Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
8.48

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

Natisni članek

teroristični napad desničarski populizem Brenton Tarrant Nova Zelandija

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 8.48

5 let, 1 mesec

Terorist iz Christchurcha se želi zagovarjati sam #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

Glavni osumljenec za petkov teroristični napad v novozelandskem Christchurchu, 28-letni Avstralec Brenton Tarrant, je odpustil svojega odvetnika in napovedal, da se bo pred sodiščem branil sam, je danes sporočil njegov odvetnik, ki mu ga je dodelilo sodišče.

Tarrant je prvič pred sodišče stopil v soboto. Sodnik mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče.

Nasilje
Novice Nasilje desničarskih skrajnežev lani povezano s 50 terorističnimi umori v ZDA

Pri tem ga je zastopal odvetnik Richard Peters, ki mu ga je določilo sodišče. A Peters je danes sporočil, da obtoženi ne želi odvetnika. "Želi se braniti samostojno," je povedal odvetnik.

Odvetnik: Videti je bilo, da razume, za kaj gre

Zavrnil pa je namige, da Tarrant morda ni sposoben za sojenje. "Predstavil se je na zelo racionalen način in kot nekdo, ki ne trpi zaradi duševnih težav. Tako se je predstavil. Videti je bilo, da razume, za kaj gre," je še pojasnil odvetnik Peters.

nova zelandija
Novice Glavni osumljenec za teroristični napad obiskal balkanske države

Za zdaj je desničarski skrajnež Tarrant edini osumljenec za teroristični napad, ki je v petek pretresel Novo Zelandijo in svet. Po dosedanjih podatkih je bilo v dveh mošejah med petkovo molitvijo v Christchurchu ubitih 50 ljudi, prav toliko je bilo ranjenih, 12 pa jih je še vedno v kritičnem stanju.

Gostja v studiu oddaje Danes na Planetu je bila Sara Breid, ki na Novi Zelandiji dela z migranti. Povedala je, kako na ta napad gledajo migranti ter priseljenci in kakšen je odziv lokalnih prebivalcev na priseljence.

Prijeli Novozelandca, ki je delil video napada

Na Novi Zelandiji so prijeli 18-letnika, ki je delil video prenos petkovega terorističnega napada. Najstnik, čigar imena niso objavili, se je danes pojavil pred sodnikom, ki mu je odredil pripor do naslednje obravnave 8. aprila. Grozi mu več deset let zapora.

Moški je ne le delil prenos napada ampak je objavil tudi fotografijo napadene mošeje, zraven pa pripisal "cilj osvojen". Obtožen je tudi spodbujanja sovraštva. Za vsako od točk obtožnice mu grozi po 14 let zapora.

Preiskovalci sicer menijo, da najstnik ni bil neposredno povezan s Tarrantom. Sodnik ni dovolil objave več podrobnosti iz obtožnice, prav tako ne objave njegovega imena.

Jan Pivk
Novice Slovenec na prizorišču, kjer je bil teroristični napad: Prijatelj je slišal strele in kričanje #video

Se pa v povezavi z napadom, ki je pretresel Novo Zelandijo in svet, izvajajo preiskave tudi v sosednji Avstraliji, od koder prihaja desničarski skrajnež Tarrant. Avstralska protiteroristična policijska enota je izvedla racijo v dveh hišah na vzhodu države, v krajih Sandy Beach in Lawrence.

Več podrobnosti o akciji zaenkrat ni znanih. Avstralska policija je sporočila le, da zbirajo material, ki naj bi pomagal novozelandskim kolegom pri njihovi preiskavi.

Ne spreglejte