Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 10. 2018,
18.35

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

1

Natisni članek

Nato Norveška vojaška vaja Slovenska vojska

Sreda, 31. 10. 2018, 18.35

5 let, 5 mesecev

Takšno je življenje v vojaškem taboru ameriških marincev #foto #video #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

1

Druga divizija ameriške mornariške pehote oziroma marincev je južno od kraja Rennebu na Norveškem v okviru Natove vojaške vaje postavila eno od svojih taktičnih zbirnih točk, kot pravijo svojim taborom.

Fotogalerija
1 / 28

Foto: Aleksander Kolednik

Za postavitev tabora so zemljo najeli pri enem od lokalnih kmetov. Na tej lokaciji je zadnjih nekaj tednov od 600 do tisoč vojakov. Vedno znova prihajajo novi marinci, obstoječi pa odhajajo naprej na druge lokacije, opravljat naloge, ki jih izvajajo v okviru največje Natove vojaške vaje po hladni vojni. 

Vreme največji izziv

Največ težav jim povzroča vreme. Temperature nekoliko nad lediščem ali pod njim skoraj neprestano spremljajo sneg, dež in veter, kar je izziv še posebej za marince, ki prihajajo iz južnih zveznih držav. Morebitne zdravstvene težave, kot sta podhladitev ali močno zgubana koža na stopalih zaradi vlage, lahko namreč vplivajo tudi na njihovo motivacijo.

Ruska mornarica
Novice Rusija napoveduje raketne vaje na območju Natovega Trojnega stika

Tabor ni nikoli dokončno postavljen. Ves čas ga morajo morajo izboljševati in popravljati, pravijo marinci. "Če se ustavimo, je očitno nekaj narobe," je poudaril eden od ameriških vojakov.

Postavili so tudi montažno operacijsko sobo

Marinci, večina je mlajših od 25 let, spijo v šotorih, prehranjujejo pa se v montažni jedilnici. Ob vojaških enotah sta prisotna tudi zdravnik in kirurg, oba lahko morebitne obolele ali poškodovane oskrbita v ambulanti in operacijskem prostoru, ki so ju uredili v temu namenjenem šotoru. 

Vzlet ameriških vojaških helikopterjev. Video: Aleksander Kolednik

Norvežani navdušeni nad prisotnostjo ameriške vojske

"Nato je temelj ameriške, verjamem, da tudi nacionalne varnosti evropskih držav. To je verjetno najuspešnejše zavezništvo v zgodovini. Vse, kar počnemo skupaj, koristi zavezništvu. Tukaj smo, da pokažemo, da lahko pridemo sem, da lahko hitro zberemo sile in da lahko učinkovito odvračamo kakršenkoli poskus kršitve 5. člena pogodbe o zvezi Nato," je poudaril poveljnik druge divizije ameriških marincev David J. Furness in dodal:

"Norvežani so nas zelo lepo sprejeli. Na cesti nam mahajo in nas pozdravljajo z dvignjenimi palci. Otroci so navdušeni, ko nas vidijo. Zelo jih zanima vsa oprema. Marinci so radi v stiku z domačini. Vse je zelo pozitivno."

slovenska vojska vaje na Kosovu
Novice Nato začel največjo vajo po hladni vojni, sodeluje tudi Slovenija

Poglejte, kaj se je na Natovi vojaški vaji dogajalo v preteklih dneh. Montaža: Gregor Jamnik

Preverjajo zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe

Natova vojaška vaja Trident Juncture oziroma po slovensko Trojni stik se odvija na Norveškem in bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske.

Sodeluje okoli 50 tisoč udeležencev iz 29 zaveznic ter partnerskih držav Švedske in Finske. Skupno je angažiranih 150 zračnih plovil, 60 ladij in deset tisoč vojaških vozil. Scenarij vaje je sicer izmišljen, a realističen, saj vključuje odziv po aktivaciji 5. člena severnoatlantske pogodbe, po katerem oborožen napad na eno ali več pogodbenic šteje za napad na vse pogodbenice.

Po scenariju so zavezniki razdeljeni v dve skupini – "južne sile" z brigadami iz Nemčije, Italije in Velike Britanije ter "severne sile" z norveškimi, kanadskimi, švedskimi in ameriškimi silami. Najprej bodo severne sile napadle južne, nato obratno. Slovenski vojaki sodelujejo v južnih silah.

Z vajo, ki jo vodi admiral James G. Foggo, tako preverjajo zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe zveze Nato. 

Fotogalerija
1 / 10

Slovenijo zastopa 208 vojakinj in vojakov

Slovenski kontingent na vaji sestavlja 208 slovenskih in 33 črnogorskih vojakov. Med njimi so pripadniki motorizirane čete, vojaške policije in sil v najvišji stopnji pripravljenosti. Čeprav je njihovo delovanje osredotočeno predvsem na kopenske akcije, je Slovenija na Norveško poslala tudi dva vojaška helikopterja. Vodja slovenskega vojaškega kontingenta je podpolkovnik Uroš Trinko.

"Tovrstne Natove vaje izražajo in razvijajo razsežne vojaške zmogljivosti, ki zagotavljajo mir in varnost v partnerskih državah. Slovenija je dejaven člen teh prizadevanj. Je pa vaja za slovenske vojake tudi izjemna priložnost, da preverijo zmogljivosti odziva v realnem času, zahtevnega premika na dolge razdalje in delovanja v izjemnih vremenskih razmerah, v katerih se morajo izkazati tako ljudje kot oprema," poudarjajo v Slovenski vojski.

Vaja se odvija v državi, ki meji na Rusijo
Nato je za izvedbo vaje izbral državo, ki meji na Rusijo, a kljub temu pravijo, da gre za obrambno in odvračalno vajo, ki ni usmerjena proti Rusiji, temveč proti kateri koli državi, ki bi napadla katero od članic zavezništva.

Odnosi med Natom in Rusijo so se poslabšali po ruski priključitvi Krima, ki je za mednarodno skupnost nezakonita. Rusija je na vzhodu države avgusta izvedla veliko vojaško vajo, v kateri je po njihovih navedbah sodelovalo okoli tristo tisoč vojakov. 

Rusija je bila sicer na vajo zveze Nato povabljena kot opazovalka.

NATO splošno | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar  

Ne spreglejte