Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
8.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

tihotapljenje Jemen migranti

Četrtek, 10. 8. 2017, 8.46

6 let, 6 mesecev

Tihotapci v vodo vrgli več kot 120 migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
migranti, morje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tihotapci ljudi so v sredo ob obali Jemna z ladje v morje namerno potisnili več kot 120 migrantov iz Somalije in Etiopije, pri čemer jih je 29 umrlo, 22 pa jih pogrešajo, je v sredo sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). V morje so jih potisnili iz bojazni, da bi jih ob prihodu na obalo aretirali.

"Tihotapci so 120 somalijskih in etiopskih migrantov prisilil, da so skočili v razburkano morje, medtem ko so se približevali obali jemenske province Šabva ob Arabskem morju," je sporočil IOM, ki se sklicuje na preživele. Kot je pojasnil vodja misije IOM v Jemnu Laurent de Boeck, so jih porinili v morje, potem ko so na obali videli ljudi, ki so bili videti kot uradniki, ki bi jih lahko aretirali.

Kmalu po dogodku so uslužbenci IOM med redno patruljo na obali Šabva našli 29 trupel, je v izjavi za javnost zapisala organizacija. Preživeli so mrtve hitro pokopali, so sporočili.

Migranti na ladji v povprečju stari 16 let

Med mrtvimi in 22 pogrešanimi so številni otroci in ženske. Migranti na ladji so bili v povprečju stari 16 let. Zdravniki IOM so oskrbeli 27 preživelih, ki so ostali na plaži, številni pa so plažo zapustili, preden so prejeli pomoč.

Tihotapci so se medtem že vrnili v Somalijo, da bi nadaljevali svoj posel in po isti poti v Jemen pripeljali nove migrante, je še povedal de Boeck. "To je šokantno in nehumano," je poudaril.

Jemen še vedno privlači številne migrante

Kljub vojni, ki je od marca 2015 zahtevala že skoraj 8.400 življenj, Jemen še vedno privlači številne migrante iz Afriškega roga. Od začetka leta jih je od tam v Jemen prišlo skoraj 55 tisoč. Etiopijci in Somalci bežijo pred lakoto in konflikti, večinoma pa iz Jemna nadaljujejo pot v zalivske države.

Trenutek, ko so migranti poskakali na obalo med šokirane turiste

Ladja, ki je iz Afrike pripeljala ducat migrantov, je v sredo popoldne pristala na obali Cadiza na jugu Španije. Videoposnetek je ujel presenečenje tamkajšnjih turistov, ki so brezskrbno poležavali na plaži in uživali v morju, ko so iz čolna na plažo poskakali migranti. Skupina migrantov, ki je v čolnu prečkala Gibraltarsko ožino, je plažo zapustila, še preden bi jo lahko ujele oblasti.
 
Ne spreglejte