar shod

Sobota, 3. 3. 2018, 8.53

6 let, 2 meseca

Na Slovaškem zaradi umora novinarja odstopajo vplivni politiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

4

Jan Kuciak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Slovaškem so danes iz pripora izpustili vseh sedem italijanskih državljanov, ki so jih v četrtek prijeli v povezavi z umorom slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke. Sinoči se je sicer na shodih v spomin žrtvama zbralo na tisoče ljudi, po njegovi smrti pa se odstopi vplivnih politikov kar vrstijo.

Preiskovalni novinar Jan Kuciak je bil ubit pred načrtovano objavo poročila o korupciji politikov, povezanih z italijansko mafijo. Ubili so tudi njegovo zaročenko Martino Kušnirovo, vse priprte pa so danes izpustili iz pripora.

"V zakonitem roku 48 ur so bila preverjena vsa dejstva, potrebna za morebitno vložitev obtožnice. Po izteku 48 ur so bile osebe izpuščene iz pripora," je sporočila slovaška policija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Novinar razkrival povezavo med italijansko mafijo in slovaško politiko

Kot so še zapisali na policiji, je med izpuščenimi tudi Antonino V. Po poročanju slovaškim medijev gre za Antonina Vadalo, ki ga je novinar v svojem zadnjem članku o domnevni korupciji v slovaškem političnem vrhu navajal kot povezavo med italijansko mafijo in slovaško politiko. Med prijetimi, ki so jih danes izpustili, je tudi več članov njegove družine, še navajajo slovaški mediji.

Na Slovaškem zaradi umora odstopajo vplivni politiki

Zbrane na petkovih shodih so nagovorili tudi številni predstavniki medijev, ki so med drugim zatrjevali, da je treba vztrajati pri preiskavi te tragedije. Odgovorna urednica vodilnega slovaškega dnevnika SME Beata Baloghova je umor označila za "napad na našo sposobnost, da nadzorujemo politiko". Zbrani so med drugim zahtevali konec vpliva mafije in sporočali, da je napad na novinarje napad na vse ljudi, poroča britanski BBC.

Zaradi umora novinarja so svoj odstop v preteklih dneh naznanili minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka slovaškega socialdemokratskega premierja Roberta Fica Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan. Zadnja dva je Kučiak omenjal v članku o povezavah med slovaškimi politiki in italijansko mafijo.

Italijanska policija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Slovaška policija je danes zatrdila, da jih v nasprotju z nekaterimi trditvami njihovi italijanski kolegi niso nikoli posvarili glede skupine Italijanov iz Kalabrije, ki so jo nazadnje tudi aretirali v povezavi z novinarjevim umorom. Notranji minister Robert Kalinak je k temu dodal, da se policija s skupino ukvarja že od leta 2002.

Kalinak je bil sicer po umoru Kuciaka deležen tudi pozivov k odstopu, ki pa jih je danes zavrnil in zatrdil, da bo namesto tega vso svojo energijo usmeril v učinkovito preiskavo umora, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Danes je sporočil, da se zaradi umora s položaja poslavlja tudi vodja Ficovega kabineta Roman Šipoš. Kot je zapisal, ga je umor pretresel tako "kot človeka kot starša". Kot je zatrdil, sicer "trdno verjame, da se sumi glede povezav med tem nesmiselnim umorom in politiko ne bodo potrdili".

Nekateri protestniki zahtevali odstop vlade

Nekateri protestniki so se usmerili tudi proti Ficu in se odpravili do njegovega sedeža, kjer so zahtevali odstop vlade. Fico je v preteklosti novinarjem namenil precej kritičnih besed in jih med drugim označil za "umazane, protislovaške vlačuge", medije pa med drugim opisal kot "neumne hijene" in "sluzaste kače", še piše AFP. Po Kučiakovem umoru je sicer obljubil, da bo njegova vlada storila vse, da "zaščiti svobodo govora in varnost novinarjev".

Nekateri protestniki so zahtevali odstop vlade. | Foto: Reuters Nekateri protestniki so zahtevali odstop vlade. Foto: Reuters Shoda v Bratislavi se je udeležilo 25 tisoč ljudi

Glede na ocene organizatorjev se je samo shoda v Bratislavi udeležilo približno 25 tisoč ljudi. Več tisoč se jih je zbralo tudi v več drugih mestih v državi s 5,4 milijona prebivalcev. Številni so na shodih, ki so potekali v izjemno nizkih temperaturah, držali sveče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z vami danes stojim, da bi se poklonil dvema mladima človekoma, Janu in Martini," je dejal slovaški predsednik Andrej Kiska, ki je nagovoril množico v prestolnici. Ta se je nato 27-letnima novinarju in njegovemu dekletu poklonila tudi z minuto tišine.

Kučiaka in njegovo zaročenko našli mrtva doma

Kučiaka in Kušnirovo so našli mrtva preteklo nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava. Zanju so bili usodni streli v glavo in prsni koš. Kučiak je bil tik pred objavo članka, v katerem je razkrival domnevne povezave med slovaško politiko in italijanskimi poslovneži na Slovaškem, ki naj bi bili povezani z razvpito kalabrijsko mafijo 'Ndrangheta.

Slovaška policija je v četrtek pridržala več italijanskih poslovnežev, ki jih je Kučiak omenjal v svojem poročilu. To je bilo v sicer nedokončani obliki objavljeno pretekli teden, preiskovalci pa so novinarjevo smrt povezali z njegovim delom.

Ne spreglejte