Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 10.26

8 let

Talibani pridobivajo na moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oborožene uporniške skupine so v juniju že drugi mesec zapored v Afganistanu ubile več vojakov ZDA in zveze Nato kot v Iraku, kar po mnenju opazovalcev govori o vedno večji moči talibanov.

V Afganistanu je tako v juniju umrlo najmanj 45 vojakov, kar je največji smrtni davek od napada leta 2001, v Iraku pa 31. V Afganistanu, kjer približno polovico mednarodne koalicije 65.000 vojakov predstavljajo Američani, je bilo v juniju med 45 mrtvimi 27 ameriških in 13 britanskih vojakov. V Iraku, kjer je nameščenih 144.000 ameriških in 4.000 britanskih vojakov in nekaj manjših kontingentov iz drugih držav, pa je bilo med 31 mrtvimi 29 Američanov ter vojak iz Gruzije in še en iz Azerbajdžana.

Uporniki pridobili nevarno moč Ameriški obrambni minister Robert Gates je ob tem poudaril, da je v Afganistanu že v maju umrlo več vojakov kot v Iraku, kar se je zgodilo prvič od napada na to državo, ki so ga leta 2001 vodile ZDA. Ta pojav je delno odraz upada nasilja v Iraku, hkrati pa odseva vse več nasilja v Afganistanu, kjer so po mnenju nekaterih opazovalcev uporniki pridobili nevarno moč. Pentagon je pretekli teden v poročilu napovedal, da bodo talibani ohranili ali celo povečali moč napadov, ki jih letos že tako za 40 odstotkov več kot leta 2007, na območju ob pakistansko-afganistanski meji, kjer delujejo ameriške enote.

"Dosežena je kritična točka" "Mislim, da smo mogoče dosegli kritično točko," je povedal vodja varnostnih in terorističnih študij v raziskovalnem centru v Dubaju Mustafa Alani. "Uporniki so sedaj bolj dejavni, bolj organizirani, in politično okolje, tako v Pakistanu kot v Afganistanu, je naklonjeno njihovim dejavnostim," je še dodal Alani.

Talibani uporabljajo teroristične taktike, ki zahtevajo več življenj Ameriški veleposlanik v Afganistanu William Wood pa ocenjuje, da nasilje narašča, ker talibani uporabljajo teroristične taktike, ki zahtevajo več življenj, medtem ko nič ne kaže na to, da lahko obdržijo oblast nad ozemljem. Povedal je še, da je bilo v juniju "nekaj slabih in nekaj zelo dobrih novic". Med slednjimi je izpostavil donatorsko konferenco za Afganistan v Parizu, kjer so zbrali 21 milijard dolarjev, kar je več kot kdajkoli poprej. Ob tem je strokovnjak za Afganistan na univerzi v New Yorku (NYU) opozoril, da kljub močni mednarodni podpori še vedno ne obstaja strategija za dolgoročni uspeh v državi.

V Afganistanu je bilo v juniju smrtnih žrtev uporniškega nasilja 580, vključno s 440 uporniki, 34 civilisti in 44 pripadniki afganistanskih varnostnih sil. V celem letu je doslej življenje v nasilju izgubilo več kot 2.100 ljudi, pri čemer številke temeljijo na podatkih afganistanskih, ameriških in Natovih predstavnikih.

Ne spreglejte