Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alojz Peterle Margaret Thatcher pogreb

Torek, 9. 4. 2013, 9.52

8 let

Thatcherjevo bodo pokopali 17. aprila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lojze Peterle je ob smrti nekdanje britanske predsednice vlade zapisal, da je Margaret Thatcher hvaležen za pozornost, ki jo je Sloveniji izkazala v času največje preizkušnje.

Na novico o smrti nekdanje britanske premierke se je odzval tudi evropski poslanec in prvi slovenski predsednik vlade Lojze Peterle, ki je s Thacherjevo sodeloval v času slovenskega osamosvajanja. Za Planet Siol.net je dejal, da "ni bila samo železna lady, jasno je bila za spoštovanje človekovega dostojanstva in proti totalitarizmu".

Poudaril je še, da ji je hvaležen za vso pozornost, ki jo je izkazala Sloveniji v času največje preizkušnje. "Na dan napada JLA-ja na Slovenijo me je zvečer poklicala na vlado iz Londona po telefonu: ' … povejte, kaj se dogaja v Sloveniji. Obraniti moramo mlado slovensko demokracijo. Takoj bom poklicala Johna Majorja in Georga Busha.' To ni bila njena edina pozornost," je zapisal.

Pokopana bo z vojaškimi častmi, ne bo pa imela državniškega pogreba Nekdanja britanska premierka je umrla v 88. letu starosti, sožalje ob njeni smrti pa so izrazili številni tuji voditelji, med drugim tudi slovenska premierka Alenka Bratušek, ki je v sožalni brzojavki poudarila, da je Thatcherjeva pustila pečat v pomembnem poglavju zgodovine.

Margaret Thatcher je umrla v ponedeljek, 8. 4. 2013, zaradi posledic kapi. Srebrno krsto z njenim truplom so iz hotela Ritz, kjer je preživela svoje zadnje mesece življenja, odnesli malo po polnoči. Britanska vlada je sporočila, da bo pogrebna slovesnost z vojaškimi častmi za nekdanjo premierko v katedrali sv. Pavla v Londonu, ne bo pa imela državniškega pogreba. Pogreb bo 17. aprila, so sporočili iz urada britanskega premiera Davida Camerona.

Britanski mediji poročajo, da bo uradni pogreb potekal v sprevodu z njeno krsto skozi London. BBC je na spletni strani objavil tudi predvideno pot pogrebnega sprevoda, ki naj bi potekal od britanskega parlamenta čez središče Londona do katedrale sv. Pavla. Pogrebno slovesnost bodo prenašali tudi po televiziji, so napovedali.

Šlo naj bi za t. i. slavnostni pogreb, kar je po navedbah BBC stopnja manj od državniškega pogreba. Začel se bo v kapeli v palači Westminster, nato bo sprevod tekel do kapele britanskega kraljevega letalstva v cerkvi St. Clement Danes, zatem pa bodo njeno krsto na vojaškem vozu in v spremstvu vseh treh rodov vojske prepeljali do katedrale sv. Pavla, kjer se bodo od nje poslovili z vsemi vojaškimi častmi.

V sredo, 10. aprila, se bo z velikonočnih počitnic vrnil tudi britanski parlament in imel žalno sejo. Po uradni pogrebni slovesnosti naj bi Thatcherjevo upepelili, še navaja BBC.

Žalna knjiga v Ljubljani Britansko veleposlaništvo v Ljubljani je sporočilo, da bo žalna knjiga v spomin Thatcherjeve odprta v prostorih veleposlaništva na Trgu republike v Ljubljani do petka, 12. marca, do 12. ure v času uradnih ur od 9. do 16. ure.

Ne spreglejte